Ulysses

«Ulysses changed the stakes of the novel for ever, letting us see how extraordinary the everyday can be by plugging us straight into the minds of its characters, and using language in an electrifying way that only poets had dared to up till then»

New Statesman

Logg inn for å se din bonus

Detaljer

Forlag
Vintage Classics
Innbinding
Paperback
Språk
Engelsk
Sider
688
ISBN
9781784877712
Utgivelsesår
2022
Format
22 x 14 cm

Om forfatteren

James Joyce was born on 2 February 1882 in Dublin. He studied modern languages at University College, Dublin. After graduating, Joyce moved to Paris for a brief period in 1902. In 1904 Joyce met Nora Barnacle, with whom he would spend the rest of his life and they moved to Europe and settled in Trieste where Joyce worked as a teacher. His first published work was a book of poems called Chamber Music (1907). This was followed by Dubliners (1914), A Portrait of the Artist as a Young Man (1916) and the play Exiles (1918). In 1915 the First World War forced Joyce and Nora and their two children to move to Zürich. Joyce's most famous novel, Ulysses, was published in Paris in 1922. In the same year he started work on his last great book, Finnegan's Wake (1939). James Joyce died in Zürich on 13 January 1941. Anne Enright was born in Dublin, where she now lives and works. She has written two collections of stories, published together as Yesterday's Weather, one book of non-fiction, Making Babies, and seven novels, including The Gathering, which won the 2007 Man Booker Prize, The Forgotten Waltz, which was awarded the Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction, and The Green Road, which was the Bord Gáis Energy Novel of the Year and won the Kerry Group Irish Fiction Award. In 2015 she was appointed as the first Laureate for Irish Fiction, and in 2018 she received the Irish PEN Award for Outstanding Contribution to Irish Literature. She is also the recipient of the 2022 Irish Book Awards Lifetime Achievement Award and the 2024 Writers' Prize for Fiction. Anne Enright was born in Dublin, where she now lives and works. She has written two collections of stories, published together as Yesterday's Weather, one book of non-fiction, Making Babies, and seven novels, including The Gathering, which won the 2007 Man Booker Prize, The Forgotten Waltz, which was awarded the Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction, and The Green Road, which was the Bord Gáis Energy Novel of the Year and won the Kerry Group Irish Fiction Award. In 2015 she was appointed as the first Laureate for Irish Fiction, and in 2018 she received the Irish PEN Award for Outstanding Contribution to Irish Literature. She is also the recipient of the 2022 Irish Book Awards Lifetime Achievement Award and the 2024 Writers' Prize for Fiction.

Anmeldelser

«Ulysses changed the stakes of the novel for ever, letting us see how extraordinary the everyday can be by plugging us straight into the minds of its characters, and using language in an electrifying way that only poets had dared to up till then»

New Statesman

«The greatest novel of the century»

Anthony Burgess, Observer

«The Odyssey, the Divine Comedy and Hamlet whisper their way through its pages: and Ulysses is their equal at every turn»

Simon Barnes, The Times

«Ulysses, with its comic-epic tapestry, took fiction deeper than ever into the raucous carnival of everyday life»

Independent

«Dirty, blasphemous and unreadable, or one of the greatest novels of the 20th century? No matter what your opinion of it, Ulysses has had a profound influence on modern fiction... Unforgettable»

Guardian

Medlemmers vurdering

N
NekraN – 03.01.2006

– Det er delte meninger om denne boken. Noen mener den er elendig, andre skryter den opp i skyene. Jeg holder meg til den gruppen som skryter den opp i skyene. Det er et mesterverk av en bok, og selv om den er vanskelig å få tak på, går det ganske greit, så lenge man konsentrerer seg skikkelig. Jeg er av den tro at det var det James Joyce ville oppnå. Alt i Boken skjer i løpet av en dag i Dublin, i 1904. Bare det er vel god nok grunn til å forstå at dette er et mesterverk. For boken er lang. Og bare det å gi seg ut på å skrive noe slikt er beundringsverdig. Som leser møter man en strøm av mennesker, dialoger og indre monologer. Det kan være vanskelig å skille disse fra hverandre til tider, men det er herlig lesning. En scene fra et bordell, hvor hovedpersonen blir hjemsøkt av forferdelige fantasier, en slags mareritt-aktige visjoner, har festet seg i minnet mitt som en av de beste mareritt-scener jeg noensinne har lest. Det er jo ikke til å komme fra at James Joyce skriver som en gud. Man kan hevde at boken mangler handling. Jeg hevder at handlingen er å gi et skikkelig bilde av Dublin på den tiden.

R
Rasputin – 19.05.2005

– Du har kanskje hørt om James Joyces Ulysses før. Den er den boken folk går sammen i studiegrupper for å lese. De bruker gjerne et halvt år på å komme seg igjennom stoffet, om ikke lengre. Og denne boka er vanskelig! Det er kanskje noe av motivasjonen for å lese den. Men det er selvsagt innholdet som teller mest, og det er jo derfor den er verdt å streve seg igjennom. Ulysses står igjen som starten på den vestlige modernistiske litteraturen. Det handler om en dag i Dublin, hvor et fåtall hovedpersoner gjør sine daglige gjøremål. Denne dagen blir imidlertid lagt opp etter Homers Odyssen. Det er i det hele tatt måten dette er utformet på som gjør det så uhyre interessant. Joyce benytter seg av de fleste kjente virkemidler, men tar også i bruk bruker også de høyst eksperimentelle. Boka er en utfordring, men den gir også innblikk i en hemningsløs kreativitet.

R
Rasputin – 06.04.2005

– Hva er modernisme? Ta en titt på James Joyces "ulysses": Her får man presentert et utall fortellerformer, symbolikken råder og romansjangeren er nesten ikke til å kjenne igjen. "Ulysses" og TS Eliots "The Wasteland" markerer kanskje det mest markante skillet i litteraturen. De utgjør porten inn til modernismen, den ene i poesi den andre i romanformen. Å lese "Ulysses" kan oppleves som en prøvelse, med sin "stream of consiousness" som overlater leseren til en endeløs rekke tanker, uten avsnitt og tegnsetting, og med sin vannvittige kompleksitet.
Men det er denne kompleksiteten som tiltrekker. Den er unnskyldingen for en rekke professorat og hovedfagsoppgaver. Og Ulysses-detektivene er det mange av! De som vier livet til å oppklare de forskjellige detaljene i boka. Slit deg igjennom, det er verdt det!

R
Rasputin – 03.02.2005

– Du har kanskje hørt om James Joyces ?Ulysses? før. Du kan ha hørt at den er helt umulig å lese; uforståelig og full av viss vass. Og boka er vanskelig. Men supplerer du med noe litteratur om verket, lover jeg deg et innblikk i en vannvittig kreativitet og et litterært eksperiment som du vanskelig kan la være å fascineres av. Handlingen finner sted i Dublin- 16. juni, 1904. Denne dagen tar vi del i en rekke personers tanker og gjøremål. Beretningen blir lagt opp etter Homers ?Odyssen?. Vi får se stort sett alle virkemidler tatt i bruk. Symboler man kan grave i til evig tid. Det er så uten tvil verd å få med seg.

R
Rasputin – 03.02.2005

– Det blir sagt at det eneste som er sikkert med denne boken at handlingen er lagt til Dublin- 16. juni, 1904. Denne dagen tar vi del i en rekke personers tanker og gjøremål. Homers ?Odyssen? utgjør en ramme og referanseverk. Jeg hadde ikke lest ?Odyssen? før jeg leste ?Ulysses?, men jeg kom meg igjennom på tross av det. Bortsett fra bakgrunnen i ""Odyssen"", er "Stream of consiousness", et litterært virkemiddel hvor den indre monologen blir forsøkt fremstilt, veldig kjent. Joyce inviterer leseren inn i hodet på sine karakterer, og ikke minst i det siste kapitelet, består kun av dette. Det vil si: ingen tegnsetting eller avsnitt, bare mange, mange ord. Men dette fenger meg. Det blir så komplekst og underfundig. Jeg kan bare ikke få meg til å ikke like det.

R
Rasputin – 09.01.2005

– Hva er modernisme? Ta en titt på James Joyces "ulysses": Her får man presentert et utall fortellerformer, symbolikken råder og romansjangeren er nesten ikke til å kjenne igjen. "Ulysses" og TS Eliots "The Wasteland" markerer kanskje det mest markante skillet i litteraturen. De utgjør porten inn til modernismen, den ene i poesi den andre i romanformen. Å lese "Ulysses" kan oppleves som en prøvelse, med sin "stream of consiousness" som overlater leseren til en endeløs rekke tanker, uten avsnitt og tegnsetting, og med sin vannvittige kompleksitet. Men det er denne kompleksiteten som tiltrekker. Den er unnskyldingen for en rekke professorat og hovedfagsoppgaver. Og Ulysses-detektivene er det mange av! De som vier livet til å oppklare de forskjellige detaljene i boka. Slit deg igjennom, det er verdt det!

R
Rasputin – 09.01.2005

– Hvordan leser man en bok som James Joyces "Ulysses"? Noen sier at å lese denne boken må sees på som å bestige et fjell. At det å komme på slutten av det 18 kapitlet, som forøvrig er uten tegnsetting, kun ord, regnes som å komme til toppen. Slitet er over og man kan tilfreds konstatere at man har besteget "Ulysses". Og det er en stor utfordring. Det som er sikkert er det at handlingen foregår 16. juni, 1904 i Dublin. Akkurat hva denne handlingen er, er det verre å si noe om. Homers ?Odyssen? danner i alle fall bakteppet og rammen rundt denne historien, og Joyce mente at ?Odyssen? måtte brukes som et referanseverk når man leste ?Ulysses?. Jeg hadde ikke lest ?Odyssen? før jeg leste ?Ulysses?, men jeg kom meg nå igjennom. Og det som fascinerer er verkets vannvittige kompleksitet. Denne kompleksiteten holder livet i en god del professorater rundt om i verden, så den skal jeg ikke en gang prøve å skissere. Prøv selv! Klatre opp på den og skryt av det etterpå.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ulysses:

1984

George Orwell
Paperback 
131,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv