«Norsk-danske Kim Leine har skrevet en ny, storslagen roman om Grønland på 1700-tallet og den ulykksalige danske «koloniseringen» av øya. Den dystre, grusomme historien tvinger fram både medfølelse og et hav av ettertanke.»
Arne Hugo Stølan, VG
Rød mann/Sort mann er en frittstående oppfølger til Profetene i Evighetsfjorden, som vant Nordisk råds litteraturpris i 2013. I Kim Leines episke storverk følger vi den danske koloniseringen av Grønland i første halvdel av 1700-tallet. Les mer
Logg inn for å se din bonus
Rød mann/Sort mann er en frittstående oppfølger til Profetene i Evighetsfjorden, som vant Nordisk råds litteraturpris i 2013.
I Kim Leines episke storverk følger vi den danske koloniseringen av Grønland i første halvdel av 1700-tallet. Vi følger alle dem som frister lykken i det nye landet: guvernøren og de militære, leger, prester, skipskapteiner og håndverkere, men også desertører, tyver og horer. Sjelden har en forgangen tid blitt beskrevet med slik sanselighet, innsikt og humor.
To menn som kjemper om sjelen til en gutt
Rød mann/Sort mann er en eventyrlig og kraftfull roman som bygger på virkelige hendelser. Det er en stor fortelling om koloniseringen av Grønland i 1728, om presten Hans Egede og åndemaneren Appaluttoq, om voldsomme naturkrefter, død, drukkenskap og ondskap, om møtet mellom to kulturer, om fedre og sønner og to menn som kjemper om sjelen til en gutt. Og, ikke minst, om de demonene som driver oss mot døden og fortapelsen eller mot herligheten.
Rød mann/Sort mann er stor og klassisk leseopplevelse. Her er drikking, sex, lus og villskap i en roman du kan nyte hvor enn du er!
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 603
- ISBN
- 9788202581749
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2018
- Originaltittel
- Rød mand/sort mand
- Format
- 22 x 15 cm
- Nr
- 8127751
- Priser
- P2-lyttaranes romanpris 2018
- Serie
-
Profetene i Evighetsfjorden 2
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Norsk-danske Kim Leine har skrevet en ny, storslagen roman om Grønland på 1700-tallet og den ulykksalige danske «koloniseringen» av øya. Den dystre, grusomme historien tvinger fram både medfølelse og et hav av ettertanke.»
Arne Hugo Stølan, VG
«Det er ei historie som stinkar, både bokstavleg og i overført forstand. Av sveitte, brennevin, lik og død. Og av etnisk hovmod, religiøs fanatisme og rasisme.»
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen
«GRIPENDE MESTERVERK. Realistisk, grotesk og eventyrlig roman om kolonialiseringen av Grønland, anført av en ond prest.»
Stein Roll, Adresseavisen
«Leine demonstrerer enda en gang at han er en gigant i dansk litteratur.»
Bjørn Bredal, Politiken
«Kim Leine overgår seg selv i ny roman»
Henriette Bacher Lind, Jyllands-Posten
«Ifølge Leine skriver han på et tredje bind om kolonialiseringen av Grønland. Den gleder jeg meg til, når jeg bare har fått summet meg litt. For dette er sterk kost.»
Cathrine Krøger, Dagbladet
«Leine demonstrerer nok en gang at han er en gigant (...)»
Dagbladenes Bureau
«Andre bind i Kim Leines store grønlandske romantrilogi er vill - og vilt god.»
Weekendavisen
«Berikende og bevegende lesning.»
Information
«Kim Leines roman Rød mann/sort mann om danskenes kolonisering av Grønland er blitt en storslått og ubehagelig fortelling om nordisk stormannsgalskap. Uvitenhet, grådighet, arroganse, brutalitet og dumhet, men også ekte religiøs fromhet, humor, dristighet og mot er rørt sammen i en roman som flyter lett og underholdende på en grunnmur av solide historiske fakta.»
Turid Larsen, Dagsavisen
«Intenst og fargerikt om erobringen av Grønland (...) Kim Leines nye roman, Rød mann/ sort mann, er en genistrek. (...) På imponerende vis forenes saftig fortellerkraft med historiske realiteter i en fargerik og nyansert, til tider grufull, men svært intens roman»
Astrid Fosvold, Vårt Land
«Med episk driv, sterke fargar og alle tenkjelege kroppsvæsker målar han eit menneskeleg og politisk drama på breitt lerret. (...) Her er det berre å gle seg til den tredje og siste romanen.»
Marta Norheim, NRK P2