Meny

Blindgang

kriminalroman

; Ivar Nergaard (Oppleser)

Serie: William Wisting 10

Drosjesjåfør Jens Hummel har vært meldt savnet i over et halvt år, og politimannen William Wisting må tåle atskillig kritikk for den resultatløse etterforskningen. Den eneste mistenkte har alibi - han sitter i fengsel.
Blindgang er den tiende boka i en av Norges mest populære krimserier, skrevet av Jørn Lier Horst. Les mer
Vår pris
199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Vår pris: 199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Nye Bøker

En forsvinningssak står i stampe, og Wiliam Wisting er under press. Selv om mye peker i én bestemt retning, går Wisting sin egen vei.

Drosjesjåfør Jens Hummel og bilen hans forsvant etter å ha sluppet av en kunde i Storgata i Larvik en januarnatt klokka halv to. Et halvt år har gått uten at noen spor etter Hummel er funnet, og mediene har på ny omtalt saken. De skildrer en sorgfull bestemor som lurer hva som har skjedd med det eneste barnebarnet hennes, og politiet hudflettes for dårlig arbeid og manglende interesse for saken. Den erfarne etterforskeren William Wisting er ansvarlig for etterforskningen, og nå er han under sterkt press.

Uten løsning
Wistings datter, Line, har blitt kjent med en enslig mor som akkurat har flyttet inn i et hus hun har arvet etter morfaren sin. I husets kjeller står det en svær safe som er lukket og låst, og nøkkelen lar seg ikke finne. Line blir svært nysgjerrig på hva den kan inneholde. Kanskje trigges interessen til den tidligere krimjournalisten av at Sofies morfar var den beryktede Frank Mandt. Sofie innser at også hun må vite hva safen skjuler, og snart er en låsesmed i gang med å åpne den.

Det var en kjent sak at Frank Mandt drev med lyssky virksomhet, men politiet hadde aldri klart å få noe på ham. Selv om Sofie ikke vil blandes inn i bestefarens gjerninger, mener Line at de må vise politiet det de finner. At det vil skape bevegelse i Hummelsaken for faren, aner hun ingen ting om. Heller ikke at Wisting vil bli nødt til å sette seg opp mot sin egen sjef og kolleger i et annet distrikt, i en sak alle anser som løst.

I limbo
William Wisting er i limbo, som det heter, i en mellomfase på mange måter. Han venter på at ting skal endre seg, og er mildt lengtende tilbake til da ting var bedre, som da han og Suzanne var samboere. Eller til da han forsto samfunnet bedre, forsto mer av forbrytelsenes vesen. Litt uavklart er også forholdet til eks-samboeren. De ser ut til å trenge hverandre fortsatt. Men ligger det ikke noe i lufta mellom William og kollegaen, Christine Thiis? De spiser middag sammen og det oppstår en god stemning, som blir brutt idet Wisting tar telefonen - og det er Suzanne som ringer.

Også i forholdet til datteren, Line, er det å vente vesentlig: William skal snart bli bestefar. Det er bare uker igjen av Lines graviditet. Og når Horst legger en graviditet inn i handlingen, er det ikke bare for å få inn mer fra familiesfæren. Den bygger godt opp under spenningskurven.

En solid dose menneskekunnskap
«Vi dømmer og bedømmer hele tiden, vurderer andre mennesker ut fra hva slags klær de går i, hva slags bil de kjører, hvor de bor, hvilken utdannelse de har og hva de jobber med. Noen ganger har vi rett, andre ganger tar vi feil.» Det skinner en tydelig fortellerstemme igjennom i Blindgang, som gir mer luft til Wistings tankeflukt og løfter den til universelle problemstillinger. Ikke bare om dilemmaene som ligger i hva som gjør at et menneske dømmes eller ikke, men også hvordan Wisting gjennom årene har fått se noe av det verste som bor i mennesket. Allerede som ung politikonstabel møtte han døden, og det har blitt mange slike møter. Men han er ikke blitt noen ekspert på døden.

Til gjengjeld har han lært mye om livet, og det nyter bøkene om ham godt av. Skildringene av etterforskningens kronglete vei gjennom grums til klarhet, kombinert med en solid dose menneskekjennskap, gjør Blindgang til en roman man føler seg litt klokere av å ha lest.

Fortellingen har forresten en av de mest slående avslutningene jeg har lest i norsk krim. Den ender med en paradoksal hendelse, som gjør at Wistings nitide arbeid får et snev av det absurde over seg. Riktig og viktig, men med skjebnesvangert følge. Wistings standhaftige tro på rettferdighet gir resultater, men likevel er det ikke livet som vinner. Nye refleksjoner settes i gang idet vi forlater fortellingen. Wisting løser sine saker, men Horst stiller spørsmål som en leser vil ha med seg lenge etter at siste side i Blindgang er lest.

 

Fakta

Intervju med Jørn Lier Horst