Se våre julesider for gaveideer!
Min side Kundeservice Bli medlem

Garman & Worse

Garman & Worse er Alexander Kiellands første roman og blir av mange betraktet som hans aller beste. Med sin glitrende fortellerkunst gjør Kielland oss kjent med det pulserende livet i sin hjemby, Stavanger, og handelshuset Garman & Worse i 1880-årene. Les mer

262,-

299,- Spar: 37,-

Sendes innen 3 - 10 dager

Logg inn for å se din bonus

Garman & Worse er Alexander Kiellands første roman og blir av mange betraktet som hans aller beste. Med sin glitrende fortellerkunst gjør Kielland oss kjent med det pulserende livet i sin hjemby, Stavanger, og handelshuset Garman & Worse i 1880-årene. Levende fortalt og intelligent anrettet begeistrer historien stadig nye lesere, samt alle de gamle som leser den på nytt. Romanen handler først og fremst om menneskenes forhold til hverandre gjennom grunnleggende og tidløse tema som kjærlighet, død, rikdom og fattigdom, handel og arbeidsliv. Garman & Worse er en samfunnskritisk klassiker aktuell gjennom sine beskrivelser av konfliktene mellom den unge generasjonen som ønsker fornyelse og modernisering, i motsetning til foreldregenerasjonen. Handelshuset Garman & Worse opplever både vekst og tilbakegang og må stadig streve for å beholde sitt hegemoni. Det hele skildres stilsikkert og fortryllende elegant av en av våre største forfattere. Anbefalt lesning! Etterord av Tor Obrestad.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Vigmostad Bjørke
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
217
ISBN
9788241902888
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2003
Format
21 x 14 cm
Serie
Norske klassikarar

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

E
Ellen – 09.05.2008

– Fortellingen sentreres rundt flere personer knyttet til Garman og Worses handelshus i Stavanger rundt 1880, og deres forhold til hverandre. Gjennom de forskjellige skikkelsene tas det opp tema som bl.a. modernisering, klasseskiller, teologi og forvaltningen av den, ekteskap, utroskap, skole, kvinners plass i familien og karrieremuligheter. Boka har ingen hovedpersoner, men starter og slutter med Madeleine, fra hun som fyrforvalterdatter er sammen med Vente-Per, til hun er en gift kvinne. Ingen får det som de hadde planlagt/forventet. Noen får det bedre, men de fleste får det verre. De kan virke litt stakkarslige og misfornøyde, men Kiellands skildringer er så gode at man får medfølelse for dem. I begynnelsen har romanen et novellepreg, da de enkelte hendelser presenteres i et rolig tempo uavhengig av hverandre. Etter hvert flettes de i hverandre og når et klimaks når det brenner i skipsverftet. Rollene endres og de står overfor nye valg. Kiellands samfunnskritikk er skarp og velskrevet, og interessant når man vet at han selv har en overklassebakgrunn.

L
Lille My – 10.03.2006

– Garman og Worse er en av de klassiske norske bøkene det er lettest å lese. Den har en spennende handling, skildrer interessante og troverdige personer og gir oss et bilde av datidens handelsliv. Vi møter både den rike standen i sine flotte boliger og de fattige som bor i dårlige hus. Språket er svært godt - som seg hør og bør i en klassiker. Men det blir ikke for mye av det gode, og alle kan ha glede av boken. Hvis du ikke er vant til å lese gamle bøker, kan dette være stedet å starte.
Selv om boken ikke er direkte lettlest, er den enklere og mer spennende enn mange av bøkene fra sin tid, som stort sett handler om kjærligheten.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Garman & Worse:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Gift

Alexander L. Kielland
Innbundet 
175,-

Fjols

Flu Hartberg
Innbundet 
163,- 179,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv