Meny
Av jord er du kommet - Chris Tvedt

Av jord er du kommet

kriminalroman

«Ny stor krimhelt er skapt «Boka som er Chris Tvedts sjette, er nok en topp krim fra bergensforfatteren. En utsøkt, spennende og troverdig historie som tar tørner og vrier det er umulig å forutse. Språket flyter lett og godt, og inneholder få floskler. Personene står klart og tydelig fram både på godt og vondt. Kanskje en ny Rivertonvinner for Tvedt? Så langt i år i alle fall den klart beste kriminalromanen jeg har lest.»

, Haugesunds Avis Terningkast 6
Chris Tvedt fikk den gjeve Riverton-prisen for beste norske krimromanen i 2011. Nå er han tilbake - enda skarpere. Les mer
Vår pris
179,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokklubb-app | Kindle

E-bok
Legg i
E-bok
Legg i
Vår pris: 179,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokklubb-app | Kindle

Presentert av Hilde Røer Johnsrud

I 2011 ble Chris Tvedt belønnet med Rivertonprisen for boka Dødens sirkel. Slutten på historien overrasket oss alle, og det har vi i juryen likt godt, uttalte jurylederen. Heldigvis falt boka også i god jord hos leserne, og kanskje, etter mange år som kritikeryndling, vil han nå også oppleve den leserskaren som han fortjener. Med romanen Av jord er du kommet blir det kanskje Chris Tvedt som skyver Gunnar Staalesen ned fra Bergens-tronen, eller kanskje går han til og med Jo Nesbø i næringa?

Skrivefør strafferettsadvokat
Av yrke er Chris Tvedt en anerkjent strafferettsadvokat. Gjennom atten år har han jobbet på innsiden av rettssystemet, så han kjenner institusjonene, prosessene og ikke minst menneskeskjebnene ut og inn. Men i tillegg til jussen har Tvedt også alltid hatt interesse for litteratur. Allerede i ungdommen fikk han publisert en novelle etter å ha deltatt i en konkurranse. Siden han gjorde unna jussen på 3 - 4 år, fikk han også skviset inn litt litteraturstudier. At han selv begynte å skrive kom altså ikke som noen stor overraskelse. Nå har han livnært seg som forfatter i flere år - og det er leserne takknemlige for!

Chris Tvedts siste krim er blant hans beste.
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

Kompliserte saker
I Av jord er du kommet blir vi kjent med en ny, interessant hovedperson. Edvard Matre er etterforsker i Kripos. Han er bosatt i Oslo, men er opprinnelig bergenser. I løpet av boka blir han satt på store prøvelser, både yrkesmessig og privat, og som vanlig drar Chris Tvedt det hele elegant sammen når det går mot slutten - på en måte som svært få vil klare å gjette seg til. I en skogsbygd på Østlandet blir en gammel mann regelrett henrettet, og Edvard Matre og kollegene hans finner ingen spor etter morderen. I Oslo gir myndighetene etter for press og åpner en massegrav med pasienter fra Gaustad Sykehus. Og i Bergen blir en ung kvinne funnet drept og en annen ligger i koma.

Voldsom besettelse
Mye tyder på at de unge kvinnene har vært utsatt for samme gjerningsmann, og frykten brer om seg - vil det skje igjen? Edvard Matre blir sendt tilbake til byen han forlot for mange år siden for å finne en mulig seriemorder. Men Edvard og teamet hans står uten spor, og etterforskningen står på stedet hvil. Presset for å finne morderen før han slår til på nytt, øker for hver eneste dag. Hvilken forbindelse har morderen til kvinnene? Og har kvinnene noen forbindelse seg imellom? Matre aner en sammenheng, men først etter at en journalist tar kontakt får han sine mistanker bekreftet - og med det øker også redselen for at flere skal bli drept. Etterforskerne har dårlig tid, for alt tyder på at morderen kommer til å slå til på ny.

Martret matre
Det hjelper heller ikke at Edvard får beskjed om at en av dem som ble funnet i massegraven på Gaustad er hans egen mor. Så vidt Edvard vet, døde foreldrene hans i en ulykke for mange år siden og ble begravd side om side på en kirkegård i Bergen. Edvard Matre er vant til ikke å vite hvem morderen er. Nå vet han plutselig ikke hvem han selv er heller. Heldigvis har han vett på å oppsøke bistand - hos en ikke ukjent advokat ved navn Mikael Brenne. Det han ikke har vett på, er å beholde en profesjonell distanse til alle impliserte i etterforskningen. Etter hvert som etterforskningen skrider frem skal Matre få lære mer om seg selv og hvor han kommer fra enn han setter pris på.

Livets store drama
Chris Tvedt skriver om store følelser, om kjærlighet, tenning og desperasjon - kort sagt om alt menneskelig. Han viser oss også sider ved det norske samfunnet som vi ikke kjenner, og som det ikke er noen grunn til å være stolte av. Massegraven på Riis i Oslo som er beskrevet i boka er ekte nok. Levningene som er funnet der forteller vonde historier, og gir et grimt innblikk i hvordan psykiatriske pasienter ble behandlet så seint som i 60-åra. Det som likevel har gjort Chris Tvedt til en krimfavoritt, er at det er helt klisjéfritt, og at det ikke finnes et kjedelig øyeblikk. Det er bare å fastslå at få kjenner livets store drama like godt som en garvet strafferettsjurist.
God lesning!

Åpningsscenen sitter som et skudd, bokstavelig talt. Tvedt tar leseren med inn i dype østlandsskoger og skildrer mesterlig en morgenstund som ender i en henrettelse.
Monika Nordland Yndestad, Bergensavisen
ANMELDELSER:

Terningkast 6 Kjell Einar Øren, Haugesunds Avis
Terningkast 5 Gunn Magni Galaaen, Trønder-Avisa
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788202379285
Utgave: 1. utg.
Format: EPUB
Filstr: 1.2 MB
Vannmerket
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Ny stor krimhelt er skapt «Boka som er Chris Tvedts sjette, er nok en topp krim fra bergensforfatteren. En utsøkt, spennende og troverdig historie som tar tørner og vrier det er umulig å forutse. Språket flyter lett og godt, og inneholder få floskler. Personene står klart og tydelig fram både på godt og vondt. Kanskje en ny Rivertonvinner for Tvedt? Så langt i år i alle fall den klart beste kriminalromanen jeg har lest.»

, Haugesunds Avis Terningkast 6

«Helstøpt helt «[...] en av påskens godbiter.»

, Trønder-Avisa Terningkast 5

«Den nye stjernen «Tvedt er den nye stjernen i norsk krim. [...] Tvedt går tett på sine figurer og lar dem virkelig føle begivenhetene på kroppen. Han har skrevet sin hittil sterkeste bok som fungerer på mange plan.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Blodig i Bergen «[...] Chris Tvedt kan krimhåndverket han bedriver. Han har et klart og drivende, stort sett klisjéfritt språk med kledelige bergensmarkører à la den sjarmerende insisteringen på at jente er et hankjønnsord - «jenten». Noen scener er grøssespennende [...]»

, Dagsavisen

«Selve krimhistorien er mesterlig og ordentlig fortalt. Forfatteren skal ha mer enn et stort pluss for å tilføre denne boka en handling og et mønster som bryter mot tradisjonelle krimbøker og fører inn et brennende sosialt engasjement.»

, Kulturspeilet

«Parallelt med klappjakten på kvinneskjenderen blir Matre konfrontert med egne familieforhold på sjokkerende vis, og Chris Tvedt er på sitt intrigebyggende beste i sammenføyningen av de to delplanene i fortellingen. I det hele tatt er det adskillig å glede seg over for lesere som liker kriminalromanene sine streite, uten for mye språklig sideflesk og psykologisk flisespikking. Tvedt skriver fundamentalt spennende og ikke minst filmatisk.»

, Aftenposten

«Åpningsscenen sitter som et skudd, bokstavelig talt. Tvedt tar leseren med inn i dype østlandsskoger og skildrer mesterlig en morgenstund som ender i en henrettelse.»

, Bergensavisen

«I fjor vant han Rivertonprisen. Nå har Chris Tvedt gjort det igjen; han har skrevet en ny thriller av internasjonal klasse.»

, Tvedestrandposten

«Den nye krimkongen av Bergen «For at Chris Tvedt er på veg inn i same sjiktet som Jon Nesbø og Gunnar Staalesen, er det neppe tvil om.»

, Avisa Hordaland

«Uventet og tettpakket. «Chris tvedt er en av våre mest interessante krimforfattere i dag.»

, Bergens Tidende