Min side Kundeservice Bli medlem

Gift

Gift (1883) er mest kjent som et oppgjør med latinskolen, og retter dessuten kritikk mot konfirmasjonsundervisningen, autoritære institusjoner som undergraver selvstendighet og fri tenkning. På et overordnet plan er konflikten motsetningen mellom ytre tvang og indre dannelse. Les mer

9,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Gift (1883) er mest kjent som et oppgjør med latinskolen, og retter dessuten kritikk mot konfirmasjonsundervisningen, autoritære institusjoner som undergraver selvstendighet og fri tenkning. På et overordnet plan er konflikten motsetningen mellom ytre tvang og indre dannelse.

Drevet av medfølelse, raseri og realisme rettet Alexander Lange Kielland (1849-1906) avslørende blikk mot hva han ser som autoritet og hykleri, undertrykkelse og urett.

Medlemsvurdering:
Det er ikke for ingenting at Alexander Kielland er regnet som en av Norges beste forfattere gjennom alle tider. Selv om Kielland kun var aktiv over en 10-års periode har han satt ettertrykkelig spor i norsk litteraturhistorie. Og "Gift", der vi møter familien Løvdahl, samt lille Marius - som med sine siste ord bøyer Mensa Rotunda - er blitt legendarisk. Fra første stund er vi plassert dypt inne i Kiellands samtid, og kan både oppleve og innse hvilke klasseforskjeller som dengang hersket, og som vi idag kan ha vanskelig for å forstå følgende av. Kielland utviser en ekstrem egenskap med sitt unike språk og sin lette og - sett fra datidens perspektiv - moderne språktone. Personlig finner jeg denne boken spesielt god på grunn av den sterke og perfekt balanserte samfunnskritikken. Kielland kritiserer skoleverket, kirken og et samfunn som undergravde ungdommens mulighet for selvstendighet. Dette er en bok alle bør lese - det er mye glede i en god Kielland!

LittleJames

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202457709
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

R
Rose-Marie – 13.04.2009

– I denne boka tar Kielland et saftig oppgjør med skolesystemet slik det fungerte på slutten av 1800-tallet. Lille Marius pugger latin så det står etter. Latinske gloser og bøyninger er noe han virkelig har taket på. De andre fagene lider imidlertid, men latinen er uansett nøkkelen til fremtiden hans får man høre ... Lærerne latterliggjør de av elevene som ikke kan leksene sine, og både elevene og deres foreldre skjelver av frykt for at lærernes gunst skal forsvinne. Alle unntatt fru Wenche ... Hun aksepterer ikke uten videre de verdier skolen forvalter. Men prisen hun betaler for å opponere er høy. Som kvinne på 1800-tallet har hun heller ikke så mye hun skulle ha sagt. Skolesystemet undergraver den selvstendige tanke hos de unge. Marius tar bokstavlig talt sin død av det. En dag stopper alt opp og han får ikke noe til lenger. Og så dør han ... mens latinske gloser fortsetter å komme over hans lepper helt til det siste ... Heldigvis er puggeskolens dager et tilbakelagt stadium, men det tok sin tid ... Jeg tilhører ikke dem som mener at boka fremdeles er høyaktuell, selv om den absolutt er tankevekkende.

O
Oi – 04.12.2007

– Du kjenner deg kanskje igjen i puggingen på skolen, og hvordan det påvirket fritiden din. Mange opplever skolen som noe skremmende, hvor du må pugge dag og natt for å ikke bli latterliggjort av lærerne. "Flere byer i Belgia, flere byer". Boka "Gift" handler om lille Marius som var en reser i Latin. Men han er ikke så god i de andre fagene, og plutselig kan han ingenting. Han klarer ikke pugge lenger, og all puggingen fører faktisk til hans dramatiske død. Dette er en av de bøkene du absolutt må få med deg. Jeg vil anbefale denne til alle som er tenåringer og eldre.

O
Odyssevs – 24.07.2007

– "Gift" av Alexander Kielland er en av de bøkene som ofte blir kalt "må-lese-bøker" eller "klassikere" av det norske skolepensum. Den omhandler hvordan skolesystemet på 1880-tallet fungerer, og det er ikke bare bra. Hovedpersonen er en rikmannssønn som har det vanskelig hjemme, hvor foreldrene er uenige i nesten alt mulig som dreier seg om oppvekst, poletikk og skolesystem. Det er litt spennende, hvis man leser seg litt opp på tiden den er skrevet at han lar det moderne og radikale synet i boken personifisert i en kvinne. Selv om den er skolepensum, som mange automatisk vil kvalifisere som kjedelig, er det en god historie, med overranskende vendinger og spennende personutvikling. Anbefales, selv om du ikke må velge noe fra denne perioden på skolen.

B
Beate – 20.05.2007

– Boka er inspirert av filosofen Søren Kierkegaard og handler om ekte og uekte engasjement, liv og ikke-liv. Her får vi et godt innblikk i 1800-tallets skole og kirke, men boka har mye å si oss fremdeles. Litt om handlingen: Foreldrerepresentanter for skoleelevene kommer bare sammen for fornøyelsens skyld. De er rammet av kjedsomhet og fortvilelse, som de prøver å veie opp med maktmisbruk overfor undersottene. Kiellands talerør Wenche setter seg opp mot samfunnets søndagskristne ideal. Hun ser at sønnen er iferd med å bli like uengasjert og autoritetstro som de fleste andre. Hun må kjempe for selv- stendighet og ekte engasjement, men det er ikke lett for en kvinne på 1800-tallet.

L
LittleJames – 13.11.2004

– Det er ikke for ingenting at Alexander Kielland er regnet som en av Norges beste forfattere gjennom alle tider. Selv om Kielland kun var aktiv over en 10-års periode har han satt ettertrykkelig spor i norsk litteraturhistorie. Og "Gift", der vi møter familien Løvdahl, samt lille Marius - som med sine siste ord bøyer Mensa Rotunda - er blitt legendarisk. Fra første stund er vi plassert dypt inne i Kiellands samtid, og kan både oppleve og innse hvilke klasseforskjeller som dengang hersket, og som vi idag kan ha vanskelig for å forstå følgende av. Kielland utviser en ekstrem egenskap med sitt unike språk og sin lette og - sett fra datidens perspektiv - moderne språktone. Personlig finner jeg denne boken spesielt god på grunn av den sterke og perfekt balanserte samfunnskritikken. Kielland kritiserer skoleverket, kirken og et samfunn som undergravde ungdommens mulighet for selvstendighet. Dette er en bok alle bør lese - det er mye glede i en god Kielland!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Gift:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv