Min side Kundeservice Bli medlem

Sak 1569

«Nervepirrende roman»

Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

Da feriedagene forstyrres av noen mystiske, anonyme brev i postkassa hjemme, tar William Wisting like godt sommerjobb i Kripos for å løse mysteriet. En ny Wisting-krim av Jørn Lier Horst.

Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

William Wisting på sporet

Mystiske brev dukker opp i postkassa hjemme hos William Wisting. Den anonyme brevskriveren setter ham på sporet av en svært utspekulert forbryter.

William Wisting har ferie. Datteren Line og barnebarnet Amalie er bortreist, og han har stille dager hjemme mens han følger med på avisoppslagene om en forsvinningssak kollegaene etterforsker. 

Et mystisk brev
Da dukker det opp et adressert brev uten avsender i postkassa hans. I brevet står det kun en tallkode. Han skjønner fort at det dreier seg om en gammel politisak og at tallkombinasjonen er et saksnummer. En rask sjekk viser at han selv ikke har etterforsket saken, og at den ble oppklart. 17 år gamle Tone Vaterlands eks-kjæreste ble dømt og satt bak lås og slå samme år som hun ble funnet voldtatt og drept, i 1999. Han nektet skyld, men bevisene felte ham. Hvorfor har noen sendt saken til Wisting, og hvorfor akkurat nå? 

En oppklart drapssak fra 1999 hentes fram på nytt. Kan Wisting få øye på nye sammenhenger?

Hva skjedde med Tone i 1999? 
Wisting har strengt tatt ferie, men nå er nysgjerrigheten vekket. Siden han har ledig tid, setter han seg ned med papirene i den gamle drapssaken for å forsøke å forstå hvorfor noen har gjort ham oppmerksom på den. Hva skjedde egentlig da Tone syklet hjem fra sommerjobben? Var etterforskningen som ble gjort, tilstrekkelig? Hadde den ferske forsvarsadvokaten i saken fått med seg alt? Og hvorfor er journalisten fra lokalavisen, som dekket saken i 1999, fortsatt engasjert så mange år etter? 

Skjulte sammenhenger
Da et nytt brev med et nytt saksnummer dukker opp, blir mysteriet bare større. Denne andre saken etterforsket Wisting selv, og også der ble gjerningsmannen funnet skyldig i voldtekt og drap og dømt til mange år i fengsel. Det er ikke lett å skjønne hva disse to sakene skulle ha med hverandre å gjøre, men kanskje kan et nytt blikk på bevisene og hendelsene gjøre at Wisting får øye på nye sammenhenger? 

Før han vet ordet av det, har Wisting sommerjobb i Kripos.

Wisting tar saken
Wisting er utilpass med den påtrengende, anonyme brevskriveren. Flere brev med ledetråder dukker opp hjemme hos ham og peker ut en retning brevskriveren vil at han skal se i, og han begynner å overvåke sin egen postkasse i håp om å avsløre avsenderen. Samtidig nøster han i den eldste saken og merker raskt at ikke alle ønsker at han skal grave i fortiden. Den gamle drapssaken virvler opp mer støv enn forventet, og før han vet ordet av det, har Wisting sommerjobb i Kripos for å bistå Adrian Stiller, som har gjenåpnet saken i Cold Case-gruppa. 

Overraskende avsløring
Sporene fører ham både langt av gårde til New York og inn på øde skogsveier i Larvikområdet. Sammen avdekker han og etterforskningsteamet den overraskende sannheten bak de anonyme brevene og kan, med alt fra nye, høyteknologiske etterforskningsverktøy, god gammeldags spaning og ikke minst grundig politiarbeid, til slutt avsløre hvordan alt henger sammen. 

 

Medlemsvurdering:
Har ikke hørt på enda, liker Jørn Lier Horst sine bøker veldig godt.

Birgitte Kristiansen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Capitana
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
367
ISBN
9788252591392
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
21 x 14 cm
Nr
8167494
Serie
William Wisting 15

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Jørn Lier Horst (f. 1970) er en av Norges mest populære kriminalforfattere. Hovedpersonen i bøkene, William Wisting, er blitt allemannseie og er også kjent fra tv-serien basert på bøkene. Horst har fått en rekke priser, blant annet Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, The Martin Beck-Award og The Petronia Award. I tillegg til bøkene om Wisting og krimromanene han skriver sammen med Thomas Enger, står Jørn Lier Horst bak CLUE-serien for barn og unge i alderen 9–14 år, samt barnas favoritt, Detektivbyrå Nr. 2, for barn i aldersgruppen 6–9 år. 

William Wisting

William Wisting

Født i Larvik 14. april 1958

Far: Roald H. Wisting, lege, f. 1930

Mor: Ruth Else Wisting, husmor, f. 1934 – d. 1987

Ingen søsken

Oppvokst i bydelen Fjerdingen, vest for Stavern

Gift i 1982 med Ingrid Grindem, f. 5. april 1958 – d. 25. juli 2006

Barn: Line og Thomas Wisting, f. 8. august 1983 (tvillinger)

Boligadresse: Herman Wildenveys gate 7, 3290 Stavern

Stilling: Politiførstebetjent, arbeider som etterforskningsleder ved Larvik politistasjon 

William Wisting er en rettsindig og god politimann, men først og fremst et godt og inderlig menneske. Han er en omsorgsfull og bekymret etterforsker, uten høye tanker om seg selv, med et samfunnsengasjement utover det individuelle og et ektefødt engasjement for sine medmennesker. Han er en erfaren politimann som kjenner mørket i menneskesinnet. Samfunnet er i endring, og det er utfordrende tider for norsk politi. Wisting gjør sitt  beste for å bekjempe kriminaliteten som flommer over oss. En mann med samvittighet, integritet og menneskelighet, og tro på at han kan være med på å skape en bedre verden. Med andre ord: Et slikt menneske vi alle både kjenner og setter pris på. 

jlhorst.com

 

En rettferdig dom?

Den fengslende politimannen

I Jørn Lier Horsts Cold Case-bøker ser William Wisting på tilsynelatende uløselige mysterier.

Jørn Lier Horst gikk fra fulltidsjobb som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt til å bli forfatter på heltid i 2013. Han bruker sin erfaring som politietterforsker i den populære krimserien om Willam Wisting, følger godt med på aktuelle saker og holder seg hele tiden oppdatert på nye, smarte etterforskningsmetoder. 

Wistings våkne blikk
Det blir stadig vanskeligere å skjule forbrytelser når mobiltelefoner, skrittellere, smart-installasjoner i hus og kameraer rundt omkring fanger opp det vi foretar oss. Samtidig kan klassiske etterforskningsmetoder av og til trumfe de teknologiske, som vi kan se i Horsts nye Wisting-roman, Sak 1569. Den er den fjerde, frittstående boka i Cold Case-kvartetten, der Wisting ser på gamle saker som virker umulige å løse. 

Denne gangen begynner det hele med en sak som faktisk er løst, i hvert fall ifølge saksmappen, men som en anonym brevskriver av en eller annen grunn vil at Wisting skal interessere seg for. 

Nye spor i gamle saker
Det er gjerne de teknologiske framskrittene som bidrar til å kaste nytt lys over de gamle sakene, men også et nytt, uhildet etterforskerblikk på saken bidrar til ny informasjon. Når saken er fersk og politiet har tidspresset med å avdekke ting før sporene blir kalde, journalister og myndigheter krever oppdatering og rask oppklaring og mange aktører er i sving samtidig, kan man i ettertid se at ting kunne vært gjort annerledes. Var bevisene gode nok? Var etterforskningen bred nok? Ble alle spor fulgt like nøye opp og sjekket ut? Er det kommet tilståelser eller nye vitner etter at rettssaken var ferdig? Når både den taktiske og tekniske etterforskningen blir gått etter i sømmene, kan nye sammenhenger dukke opp, og de som tiet før, er kanskje blitt villige til å fortelle. 

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Nervepirrende roman»

Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

«... en virkelig underholdende kriminalroman.»

Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

«For det skal han ha, Jørn Lier Horst, han kan både snekre gode plott og få trådene til å henge sammen. Kombinert med forfatterens faglige tyngde, som i norsk sammenheng er unik, er det lett å forstå at William Wisting selger som hakka møkk. »

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Medlemmers vurdering

B
Birgitte Kristiansen – 31.05.2022

– Har ikke hørt på enda, liker Jørn Lier Horst sine bøker veldig godt.

E
Elisabeth Samsing – 16.11.2021

– Spennende lesning

S
Sivingridhansson@gmail.com – 16.11.2021

– Bok, sak 1569

I
Inger Tove – 19.10.2021

– Fantastisk spill mellom de involverte

R
Roar Engh – 25.09.2021

– Det fins krimforfattere som får deg til å sitte av så sterk spenning at du ikke får lagt boka fra deg. Horst tilhører ikke den gruppa. Her skjer Ingenting. Wistings tenker, leser gamle papirer, sjekker internett, snakker i telefonen, prater med noen, passer barnebarnet, går til doktoren, på de 341 første sidene skjer det ikke noe annet. På de 30 siste får du den løsninga du har gjettet forlengst. Språklig er han enkel og rett fram, ingen litterære vendinger. Fluene er her i denne boka også, to fluer, en svane, to katter, en død grevling, noen fugler og tre hunder nevnes i meningsløse digresjoner. Hadde det ikke vært for naboen min som alltid kommer med bøkene hans, hadde jeg aldri kastet bort tida på dem.

E
Else – 21.09.2021

– Er svak for «William Wisting»

L
Linda – 21.09.2021

– Spennende og godt skrevet som alltid. Anbefales.

L
Liv – 27.07.2021

– Som alle Wistingbøkene, var denne å sterkt anbefale. Dette er jo bøker somikke blir lagt til slde før slutten er lest !

B
Bjørn hoenvoll – 01.06.2021

– Horst blir bare bedre og bedre

M
Marit Karoline Wesche – 01.06.2021

– Sak 1569 - spennende og underholdende krimbok. Jørn Lier Horst - min favoritt krimforfatter. Ser frem til hans neste kriminalroman.

S
Sissel Iren – 04.02.2021

– Klarte ikke legge fra meg boken når jeg hadde begynt å lese. Jeg har lest nesten alle William Wisting bøken . Denne boka er den beste jeg har lest hittit.

A
Anita – 09.10.2020

– Wisting har ferie, men det forhindrer han ikke i å etterforske en gammel sak. Noen har sendt han anonyme tips vedr en gammel drapssak hvor en mann ble dømt for drapet. Hvorfor dukker det plutselig opp tips om denne saken nå? Var det hull i etterforskningen den gangen? Var det noe man overså? Kan man ved hjelp av nåtidens måte å jobbe på, finne andre svar? Ble den virkelige drapsmannen tatt den gangen? Historien drives godt fremover, og denne siste boka om Wisting er, som alltid, veldig spennende! Slutten på historien er noe overraskende og boka får selvsagt tommel opp fra meg :-)

H
Harry Klein – 07.09.2020

– Politietterforsker William Wisting får en rekke anonyme tips om gamle kriminalsaker som for lengst er oppklart, og gjerningsmennene dømt og ferdigsonet. Er det gammel urett som må rettes opp, eller er det noe annet? Wisting finner fram de gamle saksmappene, vurderer bevisene og foretar nye avhør. Etter hvert får han en gryende mistanke om at han blir forsøkt manipulert, men hvorfor og av hvem? Dette er ingen énmannsoppgave, Wisting arbeider i team med kolleger med kunnskap om data- og telefontrafikk, passering i bomringer, dna-analyser og tidslinjer. Godt plott og overraskende oppklaring.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Sak 1569:

Skyldig

Sven Petter Næss
Innbundet 
349,- 399,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Dommen

Jørgen Jæger
Innbundet 
349,- 399,-

Skyldig

Sven Petter Næss
Innbundet 
349,- 399,-

De tause

Yrsa Sigurðardóttir
Innbundet 
332,- 379,-

Offer

Jørn Lier Horst
Innbundet 
349,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv