Min side Kundeservice Bli medlem

Et dukkehjem

skuespill i tre akter

Dramaet Et dukkehjem ble utgitt 1879 og hadde premiere på Det kongelige Teater i København, 21. desember 1879. Stykket skapte furore da det utkom, og i Tyskland måtte Ibsen endre slutten, slik at Nora blir for barnas skyld. Les mer

149,-
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Dramaet Et dukkehjem ble utgitt 1879 og hadde premiere på Det kongelige Teater i København, 21. desember 1879. Stykket skapte furore da det utkom, og i Tyskland måtte Ibsen endre slutten, slik at Nora blir for barnas skyld. Stykket sies å være en bitende kritikk av de tradisjonelle rollene til menn og kvinner i det viktorianske ekteskapet. Et dukkehjem virker fortsatt sterkt på leseren av dramatikk og på teatergjengeren og er stadig en av verdenslitteraturens viktige tekster - som man barte må ha lest.

Medlemsvurdering:
"Et dukkehjem" av Henrik Ibsen skapte store reaksjoner på et internasjonalt nivå da det ble utgitt i samtiden. Dramaet handler om sangfuglen Nora som føler seg fanget i eget hjem. I starten virker Nora tilsynelatende lykkelig, men etter hvert sier hun selv at hun er "lystig men ikke lykkelig". Ut over i stykket viser det seg at hun er gift med en høyst kontrollerende mann, som styrer henne som en dukke. Forfatteren benytter flittig retrospektiv teknikk som gjør stykket mer spennende og intenst. Gjennom hele livet har Nora vært i hendene på en mann, og hun ble overført fra farens hender til Torvalds. Det går opp for lerkefuglen at hun ikke vet hvem hun er, fordi hun aldri har fått muligheten til å utforske seg selv. Dramaet omhandler et samfunnsproblem fra samtiden, som absolutt er like aktuelt den dag i dag.

BC

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Transit
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
165
ISBN
9788275964647
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Et dukkehjem
Format
19 x 12 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

B
BC – 29.05.2009

– "Et dukkehjem" av Henrik Ibsen skapte store reaksjoner på et internasjonalt nivå da det ble utgitt i samtiden. Dramaet handler om sangfuglen Nora som føler seg fanget i eget hjem. I starten virker Nora tilsynelatende lykkelig, men etter hvert sier hun selv at hun er "lystig men ikke lykkelig". Ut over i stykket viser det seg at hun er gift med en høyst kontrollerende mann, som styrer henne som en dukke. Forfatteren benytter flittig retrospektiv teknikk som gjør stykket mer spennende og intenst. Gjennom hele livet har Nora vært i hendene på en mann, og hun ble overført fra farens hender til Torvalds. Det går opp for lerkefuglen at hun ikke vet hvem hun er, fordi hun aldri har fått muligheten til å utforske seg selv. Dramaet omhandler et samfunnsproblem fra samtiden, som absolutt er like aktuelt den dag i dag.

B
Bubba – 13.11.2006

– Et dukkehjem er et skuespill i et skuespill. Thorvald og Nora spiller skuespill med hverandre, hvor de begge har tatt på seg en rolle. Nora er den svake kvinnen som ikke kan ta ansvar for seg selv, mens Thorvald er en slags farsfigur som har tatt på seg å passe på henne. Nora vikler seg etterhvert inn i vanskeligheter, og det kommer fram at hun hele tiden har undertrykt sitt egentlige jeg. Når Thorvald oppdager hennes hemmelighet slår han på den ene siden hånden av henne, men vil fortsette ekteskapet av hensyn til ryktet hans utad. Et dukkehjem er fortsatt høyaktuelt i dag. Vi har stadige debatter om kvinnesyn i ulike kulturer, og også status er viktig i dagens samfunn. Et dukkehjem er i tillegg til å være samfunnsengasjert, fullt av dramatikk og man blir mer og mer spent på hvordan dette kommer til å slutte.

A
Are – 16.06.2006

– Å skulle anmelde Henrik Ibsens "Et dukkehjem" er jo ingen enkel affære, i sær ikke på et norsk nettsted for bøker. Alle nordmenn med en viss litterær interesse kjenner dette verket, har antagelig lest det, samt gjennomanalysert det en eller annen gang i løpet av skole tiden. Likevel vil jeg si: Les det igjen! Det går aldri av moten, dessuten er det en fryd å oppleve Ibsens språk, skjulte agenda og symboler igjen. Ibsen er en virkelig språkkunstner, en som aldri slutter å fascinere. Karakterene han tegner er vakre, og de er ikke minst levende, ikke stereotyper. Jeg vil anbefale alle å lese dette stykket, og ikke minst en gang i løpet av livet, se det på teater.

x
xxx – 30.03.2006

– Nora Helmer er tilsynelatende lykkelig gift med Torvald Helmer, en advokat som skal overta som direktør i en bank. De har tre små barn. Men Nora har en hemmelighet. Tidlig i ekteskapet ble Torvald alvorlig syk, og legene anbefalte et opphold i et sørligere klima. Nora forfalsket en underskrift for å skaffe penger til reisen, noe som trolig reddet livet hans. Men Krogstad, som Nora har lånt penger av, får sparken av Torvald og han truer med å røpe hemmeligheten. Nora er fortvilt men overbevist om at Torvald er så gla i henne at han vil ta på seg skylden. Men vil han det? Absolutt en interessant og aktuell bok!

L
Litteraturelsker – 12.12.2005

– Det er flere årsaker til at Ibsen fortsatt er verdenskjent, og en av disse årsakene er dette skuespillet. Dette er et praktfullt verk om kvinners rolle i samfunnet i Ibsens tid. Nora skulle være en skjønn, liten dukke for sin mann, derav tittelen. Og, Nora spiller villig denne rollen, helt til hennes autoritære mann oppdager en svindel hun har gjort i kjærlighetens tegn. Forfatteren bygger opp dramaet på en flott måte og kritiserer datidens kvinnesyn, slik at vi ser hennes side. Dette er ikke et søtt kjærlighetsdrama eller en moralsk preken om å ofre seg for familien. Kanskje treffsikkerheten til Ibsen gjør dette til en av verdens mest kjente? Glem alle såper, dette er intriger av beste kvalitet!

B
Bokelsker – 23.11.2005

– Boka handler om ekteparet Nora og Thorvald, som lever forholdshvis i et lykkelig ekteskap, hvor Thorvald er i ferd med å overta stillingen som direktør i aksjebanken.
Plutselig en dag får Nora besøk av barndomsvenninnen, Kristine. Venninnene snakker om godt og vondt, og i løpet av denne samtalen har Nora fortalt venninnen om sin store hemmelighet; Da Thorvald ble syk mente legene han trenge et opphold i utlandet, for å bli frisk igjen. Nora elsker Thorvald av hele sitt hjerte, og for å hjelpe han forfalsker hun en underskrift.
Etterhvert utvikler historien seg til et punkt, hvor Thorvald får vite alt. Noa er redd for hva Thorvald kommer til å si, men hun har tro på han, og er sikker på at han vil tilgi henne. Hun ville jo bare hjelpe han...
Boka handler om kvinners rolle i samfunnet, og Ibsen forklarer dette på en perfekt måte. Vil du vite mer om kvinners stilling, og deres liv noen tiår tilbake, er denne boken en god beskrivelse. Boka er verdenskjent, og er absolutt verdt å lese.

b
bokormen – 08.09.2005

– Dette er skuespillet av Ibsen som vakte stor oppsikt rundt om i verden, og som fortsatt spiller for fulle hus fra Norge til Kina. I stykket treffer vi Nora og Helmer som er gift med hverandre og som har barn sammen. En liten feil i ekteskapet deres er at de aldri har snakket alvorlig sammen, og at de bare har levd et overfladisk liv med en livsløgn der de tror de er lykkelige, i allefal Nora tror det. Det som starter hele kaoset, og det som gjør at hun finner ut alt dette er at Nora har lånt penger, og forfalsket sin avdøde fars underskrift. Nora forlater mann og barn for å bli selvstendig etter dette. Og etter at hun har funnet ut at hun har levd som en perfekt dukke i alle årene.
Det er en grunn at Ibsen blir spilt enda!

~
~Christine – 30.07.2005

– Nora er sin manns lille spillefugl; tilsynelatende naiv og ubekymret, men alt er ikke så stille som det ser ut på overflaten. Hun har nemlig ulovlig forfalsket sin manns underskrift for å skaffe penger til en reise som sannsynligvis reddet livet hans. Selv om hun i begynnelsen av stykket ikke vet hvor ulovlig denne handlingen var, blir hun snart sørgelig kjent med alvoret. Plutselig tar livet en vanskeligere sving og enda vanskeligere blir det når Nora skjønner at mannen hennes ikke kommer til å redde henne fra katastrofen ved å selv ta ansvar for det som skjedde og redde henne fra vanære. Lenge klamrer hun seg til håpet, men da det ikke skjer får hun endelig øynene opp og begynner å stille spørsmål ved sannheter både i livet og i ekteskapet. Det er nok mange som er uenige i hvor god slutten til stykket er, men skuespillets aktualitet forblir ubestridelig.
Kjønnsroller og hvordan vi selv blir definert som mennesker er like viktig i dag som det var på Ibsens tid.

h
hg – 07.02.2005

– Dette skuespillet har jeg faktisk lest flere ganger. Ikke frivillig, det skal jeg innrømme. Jeg slutter imidlertid aldri å forundre meg over hvor godt jeg egentlig liker dette skuespillet. Det er levende beskrevet, personene virker dynamiske og levendegjort. Dette er historien om Nora og Helmer. Nora er den lille dukkefruen som lever i det lille dukkehuset som elmer har skapt til dem. Men NOra har en hemmelighet. Hun har lånt penger, og forfalsket Helmers underskrift. Hun skaper en maskerade før hun kommer seg ut av det hele med å fortelle sannheten. Dette er som sagt et veldig godt skuespill. Det er stappfullt av Ibsens symbolikk, og kan riktig kose seg med å analysere og se hva som skjuler eg bak alle sybolene Ibsen drar fram. Til og med tittelen er et symbol. Jeg må ærlig innrømme at jeg liker dette skuespillet. Rett og slett! Jeg liker Nora, selv om hun er en liten tåpe av og til! Hvis du skal lese en klassiker, er ikke dette skuespillet å forakte!

E
Ellen – 06.11.2004

– Det er den dynamiske karakteren Nora som bærer hele Ibsens skuespill. Nora beveger seg fra idealisme, forestillinger, fantasi, ønsker og gode intensjoner, gjennom en oppvåkning og til et punkt der hun er villig til å ta en avgjørende handling. Nora er gift med Torvald Helmer og har tre små barn. Utad er de lykkelig, Torvald får snart direktørstillingen i Aksjebanken og Nora lever sorgløst som sin manns lerkefugl, men Nora bærer på en mørk hemmelighet. I begynnelsen av deres ekteskap forfalsket hun sin fars underskrift for å få penger til hjelp under sin manns alvorlige sykdom. Vil Torvald kunne gjøre "det vidunderlige", å tilgi henne og ta ansvar for det hun har gjort? Ibsen retter et kritisk spørsmål om kvinnerollen i et mannsdominert samfunn for 125 år siden, men er absolutt like aktuell i dag. Nora føler seg som en dukke i et dukkehjem, totalt dominert av sin far og deretter sin mann. Dialogene sitter som et skudd. Og hadde det ikke vært for slutten, ville jeg gitt den en sekser. Uansett hvor langt kvinnefrigjøringen har kommet, er Noras valg uforståelig for meg. Det finnes andre løsninger, men så er også Ibsens kvinner meget dramatiske av seg.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Et dukkehjem:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Høyt

Erika Fatland
Innbundet 
454,- 499,-

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
409,- 449,-

Brune

Håkon Øvreås
Innbundet 
254,- 279,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv