Meny

Ingen er så trygg i fare

; Lasse Lindtner (Oppleser)

Serie: Varg Veum 17

Plottet er tidsriktig og realistisk. Gunnar Staalesen er en håndverker av ypperste klasse.

, Trønder-Avisa Terningkast 5
Nykter og med ny kjæreste - Veum har kjempet seg opp helt fra bånn. Men noen vil ha ham fortest mulig ned igjen. Les mer
Vår pris
199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Vår pris: 199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Om boka

Les
         utdrag Varg
         Veum intervjuer Gunnar Staalesen

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker og Krim og Spenning

Varg Veum har ikke bare vært ute en vinternatt før, tøffe opplevelser har kommet tett. Men i Ingen er så trygg i fare er han så langt inne i mørket at hans ironiske meldinger nesten stilner. Men bare nesten:

"Nå er jeg redd for at det er Åsane neste, Veum."
"Og jeg som alltid har gjort hva det skal være for å holde meg på trygg avstand fra IKEA."
"Ja, men vi skal lenger ut enn det, vet du."
Han hadde rett. Jeg visste det. Da vi passerte IKEA på veien ut, følte jeg for første gang en dragning mot det å stikke innom der likevel, men veien gikk ubønnhørlig videre, til Bergen Landsfengsel og de høye grå murene som omkranset det, som en bymur av betong der ute i ødemarken mellom Haukås og Hylkje."

Fra idyll til mareritt
Det begynner så idyllisk denne gangen. En nykter og forelsket Veum har sittet barnevakt for den ti år gamle datteren til kjæresten Sølvi. Han avslutter en hyggelig kveld sammen med Sølvi, før han drar hjem til sitt krypinn i Telthussmuget. Det er bare ett år siden jentungen mistet sin far, og Veum synes ikke at han skal være med på frokostene i huset - ikke ennå. Tidlig morgenen etter blir han vekket av heftig banking på døra. Utenfor står politiet og ber om å få komme inn. De har ordrer til arrest og husundersøkelelse. Det viser seg at det er både Veum og pc-en hans de vil ha. Snart sitter han "i baksetet til en politibil med en følelse i kroppen som en uskikkelig guttunge innkalt til rektor uten å ane hvorfor". Men på politistasjonen får han vite hvorfor. Det er sannsynligvis et av de største sjokkene i Veums liv. Anklagen er totalt uforståelig. Politiet mener han har lastet ned og delt pornografi der barn medvirker. Og de hevder at han skal ha deltatt i overgrep.

Hvordan har det grusomme materialet havnet på Veums pc?

Gode råd var dyre
Som leser er man ikke i tvil om Veums uskyld, men han er fanget som i en moderne Kafka-prosess. Men der Kafkas hovedperson aldri får vite hva han er anklaget for, kjenner Veum de grusomme beskyldningene. Han vet også hva politiet har av bevis. Men hvordan har noen klart å få det grusomme materialet inn på Veums pc, hans IP-adresse? Og hvorfor har de gjort det? Hvem er de? Hvordan kan han bevise sin uskyld i dette? Én ting er at det er datateknologi han ikke skjønner noe av. Atskillig verre er det at han nå sitter fengslet i Åsane. Som Veum selv ordlegger situasjonen: "Alle gode råd var dyre, og kontoen min hadde vært tom i årevis."

Staalesen doserer ut en passelig mengde fruktbare og blinde spor. Vi halser etter helt til siste scene.

En god hjelper
Heldigvis tar Sølvi en stor risiko - hun hjelper Veum. Ikke bare er det ulovlig. Hun må også velge å stole på hans ord om at det er noen som har hacket seg inn på hans pc for å skade ham. Hun må tro på at det ikke har vært uansvarlig av henne å la ham passe hennes datter. Og Veum har ingen anelse om hvem som kan hate ham slik at de gjør noe slikt. Tiden før han traff Sølvi har han levd slik at hukommelsen er full av hull: Årene hadde vært som "en vandring gjennom et Salvador Dalí-landskap, sett gjennom bunnen av en akevittflaske." Fra dette landskapet tvinger Veum fram erindringer av folk han har møtt og saker han har hatt, som sakte men sikkert setter ham på sporet av flere skruppelløse mennesker som muligens også kan ha motiv for å skade ham. Gunnar Staalesen doserer ut en passelig mengde fruktbare og blinde spor. Vi halser etter helt til siste scene.

Klassisk og aktuelt
Ingen er så trygg i fare er en Staalesen-krim på sitt fineste, det er en klassisk litterær spenningsroman med et moderne tema. Noen bruker datateknologien til å ramme. Og rammer hardt. Men det hadde ikke vært en Veum-roman om ikke språket til tider er lekent og friskt - han serverer onelinere man har lyst til å spare til senere bruk. Staalesen er den solide håndverkeren i nordisk krim. Han leverer tidløs kvalitet i plot og språkbruk, og er igjen svært aktuell med fortellingen. Han er rett og slett noe helt for seg selv.

Fakta

Om forfatteren

Gunnar Staalesen (f. 1947) var kun 22 år gammel da han utga sin første roman, Uskyldstider. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar staalesens navn er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 18 land, blant andre Frankrike, England, Tyskland, Italia, Russland og Polen, og flere av bøkene er filmatisert for kino og tv. I årene 1997-2000 utkom en bredt anlagt trilogi om Bergen gjennom det forrige århundret, en romanserie som også ble dramatisert og oppført ved Den Nationale Scene i 2002. Gunnar Staalesen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

Gunnar Staalesen er født i Bergen, der han fortsatt bor, og er utdannet cand.philol.

Veum møter Gunnar Staalesen