Meny
 
Stammeren - 
      Knut Faldbakken

Stammeren

kriminalroman

Serie: Jonfinn Valmann 10

«Knut Faldbakken boltrer seg med sikker hånd og godt planlagt krimhandling i sin nye roman 'Stammeren'. ... en strøken, veloverveid og velkomponert krim om en stammende hovedpersons skuffelse og skjulte sinne.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 5

Mye kan skjule seg under en blank overflate. Det får Jonfinn Valmann erfare når kroppen til en ung jente dukker opp fra Mjøsas dyp.

Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av HILDE RØER JOHNSRUD, redaktør

Under overflaten

Jahn Leine stammer. Han lever i selvpålagt taushet og begrenser kontakten med omgivelsene. Når skuffelse og frustrasjon vokser til et utålelig nivå, bobler et vilt sinne opp i ham og gjør ham uberegnelig og farlig. 

På overflaten er det ikke noe som antyder at Jahn Leine skulle være et interessant bekjentskap. Leine har aldri vært gift eller fått barn, han har hatt en tilbaketrukket stilling i småbyens bank, hvor rasjonalisering nylig gjorde ham overflødig. Oppsigelsen velter om på alt og rokker ved den strukturerte og stillferdige tilværelsen hans. Ganske nylig har han vært samboer, men hun flytter ut igjen etter en stund. Jahn Leine er egentlig ganske tilfreds med det – så lenge hun fortsetter å hjelpe ham til en rekke reseptbelagte legemidler. Som han ikke har resept på, men like fullt trenger.

Den forbannende stammingen
Leine lever et liv i selvpålagt taushet og begrenser kontakten med omgivelsene. Som femtiåring har han måttet innse at stammingen har formet livet hans og gjort det fattigere. Det hjelper ikke at han har et rikt indre med rom for følelser, og når skuffelse og frustrasjon vokser til et utålelig nivå, bobler et vilt sinne opp i ham.

Fra Mjøsas dyp
Samtidig, under et veiarbeid i Hamar, blir et stillestående våtmarksområde drenert, og to uheldige fiskere får en uhyggelig opplevelse. Levningene av en ung kvinne dukker opp i mudder og siv. Det viser seg at levningene tilhører en jente som forsvant den våren hun var russ. Dette er én av tre uløste drapssaker Jonfinn Valmann har ansvaret for denne lumre sommeren.

Indre trykk, ytre uro
«Strøken, veloverveid og velkomponert,» skriver en av anmelderne om Stammeren. Det er ikke ofte i norsk krim at fortellingen er drevet framover med så sterk indre nødvendighet, det er nesten som en gresk tragedie, der ulykksalige handlinger tvinger seg ubønnhørlig fram. Konsekvensene blir skjebnesvangre når avstanden mellom ens indre og verden blir for stor. Det er bare for leserne å lene seg tilbake og nyte fortellingens gang, i Knut Faldbakkens trygge hender. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 371
ISBN: 9788205530065
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8152446
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

KNUT FALDBAKKEN (f. 1941) debuterte i 1967 med romanen Den grå regnbuen, og fikk sitt gjennombrudd med Sin mors hus. Han er kanskje mest kjent for Uår-romanene og Bryllupsreisen. Siden 2002 har han skrevet krimromaner som utspiller seg i Faldbakkens eget nærmiljø med Jonfinn Valmann som hovedperson. Faldbakken er oppvokst på Hamar, der han bor fortsatt.

«Knut Faldbakken boltrer seg med sikker hånd og godt planlagt krimhandling i sin nye roman 'Stammeren'. ... en strøken, veloverveid og velkomponert krim om en stammende hovedpersons skuffelse og skjulte sinne.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 5

«Faldbakken skriver godt. Langt bedre enn de fleste krimforfattere. Og det beste ved denne boka er skildringen av hvor lammende det er for et menneske å ikke klare å uttrykke seg.»

, Dagbladet

«Alt i alt en solid fortelling om Faldbakkens favorittemne gjennom tidene, den veike, selvforaktende mann. ... stemmen til den språkmektige og ubehjelpelige Stammeren bærer fortellingen igjennom, helt frem til den forsonende slutten.»

, VG