Min side Kundeservice Bli medlem

En folkefiende

skuespill i fem akter (1882)

I dag oppføres En folkefiende på nytt med kildevann på flaske som hovedmotiv, i stedet for en badeanstalt hvor vanninntaket er forurenset. Teatrene er frie til å gjøre det som skal til for å aktualisere et stykke og trekke publikum. Les mer

272,-

299,- Spar: 27,-

Sendes innen 3 - 10 dager

Logg inn for å se din bonus

I dag oppføres En folkefiende på nytt med kildevann på flaske som hovedmotiv, i stedet for en badeanstalt hvor vanninntaket er forurenset. Teatrene er frie til å gjøre det som skal til for å aktualisere et stykke og trekke publikum. Ibsen selv uttalte at hans bøker skulle komme ut før stykkene ble oppført, slik at folk fikk tid til å lese boken før de så teaterstykket. Det handler selvsagt om å danne seg egne forestillinger uten scenens tolkninger, og vi tør påstå at det fortsatt er mer givende å se teaterstykket etter å ha lest boken. En folkefiende lodder dypere enn du tror, og tar bare et par timer å lese. Ibsens formuleringer og ordvalg trollbinder, du kan dvele ved enkeltreplikker og du får med deg hvert eneste ord i dette stykket som handler ytringsfrihet, styresett og sannhet. Vigmostad & Bjørke gir i samarbeid med Ibsen-museene i Norge ut de mest sentrale nåtidsskuespillene i nye utgaver. Språket er forsiktig modernisert, og professor Bjørn Hemmer har skrevet et fyldig etterord som setter skuespillene i perspektiv. Våren 2005 kommer Gengangere og Vildanden i samme serie.

Medlemsvurdering:
I en folkefiende møter vi legen Stockmann, hans familie og en by som fornekter helsefare til fordel for økonomisk interesser. Dr. Stockmann er den prinsipielle hovedpersonen som ofrer arv, jobb og ære til fordel for sannhetens budskap. I en folkefiende er vi vitne til borgerskapets dobbeltmoral, dette er et klassisk Ibsentema, og på tross av at samfunnet har endret seg siden Ibsens tid er dette til stadig et tilbakevendende fenomen. En folkefiende ble gitt ut to år før Vildanden, og året etter Gengangere. Å se hvordan sannhetskravet til Ibsen forandrer seg er utrolig spennende. Ibsen er tidløs, klassisk og genial, og En folkefiende er et av de beste dramaene han har skrevet. Om du skal se En folkefiende på teater bør du absolutt lese stykket først, det gir en mye mer givende teateropplevelse!

P

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Ibsen-museene i Norge / Vigmostad Bjørke
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
191
ISBN
9788241903281
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2004
Format
21 x 14 cm
Serie
Norske klassikere

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

A
A.C. – 26.06.2009

– "En Folkefiende" er definitivt et av Ibsens sterkeste dramaer, og kanskje hans mest evigaktuelle. Dr. Stockmann, lege ved et sørlandsk kurbad, har funnet skadedyr i vannrørene, og forventer at hans oppdagelse vil føre til utbedringer og få udelt støtte i befolkningen. Men skillet mellom rett og galt, selvisk og uselvisk blir vage når det viser seg at en slik oppdagelse vil kunne ruinere byens kurbad, økonomi, og til slutt - Stockmann selv. "En Folkefiende" er ikke bare et engasjerende og rørende skuespill, men også et viktig drama, som bringer opp problemstillinger som er minst like viktige i dag som i 1882.

P
P – 31.07.2008

– I en folkefiende møter vi legen Stockmann, hans familie og en by som fornekter helsefare til fordel for økonomisk interesser. Dr. Stockmann er den prinsipielle hovedpersonen som ofrer arv, jobb og ære til fordel for sannhetens budskap. I en folkefiende er vi vitne til borgerskapets dobbeltmoral, dette er et klassisk Ibsentema, og på tross av at samfunnet har endret seg siden Ibsens tid er dette til stadig et tilbakevendende fenomen. En folkefiende ble gitt ut to år før Vildanden, og året etter Gengangere. Å se hvordan sannhetskravet til Ibsen forandrer seg er utrolig spennende. Ibsen er tidløs, klassisk og genial, og En folkefiende er et av de beste dramaene han har skrevet. Om du skal se En folkefiende på teater bør du absolutt lese stykket først, det gir en mye mer givende teateropplevelse!

F
Fremmed – 21.10.2007

– Det er en berikelse å lese denne typen litteratur. Dramaet handler om hvordan en folkemasse, "den kompakte majoritet", blir revet med og velger den minste motstands vei uten å se konsekvenser, og hvordan én mann prøver å kjempe mot mange. "Flertallet har aldri retten på sin side" er et sitat som er kjent fra dette stykket, og er på mange måter en oppsummering av innholdet. Temaer som hvordan massen ikke ser eller velger å ikke se konsekvensene, hvor sosialt utelukkende det kan være å stå imot mengden og hvor sterk man må være for å klare det, går igjen i dette dramaet. Det er rett og slett essensiell litteratur.

I
Iselinn Sandøy – 23.11.2005

– Dette skuespillet handler om Doktor Tomas Stockmann som er badelæge i en norsk kystby. Gjennom vitenskapelige undersøkelser over lengre tid har han funnet ut at byens viktige kurbad er forurenset, og at det utgjør en helsetrussel for byens beboere, og andre som måtte besøke det. Han mener bestemt på at badet må stenges inntil feilen er rettet opp. Til å begynne med hylles han for denne oppdagelsen, men når det etter hvert blir klart at utbedringene vil bety store kostnader for byen, vender både byfolk, presse og hans overordnede seg imot ham.
Stykket ble utgitt i 1882, som er under det moderne gjennombruddet. Vi finner momenter i skuespillet som peker mot det: At problemer skulle bli satt under debatt, og realisme. Man blir fort revet med i denne fortellingen, og man får virkelig smake på den urettferdigheten Dr. Stockmann får oppleve her.

Oppdag mer

Bøker som ligner på En folkefiende:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Uro

Finn Skårderud
Paperback 
249,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv