– Du er på vakt hele tiden. Hva er det som skjer?? Dessuten, en overraskende slutt som hever romanen enda mer.!
Skyggejegeren
«... en av de beste krimbøkene jeg har lest på svært lenge»
Tor Hammerø, Nettavisen
En februarnatt i 1944 blir en kvinne funnet fastspikret til gulvet. 30 år senere blir en annen kvinne funnet på samme måte. Kan det være den samme morderen?
Camilla Grebe blir omtalt som Skandinavias kanskje fremste krimforfatter, og Skyggejegeren ble kåret til Sveriges beste krim i fjor. Bli kjent med Sveriges nye krimdronning!
Les merLogg inn for å se din bonus
Morder i skyggene
Politikvinnen Britt-Marie holder på å drukne i kjedsommelig papirarbeid. I syttitallets politietat er det ikke store muligheter for kvinner, og papirarbeid er det eneste hun blir satt til å gjøre. Men når det kommer en melding om en stygg voldtekt, blir Britt-Marie kalt ut – å intervjue voldtektsofre blir ansett som en passende jobb for en kvinne.
Sumpmorderen i Klara
Når hun kommer til åstedet, blir Britt-Marie rystet – ikke bare over grusomheten ved å spikre et menneske fast til gulvet – men også fordi forbrytelsen minner henne om saken som medførte at hennes egen mor ble drept i 1944. Den gangen ble en alenemor funnet drept og spikret til gulvet i den belastede bydelen Klara i Stockholm. Da politiet kom til åstedet, stormet den antatte morderen ut, og Britt-Maries mor ble drept i tumultene.
«Skyggejegeren er en original og dyktig iscenesatt kriminalroman der handlingen strekker seg over flere tiår.»
Kan det være samme morder?
Men kan det virkelig være samme morder når det er 30 år mellom sakene? Eller kan morderen ha lest om den gamle saken? På subtilt vis prøver Britt-Marie å etablere en sammenheng mellom mordene – men det er ikke lett for en kvinne å stikke hodet fram i 1970-åras politistyrke. Etterforskerne kommer ikke i nærheten av en oppklaring, og gjerningsmannen krever flere ofre.
Kvinner i arbeidslivet
Jakten på den såkalte sumpmorderen får skjebnesvangre konsekvenser for de tre politietterforskerne som arbeider med sakene. Politisøster Elsie ble drept, og hennes lille datter Britt-Marie ble adoptert bort. Kanskje var morens historie noe av grunnen til at Britt-Marie selv valgte å følge i morens fotspor i politiet på 1970-tallet. Vi følger etterforskningen videre inn på 1980-tallet, der profilereren Hanne bidrar, og ender til slutt hos Malin, som er politietterforsker i dag. På veien får man viktige innblikk i arbeidshverdagen til disse kvinnene – og kjenne på takknemlighet overfor de kvinnene som gikk foran og beredte veien for oss andre.
Belønnet med Glassnøkkelen
Skyggejegeren er en original og dyktig iscenesatt kriminalroman, der handlingen strekkes seg over flere tiår. I tillegg til å være en beretning om en forbrytelse, er den også et stykke samtidshistorie, der kvinners posisjon i arbeidslivet står i sentrum. I tillegg handler det om den ukuelige, ytterst menneskelige trangen til å forstå seg selv. Dette er en av de sterkeste krimromanene denne våren.
Medlemsvurdering:
Du er på vakt hele tiden. Hva er det som skjer?? Dessuten, en overraskende slutt som hever romanen enda mer.!Magne
Detaljer
- Forlag
- Gyldendal
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 413
- ISBN
- 9788252590920
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2019
- Originaltittel
- Skuggjägaren
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8157677
- Priser
- Glassnøkkelen 2020
- Serie
-
Jentene og mørket 4
Medlemsblad
Om forfatteren
Camilla Grebe (f. 1968) debuterte som forfatter sammen med søsteren Åsa Träff i 2009 med kriminalromanen En slags fred. I 2016 utkom Når isen brister, den første boka hun skrev alene. Den er hittil oversatt til 22 språk, og filmrettigheten er solgt. Husdyret ble kåret til årets beste krim 2017 i Sverige, og ble tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske krim 2018. Dvalen ble utgitt i 2019 og Skyggejegeren i 2020.
Utdrag
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«... en av de beste krimbøkene jeg har lest på svært lenge»
Tor Hammerø, Nettavisen
«Skyggejegeren viser at Skandinavias kanskje fremste krimforfatter for tiden er i stadig utvikling.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
«Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Camilla Grebe har vunnet priser for fjorårets beste svenske krim med Skyggejegeren»
Elin Brend Bjørhei, VG
«Boken er uten tvil spennende, og spesielt siste halvdel utviser klare 'page-turner'-kvaliteter»
Jonas Hansen Meyer, Aftenposten
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– God bok
– Veldig bra
– Spennende og velskrevet.
– Skikkelig dårlig bok
– Overraskende slutt
– Lettlest bok, som passer under sjangeren psykologisk krim
– En annerledes krimhistorie. Utrolig godt skrevet. Veldig spennende, der du ikke «gjetter» hvordan slutten blir.
– En spennende og litt annerledes krim. Anbefales
– Spennende kriminalroman og vanskelig å legge fra seg. Likte godt hvordan forfatter har flettet inn kvinners posisjon i arbeidslivet.
– Interesann sammensetning av flere historier som henger sammen.
– Kjempebra😊
– En spennende bok med overraskende slutt. Greide nesten ikke å legge boken fra meg, måtte bare lese og lese.
– Du tror du vet hvem morderen er, men nei😉Vanskelig å legge fra seg
– En spennende og fengslende roman. Anbefales!
– En veldig spennende bok, Grebe skriver godt!
– En kjempegod bok.
– Litt kjedelig.
– Meget original og spennende krim. Gleder meg til å lese flere bøker av Camilla Grebe.
– Middels Skyggejeger
– Skyggejegeren
– Camilla Grebe skriver fengende og spennende krim. Liker at løsningen ikke er opplagt.
– Meget spennende bok, som strekker seg over flere generasjoner , første gang jeg har lest en av hennes bøker. Det blir ikke den siste .
– Her finnes det en historie som ikke har vært fortalt tidligere, tenkte Camilla Grebe under arbeidet med kriminalromanen Skyggejegeren. Hun hadde lenge hatt et ønske om å skrive en historie som strakk seg over et lengre tidsrom og fordypet seg derfor i politiarbeid bakover i tid. Kvinnelige voldsofre og mannlige gjerningsmenn syntes å være gjennomgangsmelodien i de virkelige kriminalsakene, både før og nå. Men hva med politiet, hvilken utvikling hadde det vært innen den etaten? Og ikke minst, hvordan er det å være kvinnelig politi i et mannsdominert miljø? Ved siden av å ha skrevet det som omtales som årets beste krim så har altså Camilla Grebe skrevet en tankevekkende og ikke minst interessant fortelling om kvinners stilling i arbeidslivet. Som hun viser oss, det har ikke kommet av seg selv.
– Har lest alle bøkene hennes, og synes at denne er den svakeste. Forfatteren prøver å bruke historien til å beskrive hvordan kvinnene har vært diskriminert i arbedislivet/politiet fra førtitallet og fram til i dag ved å lage en krimgåte som strekker seg over den perioden. Spennende tanke, men fungerer kun begrenset. Siden det er mye å gape over, blir mye kun overfladisk og flatt. Selve krimgåten har en løsning som jeg ikke kjøper av flere grunner, men det ville trengt en spoileradvarsel. Skal du lese om temaet "menn som hater kvinner", så ville jeg heller anbefale klassikeren Stieg Larsson.