Rabattkode: skuddår for -29 % på nesten alt*
Min side Kundeservice Bli medlem

Garman & Worse

Språket i denne utgaven av Garman & Worse er varsomt modernisert, med utgangspunkt i Gyldendals utgave av Kiellands samlede verker fra 1995.

Garman & Worse er en roman med skarpe portretter av mennesker og miljøer. Les mer

Logg inn for å se din bonus

Språket i denne utgaven av Garman & Worse er varsomt modernisert, med utgangspunkt i Gyldendals utgave av Kiellands samlede verker fra 1995.

Garman & Worse er en roman med skarpe portretter av mennesker og miljøer. Med ømhet, humor og ironi tar Kielland utgangspunkt i et handelshus i sin fødeby Stavanger. Vi blir kjent med slektens forskjellige medlemmer og det åndelige og sosiale miljøet de lever i. Kielland skildrer festene, arbeidet, kvinnenes rolle og klasseforskjellene. Den sosiale satiren spiller en viktig rolle. Kielland angriper «grossererstanden» og embetsmennene, og i særlig grad prestene, som gjør kristendommen til et ledd i de rikes hersketeknikk.

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
265
ISBN
9788205596986
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
19 x 11 cm
Serie
Gyldendal klassiker

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

E
Ellen – 09.05.2008

– Fortellingen sentreres rundt flere personer knyttet til Garman og Worses handelshus i Stavanger rundt 1880, og deres forhold til hverandre. Gjennom de forskjellige skikkelsene tas det opp tema som bl.a. modernisering, klasseskiller, teologi og forvaltningen av den, ekteskap, utroskap, skole, kvinners plass i familien og karrieremuligheter. Boka har ingen hovedpersoner, men starter og slutter med Madeleine, fra hun som fyrforvalterdatter er sammen med Vente-Per, til hun er en gift kvinne. Ingen får det som de hadde planlagt/forventet. Noen får det bedre, men de fleste får det verre. De kan virke litt stakkarslige og misfornøyde, men Kiellands skildringer er så gode at man får medfølelse for dem. I begynnelsen har romanen et novellepreg, da de enkelte hendelser presenteres i et rolig tempo uavhengig av hverandre. Etter hvert flettes de i hverandre og når et klimaks når det brenner i skipsverftet. Rollene endres og de står overfor nye valg. Kiellands samfunnskritikk er skarp og velskrevet, og interessant når man vet at han selv har en overklassebakgrunn.

L
Lille My – 10.03.2006

– Garman og Worse er en av de klassiske norske bøkene det er lettest å lese. Den har en spennende handling, skildrer interessante og troverdige personer og gir oss et bilde av datidens handelsliv. Vi møter både den rike standen i sine flotte boliger og de fattige som bor i dårlige hus. Språket er svært godt - som seg hør og bør i en klassiker. Men det blir ikke for mye av det gode, og alle kan ha glede av boken. Hvis du ikke er vant til å lese gamle bøker, kan dette være stedet å starte.
Selv om boken ikke er direkte lettlest, er den enklere og mer spennende enn mange av bøkene fra sin tid, som stort sett handler om kjærligheten.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Garman & Worse:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv