Min side Kundeservice Bli medlem

Peer Gynt

et dramatisk dikt (1867)

Peer Gynt (1867) er selve hovedverket i norsk litteratur. Med humor og alvor stiller Ibsen her det alltid like aktuelle og utfordrende spørsmålet: Hvem er du? Peer Gynt er fremfor alt storslagen diktning. Les mer

272,-

299,- Spar: 27,-

Sendes innen 3 - 10 dager

Logg inn for å se din bonus

Peer Gynt (1867) er selve hovedverket i norsk litteratur. Med humor og alvor stiller Ibsen her det alltid like aktuelle og utfordrende spørsmålet: Hvem er du? Peer Gynt er fremfor alt storslagen diktning. Verket er i norsk kultur blitt en av våre aller viktigste felles referanser. Til tross for hovedpersonens tvilsomme karakter siterer vi ham gjerne og ofte. Som det sies: Om blodet er aldri så tynt, så er vi alle i slekt med Peer Gynt. Når Ibsen stiller spørsmålet om hvem Peer er, gjelder det derfor også deg. Teksten er varsomt modernisert. De mange språklige opplysningene i fotnotene gjør teksten lettere tilgjengelig for vår tids lesere. Utgaven har også et fyldig etterord og en tidstavle.

Medlemsvurdering:
Peer Gynt av Henrik Ibsen er en fantastisk bok hvor Ibsen tar deg med gjennom en heseblesende og vill historie hvor du aldri er sikker på om noe er virkelig sant eller oppspinn, nettopp fordi det er gjennom Peer Gynt vi ser fortellingen. Peer Gynt er en notorisk løgnhals, som til stadighet leter etter hvem han virkelig er, ofte uten å være klar over at han mest sannsynlig allerede vet det. Boken har et stort og flott budskap, levert på et mesterlig og utspekulert vis som ingen andre enn Henrik Ibsen selv ville klart å fullføre. Lekende, morsom, ironisk, sarkastisk, skummel, spennende, oppstykket og alvorlig - dette er en bok jeg skulle ønske flere ville lest.

Lill

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Vigmostad Bjørke
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
243
ISBN
9788241905445
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2009
Format
21 x 14 cm
Serie
Norske klassikere

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

t
tonemor – 21.03.2010

– Tidligere lesninger av den godeste Ibsen har ikke alltid falt i hans favør. På videregående var vi tvunget til å lese "Bygmester Solness", og selv om den ikke akkurat var noen innertier så kom jeg meg gjennom den smått om senn. Etter noen år og litt mer modnet lesesmak begynte jeg på litteraturstudier, og valgte dermed frivillig å lese "Gengangere". Ibsen klatret stadig et hakk oppover på karakterskalaen min. Så ble det endelig "Peer Gynt" sin tur! Peer Gynt er forføreren, løgneren, livsnyteren og skrythalsen, som alltid finner et smutthull og velger minste motstands vei. Som gammel mann blir han påminnet alle de sanger han ikke sang, verker han ikke øvde, tårer han aldri felte og spørsmål han aldri stilte. Har livet hans vært bortkastet? Han har noen gang vært seg selv, eller bare seg selv nok, slik som trollene? Er det noe som kan redde ham til slutt ...? Dramaet er delt inn i tre deler, og personlig likte jeg del en og tre best. En fascinerende hovedperson og et flott budskap. Både morsom, dramatisk, alvorlig og underholdende. Det beste dramaet jeg har lest av Ibsen så langt, og det jeg synes jeg har fått mest ut av også.

L
Lill – 15.03.2009

– Peer Gynt av Henrik Ibsen er en fantastisk bok hvor Ibsen tar deg med gjennom en heseblesende og vill historie hvor du aldri er sikker på om noe er virkelig sant eller oppspinn, nettopp fordi det er gjennom Peer Gynt vi ser fortellingen. Peer Gynt er en notorisk løgnhals, som til stadighet leter etter hvem han virkelig er, ofte uten å være klar over at han mest sannsynlig allerede vet det. Boken har et stort og flott budskap, levert på et mesterlig og utspekulert vis som ingen andre enn Henrik Ibsen selv ville klart å fullføre. Lekende, morsom, ironisk, sarkastisk, skummel, spennende, oppstykket og alvorlig - dette er en bok jeg skulle ønske flere ville lest.

