Meny

Jeg vet hvor du bor

Serie: Marian Dahle 1

Endelig en krim der alt klaffer.

, Dagbladet Terningkast 6
Etterforsker Marian Dahle vet ikke hva hun begir seg ut på da Cato Isaksen ber henne etterforske en femten år gammel forsvinningssak. Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, publikasjonsansvarlig ved Munchmuseet

Femten år etter at seks år gamle Thona forsvant fra en parsellhage i Oslo, bestemmer politiet seg for å gjenoppta etterforskningen. Førstebetjent Marian Dahle får i oppdrag å se med nye øyne på cold case-saken sammen med en pensjonert politipsykolog. - Dette er vel ikke en slags gratisjobbing for trygd eller noe? Er det første Marian spør om. I ett år hun vært borte fra jobben for å pleie fysiske og psykisk skader som følge av politijobben. Sannheten er at hun kan trenge en rolig tilbakeføring til jobben, for hun er ennå ikke bra. Oppdraget skal bli alt annet enn beroligende for Marian Dahles skrøpelige psyke.

Den hovedmistenkte
Thonas mor, legen Annie, lever fortsatt i uvisshet. I kjelleren på Politihuset begynner Marian å lese saksdokumentene. Glenn Haug, den aggressive sønnen til Myrtel, som fortsatt er bestyrer for parsellhageområdet, var hovedmistenkt. Men han tilsto aldri. Og selv om store deler av hagen ble gravd opp, fant de ikke noe lik. Nå er Glenn uføretrygdet og ustabil småkjeltring. Gjør han et brekk, går pengene rett til dop. At Marian begynner å lete etter ham i Oslos gater, provoserer ham kraftig. Men han er en slu fyr, med gode gjemmesteder. Morens parsellhage for eksempel. Der har han et eget skur. Og det er farligere folk enn Marian som er ute etter ham.

Bedre kontakt får Marian med Annie, som aner at også Marian er skadeskutt. De to kvinnene utvikler et spesielt vennskap som glir over i noe nesten usunt. De er veldig like. Annies sorg over datteren er sterk. Hun ville vært 21 i dag, gjentar hun ofte. Snart føler Marian at noen er ute etter henne. Hun bor alene i leiligheten i et av Oslos gamle dragehus på Frogner. Leiligheten består også av et tårn med soverom som har en luke rett ut til loftsområdet. De rare lydene om natta er mer enn knirking i det gamle treverket. Har gravingen i den gamle saken gitt henne fiender? Alkohol og medikamenter svekker handlingsevnen hennes og gjør henne usikker. Den tvilen opplever også leserne. Kan vi stole på det Marian opplever? Etter hvert våkner Marian til handling, og spenningen vokser når plottet trer fram og nye mennesker blir trukket inn i saken. Myrtel Haug og den elskede hagen hennes beskrives med sanser og lukter så vi føler vi er der. Hagen er full av skur og nifse gjemmesteder, og et fugleskremsel blir en viktig brikke i saken.

To saker som henger sammen
Samtidig har Cato Isaksen en annen sak. Menn blir kidnappet, kjørt vekk og torturert. I et avsidesliggende hus i et skogområde utenfor Oslo begår to brødre grusomme ting. En brutal hevnplan er satt i verk. Marian oppdager en mulig forbindelse til Thona-saken, men holder det for seg selv. Hva er krysspunktet? Vi tror vi skjønner sammenhengen, bare for å oppdage at Lindell har manipulert oss mesterlig. Hun har gjennom sine tjue år som krimforfatter vært en av våre aller kløktigste spenningsfortellere. Hun vet akkurat hvor mye hun skal gi oss og hvor mye hun skal holde igjen. Dermed er vi fanget. Og MÅ vite hvordan dette ender.

Neglebitende slutt
Overraskelsene og vendingene i historien kommer tett mot slutten av romanen. Og selvsagt samles alle plottets tråder til en stram og intens avslutningsscene der de siste brikkene faller på plass. Dette er faktisk en litt råere Lindell-roman enn vi er vant til. Innimellom er den nærmere skrekk enn politiroman - andre steder ligner den mer på psykologisk krim. Det veies dog opp av noe feelgood på slutten. Og foruten det typisk kløktige Lindell-plottet finner man de gode og sanselige skildringene av detaljer ved folk og omgivelser, luktene og lydene som gjør at du lever deg helt inn i fortellingen. Det gjør Jeg vet hvor du bor til en rik krim, som vil treffe deg på alle nivåer. Og som Lindell selv sier, den handler om folk. Om all slags folk.

 

Fakta

Medlemsblad

 

Det handler om folk

Anmeldelser

Endelig en krim der alt klaffer.

, Dagbladet Terningkast 6

Elegant og hardslåande krim.

, Fædrelandsvennen Terningkast 5

På sitt beste er Jeg vet hvor du bor en intenst spennende sidevender med store doser uhygge.

, VG

... skaper en intens og klam psykologisk thriller, før hun har noen elegante twister helt på tampen. Da viser Lindell virkelig mestergrepet!

, Adresseavisen

Unni Lindells nye roman har alle virkemidlene som gjør henne til en av landets mest populære krimforfattere.

, Dagsavisen

Akkurat nå er det hun (Marian Dahle) som er den kanskje mest spennende helten i norsk krim ... gudene skal vite at det er tett mellom spenningstoppene.

, Hamar Arbeiderblad