Nervøse tilstander
«Denne boken er en lesefest. [...] Etter endt lesing, har jeg notert meg flere sider opp og ned med lakoniske betraktninger hos den unge Tambu.»
Mari Grydeland, Aftenposten
Logg inn for å se din bonus
Da Nervøse tilstander først utkom i 1988, var den første roman på engelsk skrevet av en zimbabwisk kvinne. I dag har Tsitsi Dangarembgas debutroman status som en moderne klassiker og et hovedverk i nyere afrikanske litteratur. Nervøse tilstander er et unikt og fengslende portrett av svart liv i Zimbabwe på terskelen til uavhengighetskrigene. Men framfor alt er det en enestående oppveksthistorie - en utforsking av rase, klasse, kjønn, familie, kunnskap og vennskap i den sene kolonialismens tid.
Detaljer
- Forlag
- Forlaget Press
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 279
- ISBN
- 9788232805204
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2023
- Originaltittel
- Nervøse tilstander
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8218218
- Serie
-
Tambudzai Sigauke 1
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Denne boken er en lesefest. [...] Etter endt lesing, har jeg notert meg flere sider opp og ned med lakoniske betraktninger hos den unge Tambu.»
Mari Grydeland, Aftenposten
«Nervøse tilstander er en sår, leken og lærerik roman. Politisk er den også, i drømmen om frigjøring og forandring.»
Anne Cathrine Straume, NRK
«Det imponerende med Nervøse tilstander at romanen rommer de komplekse analysene som presenteres i Svart og kvinne, uten at dette gjør oppvekstskildringen skjematisk eller livsfjern. Tenk så bra at begge disse bøkene nå foreligger på norsk!»
Ingeborg Misje Bergem, Vårt Land
«Et viktig forfatterskap gjøres nå tilgjengelig på norsk. [...] Språket er smidig og uanstrengt, uten de store krumspringene, det hele forbilledlig oversatt av den alltid gode Merete Alfsen.»
Leif Bull, Dagens Næringsliv
«Tsitsi Dangarembgas romaner har brakt frem stemmer, liv og steder som fortsatt ikke formidles litterært i store mengder målt opp mot hvor mange som opplever karakterenes dilemmaer som gjenkjennelige og relevante. Hvis fantasien – som hun så minneverdig har formulert det – er den nødvendige koblingen mellom å ønske og å gjøre, har Dangarembga definitivt ytt sin skjerv til endring.»
Tonje Vold, Morgenbladet
«Storstilt oppvekstskildring. [...] Nervøse tilstander skildrer på minneverdig vis det tette vennskapet mellom Nyasha og Tambudzai, og leseren får være vitne til hvordan hvert av barna reagerer på hver sin måte i møte med engelsk kultur og kolonimakt.»
Marjam Idriss, Klassekampen