Meny
Anne Holt: En grav for to
Anne Holt med ny krimheltinne - møt Selma Falck i En grav for to

En grav for to

Selma Falcks første sak : kriminalroman

Serie: Selma Falck 1

«'En grav for to' viser en forfatter med stålkontroll på hvordan man staker opp en vellykket kriminalroman. (...) 'En grav for to' er skrevet med kunnskap og tydelig overskudd, og boken er en vitaminpille inn i et forfatterskap som stadig evner å fornye seg.»

, VG Terningkast 5
Anne Holt med ny krimhelt! Møt Selma Falck, stjerneadvokat og tidligere toppidrettsutøver. Nå har hun mistet absolutt alt. Kan en dopingskandale på skilandslaget bli hennes redning? Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, redaktør

Drap, doping og langrenn

Møt Selma Falck, stjerneadvokat og tidligere toppidrettsutøver. Nå har hun tapt absolutt alt ved pokerbordet. Da selveste langrennsstjerna Hege Chin Morell blir tatt i doping, vender folket seg mot henne. Kan Selma finne ut hva som har skjedd, i tide til å redde dem begge to? 

Selma har flyttet inn i et lånt vrak av en leilighet, så langt unna huset på Ormøya som det er mulig å komme. Tapetet har fuktflekker, og det høres som om trikken er på vei inn i stua. Attpåtil må hun dele husvære med en rasekatt hun ikke kan fordra. Og sist, men ikke minst: Hun må skaffe penger, store beløp, innen kort tid.

Sjokket: den positive prøven
Norges mest vellykkede unge, kvinnelige langrennsløper, Hege Chin Morell, er tatt i doping. Bare to måneder før OL i Pyeongchang viser en test at hun har inntatt klostebol, et stoff som vil kunne gi henne flere års utestenging fra idretten. Samtidig er stoffet funnet i så ørsmå mengder at det ikke ville gitt noen som helst prestasjonsfremmende virkning – så hvorfor risikere hele karrieren ved å innta stoffet? Mediene går av skaftet, hele nasjonalfølelsen står på spill. 

Heges styrtrike adoptivfar oppsøker den blakke og arbeidsledige Selma og gir henne et tilsynelatende umulig oppdrag: Hun må bevise at Hege er utsatt for et komplott, i tide til at hun rekker siste OL-uttak. Til gjengjeld får Selma dekket sin store gjeld – en vinn-vinn-situasjon – dersom det i det hele tatt lar seg gjøre.

«Etter atten kriminalromaner er Holt en av våre mest proffe krimforfattere, og kan kunsten å få oss lesere på kroken.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Død yndling
Mens nettet snører seg sammen rundt Hege Chin Morell, blir plutselig en mannlig topplangrennsløper funnet død etter en rulleskiulykke i Maridalen. Obduksjonen viser at han har spor av det samme forbudte stoffet i blodet. Panikken i Norges Skiløperforbund er total. I tillegg til å ha mistet sine to beste utøvere, står hele landslaget i fare for å bli utestengt fra OL.

Selma Falcks kappløp begynner. Hun snubler over kameraderi og økonomisk rot, skjulte fiendskap og lyssky forbindelser. Først da hun innser at flere liv står på spill, klarer hun å oppdage et mønster av ferske forbrytelser og eldgamle synder.

Ubetalelig Holt
Det er ikke vanskelig å skjønne hvor Anne Holt har hentet inspirasjon til denne boka fra. Hun harselerer herlig og bitende skarpt over idrettsforbundet, over posisjonering og selvgodhet, naivitet og griskhet, så det er en fryd å lese. Mediene halser hodeløst etter det neste sensasjonelle oppslaget, og Anne Holt pisker opp en hektisk stemning som driver leserne fram gjennom sidene. Og som den observante leser allerede har forstått, så er det også her slik at den som graver en grav for andre, har en tendens til å falle i den selv. Det er bare å glede seg til noen timer i selskap med denne skarpe forfatteren og hennes nye helt, Selma Falck!

«Anne Holt suger som alltid inspirasjon fra sin samtid, og hun lager drama der det … allerede var drama fra før. Hun er en luring, Holt. Og som plotgrep fungerer det utmerket.»

Mari Grydeland, Aftenposten

 

Fakta

Utdrag

 

Glødende engasjert

Glødende engasjert

Anne Holt. Foto: Anna Lena Ahlström

Anne Holt er glødende engasjert. Hun finner inspirasjon til bøkene sine nesten hvor som helst. Denne gangen har hun tatt for seg Therese Johaug-saken.

I En grav for to blir vi kjent med Selma Falck, et interessant, nytt bekjentskap, og forfatterens begeistring for henne skinner gjennom på sidene.

– Mine andre serier er ferdige, og da oppsto den store gleden det er å begynne med blanke ark. Det er en fest å skape nye protagonister, og det tar tid, sier Anne Holt. – Litt som å lage en skulptur, tenker jeg av og til. Mine karakterer kommer aldri til meg, jeg snekrer dem sammen slik jeg tror jeg kan få nytte av dem. Jeg skriver ikke virkelighetslitteratur. Jeg finner på. Alle mine karakterer er fiktive, også Hanne Wilhelmsen. Hun likner ikke på meg i det hele tatt. Ikke Sara Zuckermann, Inger Johanne Vik eller Selma Falck heller. De har trekk herfra og derfra, og er individuelt veldig forskjellige. 

Dopingsak med innlagt mord
Denne gangen går Holt rett inn i dagsaktuelle saker som idrett, maktkamp og en dopingsak som kan ligne noe vi nettopp har vært gjennom her i Norge. – Å gå rett inn i dagsaktuelle hendelser har jeg bygget et forfatterskap på. Jeg har gjort det i hver eneste bok jeg har skrevet, så det sier seg selv at jeg mener krim er en gunstig sjanger å gjøre denslags i. 

Til tross for at handlingen i boka i alle fall til en viss grad likner på Therese Johaug-saken, så har ikke forfatteren verken møtt eller snakket med Johaug. 

– Min første tanke var fy faen, dette er urettferdig, dette burde ikke ha skjedd. Jeg ville gjøre noe med urettferdigheten i dopingforfølgelsen. Så kom ideen: Hva om jeg skriver en bok som handler om noe som ligner, men der det er helt tydelig at hun er uskyldig. Jeg var egentlig i gang med en annen bok, men så fant jeg ut at det var for godt til å la ligge. For hvor sårbare blir ikke idrettsutøverne hvis noen vil dem vondt, sier Holt. – Man må være bra idiot hvis man ikke innrømmer at denne romanen er inspirert av Therese Johaug-saken. Men det handler jo ikke om henne. Jeg har ikke møtt henne, heller ikke snakket med henne, understreker Anne Holt overfor VG. 

Følg med på fortsettelsen
Holt avslører også at hun allerede er i gang med andre bok om Selma Falck, der Falck legger advokatkarrieren på hylla og starter som privatdetektiv. Der gjør hun alle sakene til et spill: Løser hun ikke saken, taper hun - og kunden slipper å betale. 

 

 

Anmeldelser

«'En grav for to' viser en forfatter med stålkontroll på hvordan man staker opp en vellykket kriminalroman. (...) 'En grav for to' er skrevet med kunnskap og tydelig overskudd, og boken er en vitaminpille inn i et forfatterskap som stadig evner å fornye seg.»

, VG Terningkast 5

«Anne Holt suger som alltid inspirasjon fra sin samtid, og hun lager drama der det … allerede var drama fra før. Hun er en luring, Holt. Og som plotgrep fungerer det utmerket.»

, Aftenposten

«Etter atten kriminalromaner er Holt en av våre mest proffe krimforfattere og kan kunsten å få oss lesere på kroken. (...) Dette er absolutt leseverdig krim, og jeg ser fram til neste bok med den eksentriske krimduoen Selma Falck og Einar Falsen.»

, Dagbladet