H
Halfdan – 07.10.2006

– Peer Gynt er kanskje det beste verket til Henrik Ibsen. Peer Gynt er en skrønemaker, som har en historie om alt mulig. Moren hans Åse er ofte den som må høre på det han sier. Ofte er disse historiene helt på viddene - derav uttrykket: "Peer, du lyver!". Boken er delt inn i tre hoveddeler. En fra Peers ungdom, en fra når han er middelaldrende og en som gammel. Det fra Peers ungdom er kanskje det mest kjente. Det er nå vi kommer inn i Dovregubbens hall. I den midterste delen er Peer i utlandet, mens han kommer tilbake igjen til den siste delen. Peer Gynt er morsom lesing, man morer seg over denne karen med så godt som ingenting dannelse. Samtidig ligger det en alvorlig undertone bak. Alt i alt et mesterverk.

-
- Delluvian – 16.08.2006

– Peer Gynt er en historie jeg alltid har likt. Det er ikke bare en historie, det er også et av de største verkene til en av våre største diktere. Peer Gynt passer for mennesker i alle aldere og holder fremdeles koken den dag i dag med sine herlige sitater og friske humor. Verket består av 3 deler der hver del er en del av Peers liv. (Ungdom, middelaldrende og gammel.)Personlig synes jeg første og tredje del er langt bedre enn andre del. Første del er full av humor og gullkorn og inneholder selvsagt den fantastiske og klassiske scenen fra Dovregubbens Hall, som for meg alltid var høydepunktet i historien. I andre del er Peer ute i verden og har tjent seg rik på flere tvilsomme måter, men vil han klare å holde på rikdommen? I tredje del kommer Peer hjem til Norge igjen og mye av stemningen fra første del dukker opp igjen. Her er humoren mer av den mørke typen, men likevel er det hele typisk Ibsen. Ibsen er en gigant i litterær sammenheng. Og dette verket viser hvorfor. Alle bør lese Peer Gynt!

V
Vera – 14.10.2005

– En liten praktisk "lommebok versjon" av det kjære diktverket Peer Gynt. Boken er liten, lett og enkel å ta med seg - om det trengs. Boken som starter med de berømte ordene "Peer du lyver!" ytret av Mor Åse er et av det mest kjente av norsk litteratur gjennom tidene. Personlig leste - og framførte - jeg Peer Gynt på videregående og ble dermed godt kjent med verket og dets historie. Noen kan vel til og med gå så langt som å si at en ekte norske skal ha lest om Peer Gynt - ikke vet jeg, men oppfordrer i alle fall alle til å ta seg tid til det. Skuespillet er høvelig kort og vil ikke ta lange tiden, og mye vil du lære underveis - så du vil få mye ut av det!

m
marengs – 10.09.2005

– Som nordmann bør man liksom ha lest Peer Gynt, og jeg må si det var en mye hyggeligere opplevelse enn jeg hadde trodd på forhånd. I begynnelsen gikk det riktignok litt tregt, antageligvis fordi det er uvant å lese gammelt norsk språk som attpåtil er på vers. Men etter hvert som handlingen skred frem, ble jeg dratt mer og mer med. Til slutt var det så spennende at jeg raskt arbeidet meg mot slutten. Så nå vet omsider også jeg hva det vil si å "være seg selv nok" i motsetning til "å være seg selv". Vi har nok alle noe å lære av Peer Gynt!

-
-stefan – 06.05.2005

– Ibsen for et nytt århundre, står det bakpå denne pocketutgaven av et av litteraturhistoriens viktigste teaterstykker og et nøkkelverk i norsk litteratur. Til førtini kroner er dette lavpris-Ibsen. De myke permene og lille formatet gjør dette til en bok det er lett å putte i lomma, dermed kan man ha med seg Ibsen nær sagt overalt. Det er i seg selv et pluss, men skriften er kanskje litt liten og boka er nok ikke spesielt egnet for hardfør bruk. Baksideteksten påstår at dette er en modernisert utgave, men vi får ikke vite noe om hva denne modernisering går ut på. Denne utgaven byr heller ikke på ordforklaringer. Det vi får er en minibiografi eller Ibsen-kronologi, og det er greit å ha for hånden. Disse utgavene har også etterord av forskjellige norske personligheter. I Peer Gynt står Thomas Hylland Eriksen for etterordet og det er i og for seg interessant nok lesning, men ikke egnet som en innføring i Peer Gynt for nybegynner.
Dette blir altså kanskje først og fremst en utgave å ha i tillegg, for ha med seg og for å for hånden ved forelesninger og lignende.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Peer Gynt:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Gilead

Marilynne Robinson
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv