Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Kong Leopolds arv

en beretning om grådighet, forferdelser og heroisme i det koloniale Afrika

I 1880-årene, da de europeiske "supermakter" delte opp Afrika, bemektiget Kong Leopold II av Belgia seg det enorme og for det meste uoppdagede territoriet rundt elven Kongo. Han iscenesatte et folkemord og et plyndringstokt uten sidestykke i historien inntil da. Les mer

299,-
Paperback
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

I 1880-årene, da de europeiske "supermakter" delte opp Afrika, bemektiget Kong Leopold II av Belgia seg det enorme og for det meste uoppdagede territoriet rundt elven Kongo. Han iscenesatte et folkemord og et plyndringstokt uten sidestykke i historien inntil da. Han røvet landet for dets gummi og elfenben, brutaliserte befolkningen, og sist men ikke minst utryddet han 10 millioner av Kongos innbyggere, hele tiden mens han durkdrevent rendyrket sitt omdømme som den store humanist. Heltemodige forsøk på å avsløre disse forbrytelser førte omsider til den første menneskerettighetsbevegelsen i det tyvende århundre, med ulike deltakere fra Mark Twain til erkebiskopen av Canterbury. Med litteraturliste og register.

Medlemsvurdering:
Denne boka tar for seg et litt ukjent kapittel i belgisk historie og viser ting belgierne helst skulle vært foruten. Dette er en ufattelig gripende, viktig og spennende skildring av utnyttelsen og koloniseringen av Kongo. Den har mye til felles med andre afrikanske land under europeiske kolonistater, men er allikevel unik ved måten kong Leopold 2 listet seg rundt og fikk snikkolonisert landet på. I tillegg til å være en beretning om grov utnyttelse er dette også en historie om en slu jævel og som søkte å bli rik og mektig, samtidig som det er en sørgehistorie om de inhumane overgrepene som foregikk der - uten at man kjente til det. Denne boka bør leses.

louise

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Pax
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
409
ISBN
9788253027685
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2005
Originaltittel
King Leopold's ghost
Format
22 x 16 cm

Medlemmers vurdering

l
louise – 26.07.2010

– Denne boka tar for seg et litt ukjent kapittel i belgisk historie og viser ting belgierne helst skulle vært foruten. Dette er en ufattelig gripende, viktig og spennende skildring av utnyttelsen og koloniseringen av Kongo. Den har mye til felles med andre afrikanske land under europeiske kolonistater, men er allikevel unik ved måten kong Leopold 2 listet seg rundt og fikk snikkolonisert landet på. I tillegg til å være en beretning om grov utnyttelse er dette også en historie om en slu jævel og som søkte å bli rik og mektig, samtidig som det er en sørgehistorie om de inhumane overgrepene som foregikk der - uten at man kjente til det. Denne boka bør leses.

O
Ole – 20.01.2007

– Lenge låg kontinentet Afrika uoppdaga og spennande som ein stor kvit flekk på kartet. Særleg det tropiske Afrika var forlokkande på europearene. Kva for skattar kunne skjule seg inne i dette frodige kontinentet? Nettopp denne tankegangen, kva for skattar kan VI finne, var det som dreiv oppdagelsesreisande inn i den ukjente jungelen. Her startar boka "kong Leopolds arv". Første del av boka handlar om oppdagaren Henry Morton Stanley (Kjent for replikken: "Dr. Livingstone, I assume?") Han vart etterkvart støtta økonomisk av kong Leopold av Belgia, som vart besatt av tanken på å få ein eigen koloni. Besettelsen auka i takt med den synkande innflytelsen han hadde på forholda i heimlandet. Resten av boka er historia om kolonien Kongo, og om måten kong Leopold administrerte dette ressursrike landet.

Adam Hochchild har drive grundig kjeldegransking og har funne fram til det meste av relevant stoff i saka. Han har ein veldig lett måte å skrive på, noko som gjer boka meir tilgjengeleg for fleire. Han har også funne fram til sitat og oppteikningar frå det aktuelle tidsrommet, så vi får også høyre stemmene til nokre av dei som faktisk var med og skapte historia. Midt i boka har forfattaren plassert ei rekke bilder og faksimilar av plakatar. Dette gjer historia meir levande og er med å bygge opp under teksten. Ei lærerik og fengande bok som eg anbefalar på det varmaste!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kong Leopolds arv:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

1968

Jan Guillou
Innbundet 
363,- 399,-

Høyt

Erika Fatland
Innbundet 
454,- 499,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv