Min side Kundeservice Bli medlem

Erasmus Montanus, eller Rasmus Berg

comoedie udi fem akter

En klassiker! En klassiker er både en kunstner og et verk som har evnen til å leve ut over sin egen tid. Tidene skifter, publikum også, men et klassisk kunstverk fortsetter å tale til hver ny generasjon. Les mer

272,-

299,- Spar: 27,-

Sendes innen 3 - 10 dager

Logg inn for å se din bonus

En klassiker! En klassiker er både en kunstner og et verk som har evnen til å leve ut over sin egen tid. Tidene skifter, publikum også, men et klassisk kunstverk fortsetter å tale til hver ny generasjon. Samtidig må hver ny generasjon gi verket sin mening - i lys av sin tids erfaringer og livsforståelse. Forlaget Vigmostad & Bjørke vil med «serien Norske klassikere» legge forholdene til rette for at nye lesere kan oppleve de verdier som klassikerne representerer. Kommentarer og forord vil dessuten bidra til å sette innholdet inn i et bredere perspektiv. God lesning! Arno Vigmostad Forlegger Bondesønnen Rasmus Berg er blitt påkostet utdannelse i byen og hever seg over sin opprinnelige stand ved å kalle seg Erasmus Montanus. Tilbake i bygda plager han familie og venner med studentøvelser i diskusjonsteknikk. Han står i sterk kontrast til sin jordnære bror Jacob som bare er interessert i nyttig kunnskap. Med sitt akademiske jåleri holder Erasmus også på å ødelegge forholdet til sin forlovede, og familien fortviler over ham. Derfor blir han lurt inn i et narrespill av en løytnant som vil skrive ham ut som soldat. Først når det omtrent er for sent innser Erasmus hva som er best for ham selv og andre.

Detaljer

Forlag
Vigmostad Bjørke
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
93
ISBN
9788241904745
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2007
Format
20 x 13 cm
Serie
Norske klassikere

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Medlemmers vurdering

E
Ellen – 08.09.2008

– Rasmus Berg kommer hjem til foreldrene på landsbygda, etter å ha studert latin i København. Han har endret vaner, skiftet navn til Erasmus Montanus og ønsker å disputere med andre lærde. Hverken storebroren Jacob, hans kommende svigerfar eller bygdefolket liker hans briljering i diskusjonsteknikk og naturvitenskapelige syn om at jorda er rund og ikke flat. Det er bare hans foreldre som støtter ham og landsbyboerne synes situasjonen er uholdbar. "Comoedie udi fem acter" er et satirisk skuespill som kom ut i 1731. Jeg har lest "Festudgaven" fra 1922, der språket er noe gammeldags, men etter noen sider med høytlesing ble jeg vant til det. Verre er det med alle latinske fraser, som sikkert er morsomme dersom man kan latinsk. Det viser at Holberg henvendte seg til de med en viss akademisk utdannelse - borgerskapet. Erasmus er ikke lett å like, han er egoistisk og mer opptatt av form enn innhold. Det viser hans bruk av syllogisme. Han er bruker to spektakulære premisser, men konklusjonen er ikke en logisk følge av premissene. Hans verdenssyn om at jorden er rund kommer ikke av vitenskapelig begrunnelse, men fordi hoveddyden til en "Philosopho" er å forsvare til det ytterste det man en gang har sagt.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Erasmus Montanus, eller Rasmus Berg:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Ekko

Lena Lindgren
Innbundet 
345,- 379,-

Alt er OK

Ebba Schjølberg Eiring
Innbundet 
272,- 299,-
 

Lik meg

Anne Wisløff
Innbundet 
299,- 329,-
 

Lise

Lise Finckenhagen
Innbundet 
349,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv