Meny

Storesøster

; Lasse Lindtner (Oppleser)

Serie: Varg Veum 18

Underveis serverer Staalesen en uforutsigbar krim som stadig overrasker, og hvor leseren føler seg omtrent (men ikke helt) like smart som Veum.

, Bergens Tidende Terningkast 5
En ung jente er sporløst forsvunnet. Varg Veum skjønner raskt at hun ikke hadde mye å rømme fra. Men hva hadde hun å reise til? Gunnar Staalesen holder imponerende høyt nivå i bøkene om vår kjære Varg Veum. Storesøster er intet unntak. Les mer
Vår pris
199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Vår pris: 199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, publikasjonsansvarlig ved Munchmuseet

«Alle var velkommen inn, med det de måtte ha på hjertet. Det skulle mye til for å overraske meg. Om de da ikke kom fra Haugesund og sa at de var søsteren min,» tenker Varg Veum i romanens første kapittel. Og det er akkurat det noen har gjort. En storesøster han har visst at eksisterte, men aldri har møtt, banket på Veums dør. Hun ønsket både endelig å møte halvbroren og hun ønsket hjelp til å finne nitten år gamle Emma, guddatteren som dro fra Haugesund til Bergen for å studere. Nå er Emma sporløst forsvunnet.

Snart har Veum stukket hånda godt inn i et vepsebol og tirret på seg en gjeng som villig stikker - hardt.

Hvor er Emma?
De to jentene Emma bodde i kollektiv med, er ikke så bekymret, selv om de ikke kan fortelle noe annet enn at hun har flyttet brått. Politiet er heller ikke særlig interessert i saken. Men Veum snapper opp noe om fortida til Emmas far, Robert, som gir Veum et behov for å oppsøke Haugesund-området.

Emmas mor kastet ut Robert etter at hun fikk høre hva han hadde vært innblandet i før han traff henne. Robert flyttet til Bergen, og siden hadde Emma verken sett eller hørt noe til ham. Men i hemmelighet hadde hun oppsøkt faren, og etter at hun begynte å studere, har hun prøvd igjen. Snart har Veum stukket hånda godt inn i et vepsebol og tirret på seg en gjeng som villig stikker - hardt. Det som kunne se ut som en roligere Veum-fortelling, akselererer plutselig. For så å ta noen vendinger jeg ikke tror mange vil gjette underveis.

I Veums verden
I Varg Veum-filmene ser vi Veum utenfra. I bøkene er det Veum selv som skildrer hva han ser og hvilke konklusjoner han trekker. Veums blikk er grunnleggende for opplevelsen, og språket han evner å uttrykke dette i, er avgjørende. Og Vargen besitter et særdeles skarpt språk. Hvor mange kan skildre et sted slik: «Som en sørlandsby på driv oppover langs kysten og ved en tilfeldighet strandet på sørsiden av Karmøy, lå Skudeneshavn selv i november som en forsinket sommeridyll ned mot den gråblå sjøen.»

Med hjerte for menneskene
Skildringene av folk er ikke dårligere. Veum møter mange mennesker på sin vei. Han er kjapp til å gi oss karakteriserende setninger, med detaljer. Ta for eksempel møtet med Emmas mor: «Ingeborg Hagland hadde et drag av såret skjønnhet over seg. Det mørkt blonde håret hang løst mot skuldrene og ble ved hjelp av et par hårnåler holdt borte fra ansiktet. Trekkene bar preg av litt for mange søvnløse netter, og øynene var rødskutte og matte. Med et bittert uttrykk rundt munnen plukket hun frem en pakke sigaretter fra lommen på den løsthengende velurjakken i mosegrønt, stakk en sigarett mellom leppene og tente den med en svart, liten plastlighter med logoen til Statoil på siden.» På fire setninger har Veum sagt noe vesentlig om hennes nåtid og fortid på skyggesiden av en oljeby.

De sårbare barna
Møtet med halvsøsteren vekker slumrende følelser i Veum. Kanskje gjør det at han speiler seg i Emmas hunger etter å bli kjent med farens nye familie. Det får ham til å reflektere over hvor mange det er der ute med samme savn. Sterkest virker nok likevel påminnelsen om at det er så mange barn som ikke får den mest grunnleggende omsorgen av sine foreldre. Veum reflekterer mye over forholdet mellom foreldre og barn; «Det stempelet dine foreldre setter på pannen din, det blir stående der for alltid, synlig eller usynlig.»

Storesøster er en roman som suverent tilfredsstiller behovet for overraskende fortellinger, men det er i god Staalesen-ånd også en fortelling som kan trimme tankene dine, med sin reflekterende stil og svært engasjerende tematikk.

 

Fakta

Om forfatteren

Gunnar Staalesen (f. 1947) er Bergens store kronikør. Kun 22 år gammel utga han sin første roman, Uskyldstider (1969). Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent. Bøkene om privatetterforskeren Varg Veum er utgitt i 18 land, blant andre Frankrike, England, Tyskland, Italia, Russland og Polen, og flere av bøkene er filmatisert for kino og tv. Gunnar Staalesen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

Den litterære vargen

Anmeldelser

Underveis serverer Staalesen en uforutsigbar krim som stadig overrasker, og hvor leseren føler seg omtrent (men ikke helt) like smart som Veum.

, Bergens Tidende Terningkast 5

Staalesen viser også i denne boka at han er ein krimlitterær handverkar i første divisjon.

, Fædrelandsvennen Terningkast 5

... mer enn nok til å fengsle både skurkene og oss. Nok en gang.

, Bergensavisen Terningkast 5

Slutter ikke å overraske.

BA Terningkast 5