Sikre tegn på din død

Serie: Jennifer Plåterud 3

Da Sigurd oppdager at Katja lyver om hvem hun treffer, vekker sjalusien voldsomme krefter. Så virvles begge inn i livsfarlige hendelser. Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 300,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Merete Junker, forfatter

Vi krimelskere vil ha en saftig, spennende historie befolket med levende mennesker vi kan holde med og heie på, eller frykte og ta avstand fra. Det er akkurat det vi får i Torkil Damhaugs nye krimroman, Sikre tegn på din død.

Et møte mellom den unge Sigurd Woods og den vakre, mystiske Katja skal komme til å bli skjebnesvangert. Et blikk fra henne er nok til at han forlater kjæresten sin og innleder et intenst, erotisk forhold til den svenske servitøren fra Malmø. Møtet, samlivet og alle hemmelighetene rundt Katja får konsekvenser for absolutt alle personene i romanen.

Avansert og helstøpt 'gourmetkrim'.
May Grethe Lerum, VG

Iraneren Arash, som har flyktet fra fengsel og tortur under prestestyret i hjemlandet, arbeider nå som portør ved Akershus universitetssykehus. En natt opplever han at en pasient som kom inn til akuttmottaket med moderate skader, forsvinner fra korridoren. Arash begir seg ut på leting etter senga med pasienten, og finner ham død, med strupen skåret over.

Patologen og forskeren Jennifer Plåterud, eller Jenny som hun gjerne kalles, blir hanket inn for å bistå som rettsmedisiner under etterforskningen av drapet på sykehuset. Jenny er en oppegående kvinne på høyhælte sandaler, intenst opptatt av arbeidet sitt, og av legekjæresten, Zoran. Hun er også moren til Sigurd Woods.

Det er disse tre, Sigurd, Arash og Jenny, som er hovedkarakterene og bærerne av synsvinklene i romanen. Som lesere lokkes vi inn i et univers av rå action via intens, listende spenning til forvirring og usikkerhet, før vi etter et utall tvister og vridninger får vite hvem morderen er, og hvorfor drapene skjedde.

En mester i triksing
Nettopp denne evnen Damhaug har til å vri historien i en helt ny retning, er imponerende, nesten som å se en dyktig fotballtrikser leke seg med ballen. I det øyeblikket du tror du har løsningen, viser det seg gang på gang at nei, det har du ikke. Helt frem til siste side blir du holdt i uvitenhet, og når du først får den etterlengtede vissheten, kan du gruble noen dager på den.

"Når krimåret 2013 skal oppsummeres, vil Torkil Damhaugs 'Sikre tegn på din død' garantert stå som et av høydepunktene."

Damhaug klarer seg uten den tradisjonelle etterforskeren. Hele historien, med forbrytelsene og oppklaringen, fortelles gjennom de tre hovedpersonene, og det fungerer. Politiet er riktignok til stede, i utkanten, personifisert i politimannen Roar Horvath. Lesere som kjenner Torkil Damhaugs tidligere krimbøker, vil sikkert huske både Horvath og patologen Jennifer Plåterud. Likevel snakker vi ikke her om såkalte seriefigurer. Uten å vite det sikkert, tror jeg det er viktigere for Torkil Damhaug å sette Damhaug-preg på kriminalromanene sine enn å lokke leserne til et nytt møte med Jennifer Plåterud eller Roar Horvath.

"Nettopp denne evnen Damhaug har til å vri historien i en helt ny retning, er imponerende, nesten som å se en dyktig fotballtrikser leke seg med ballen."

Nok en suksess
Sikre tegn på din død er forfatterens fjerde kriminalroman. For den første, Se meg, Medusa (2007), ble han rost. For den andre, Døden ved vann (2009), ble han vel nærmest hyllet. For den tredje, Ildmannen, (2011), fikk han Rivertonprisen, det vil si prisen for årets beste norske krim.

Damhaug er utdannet lege og psykiater, noe som gir en ekstra tyngde til hendelsene på sykehuset, til det rettsmedisinske, til patologien, drapsmetodene og til psykologien, men teksten blir aldri tørr og fagpreget. Med ujevne mellomrom kan vi lese et utdrag fra det som kalles "den sakkyndiges notater". De korte samtalene gir inntrykk av at vi har med en forstyrret person å gjøre, og at denne personen må befinne seg i persongalleriet. Leserens utfordring er at ganske mange av dem kan tenkes å være den som til slutt blir underlagt en judisiell observasjon.

Når krimåret 2013 skal oppsummeres, vil Torkil Damhaugs Sikre tegn på din død garantert stå som et av høydepunktene. I 2012 ble det gitt ut over femti norske kriminalromaner. Det er et overveldende antall, og selv ikke en blodfan av krim litteratur kan rekke å lese alt. Når du først må velge, slik du garantert må i år også, er denne et svært godt valg.

Fakta

Om forfatteren

Torkil Damhaug (f. 1958) debuterte med Flykt, måne i 1996. Damhaug studerte medisin i Oslo og har jobbet som lege i Lofoten. Deretter har han vært lege ved ulike psykiatriske institusjoner. I 2009 kom Døden ved vann, en kriminalroman som fikk fantastisk mottakelse i pressen. I 2011 fikk Damhaug Rivertonprisen for sin roman Ildmannen.

Om Ildmannen

Om den forrige boka, Ildmannen:

"Torkil Damhaug benytter sin psykologiske verktøykasse aktivt, og bruker både drømmer, fortrengte minner og andre godsaker aktivt til å bygge spenning i historien."
Sindre Hovdenakk, VG

"Damhaug setter kreftenes frie spill i menneskesinnet i førersetet, og det gjør han på en måte som både vekker ubehag og baner veien for verdifull innsikt."
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

"Thrilleren om ildmannen har partier så intense at nakkehårene lett reiser seg."
Monika Nordland Yndestad, Bergensavisen

Intervju med Torkil Damhaug