– Christies språk er lett og forstå, men dette er ikke på bekostning av perspektivene som legges frem. Disse er skarpe og har en utrolig presisjon i forhold til å kritisere måten vi anvender straff på i vårt samfunn. Fengslet har blitt en uunvårlig institusjon som ifølge forfatteren må fjernes. Kriminalitetskontroll som industri viser kommersialiseringen av fengselstraffene, det disjunktive forholdet mellom land i forhold til hvor stor kriminalitet som forekommer og hvor mange fanger de har. Spørsmålene som reises er derfor av verdimessig art, konstruksjonen av et kontrollsamfunn er basert på forkledde ideologier som demaskeres. Særlig interessant er det å lese om utviklingen av teknologiske kontrolltiltak i fengsler der forholdet mellom kapitalisme og fengsler manifesterer seg. Nils Christi er et friskt pust inn i en kriminalitetsdebatt der offentlig stort sett dreier seg om en skal ha strengere straffer.
Kriminalitetskontroll som industri
mot GULAG, vestlig type
Boken beskriver utviklingen av kriminalitetskontroll i Vest-Europa, Øst-Europa og USA, hvor fangetallene nå er blant de høyeste i verden. Forfatteren konkluderer ironisk med at hovedfaren ved kriminalitet er kanskje ikke kriminaliteten i seg selv, men at kampen mot den kan i verste fall skape uaktseptable samfunnsformer. Les mer
459,-
Paperback
Utsolgt
Boken beskriver utviklingen av kriminalitetskontroll i Vest-Europa, Øst-Europa og USA, hvor fangetallene nå er blant de høyeste i verden. Forfatteren konkluderer ironisk med at hovedfaren ved kriminalitet er kanskje ikke kriminaliteten i seg selv, men at kampen mot den kan i verste fall skape uaktseptable samfunnsformer. Kriminalitetskontroll er i mange land blitt en industri med nesten ubegrensede vekstmuligheter. Vår samfunnsform gjør at menneskers gjensidige kontroll svekkes. Samtidig er både velstand og adgang til å få betalt arbeid ulikt fordelt. Kontrollindustrien demper disse problemene, den kontrollerer noen og skaper gjennom kontrollen profitt og arbeidsplasser for andre. Vektmulighetene for denne industrien er blitt så gode at det blir nødvendig å skape grenser for veksten. Nils Christie er samfunnsforsker og tidligere professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en lang rekke bøker om kriminalitets- og samfunnsforhold, og er en av landets mest oversatte faglitterære forfattere. Fra tidligere omtale: «This book is yet another outstanding contribution from one of the world's leading criminologists. Like all of his work, it combines a magnificent personal quality with hard data and analysis», William J. Chambliss i The Criminologist.
Detaljer
- Forlag
- Universitetsforlaget
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 195
- ISBN
- 9788200454281
- Utgave
- 3. utg.
- Utgivelsesår
- 2000
- Originaltittel
- Kriminalitetskontroll som industri
- Format
- 22 x 14 cm
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
S