Rabattkode: skuddår for -29 % på nesten alt*
Min side Kundeservice Bli medlem

Skrik

historien om et bilde

Et av verdens mest kjente kunstverk er norsk og preget av skandaler og skjellsord, spektakulære salg og brutale tyverier. Skrik har tatt spranget ut av kunsthistorien og inn i samfunnet. Les hele den utrolige historien om Munchs mesterverk. Les mer

375,-

429,- Spar: 54,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

«Skrik er et sortaktig misfoster som likevel ikke skriker. Grøtet, uten poesi, uten verdi» (Le Soir, Paris, 1896). «Jeg tilstår at jeg ennu ikke har fattet billedet Skrik, trots alvorlig studium» (Stavanger Aftenblad, 1896). Kritikerne var ikke udelt begeistret for Munchs oppsiktsvekkende bilde da det ble vist fram i 1893. Munchs mesterverk har senere blitt et ikon. Det har oppnådd kultstatus og kjendisstatus over hele verden. 12. desember 2013 er det 150 år siden Munch så dagens lys, og det er på tide å bli kjent med Skrik, ansikt til ansikt ...

Skrikende god. Boken er så velskrevet og spennende at den knapt kan legges bort.
Lotte Sandberg, Aftenposten

Alle skrikene
Munch produserte flere versjoner av Skrik. Det første er fra 1893. De hvite krittstrekene får det til å flimre, som en slags angstens EKG, skriver forfatterne. I en av fargestripene i øverste halvdel kan man skimte blyantskriblerier, og hvis man studerer tegnene med lupe og tålmodighet, kan man lese «Kan kun være malet af en gal mand!». Om det er Munch selv som har skrevet teksten på bildet, vet man ikke. Munch-museets utgave av Skrik er sannsynligvis fra 1910 og regnes som det mest tiltalende. Skrikerens ansikt ligner mer en maske enn i tidligere versjoner, og fargene er mer mettet. Munch var også en formidabel grafiker, og Skrik fins også som litografier.

Grundig portrett av samfunnsklimaet i bakgrunnen av Munch si forskremde skaping, og dei seigliva mytane verket er omgitt av.
Maria Horvei, Klassekampen

Tyveriene
Oppstandelsen var enorm da Nasjonalgalleriet ble robbet for bildet i 1994. To mørkkledde herrer hadde tidligere på dagen gjemt en stige i buskene. Deretter var det bare å klatre opp til et vindu, knuse ruta, krype inn, kutte en vaier og ta med seg bildet. Det tok 50 sekunder å hente papplaten verdsatt til 400 millioner. Ti år senere, i 2004, fikk Munch-museet besøk av to menn med finlandshetter og våpen i ordinær åpningstid. Publikum gikk rundt i salene mens mennene hentet både Madonna og Skrik ned fra veggene og forsvant. Bildene var ikke forsikret mot tyveri. «Klønete ranere gjorde tiårets kupp,» sto det i avisene. Og tyveriet virket ikke akkurat godt planlagt. Først etter tredje forsøk greide de to ranerne å møtes som avtalt, og vel inne i museet, visste de knapt hvilken vegg bildene hang på. Under flukten strødde de rundt seg med spor.

Vellykket og bredt anlagt studie av et ikon.
Marie-Theres Fojuth, Stavanger Aftenblad

Pengemaskinen
Munchs motiv har også blitt en håndfast vare som kan veksles i kontanter på de mest usannsynlige måter, skriver forfatterne. Motivet er en gullgruve for slipsmakere, t-skjorteprodusenter, musemattedesignere og plastikkdukke-produsenter. Og det passer kanskje bra, siden kunstneren selv var opptatt av pengene han aldri hadde mange nok av. Kunstverket har hatt en økonomisk eventyrreise og vært verdsatt fra 600 kroner til 900 millioner kroner. Oppmerksomheten fra media verden over i forbindelse med tyveriene, har gjort Skrik og Madonna enda mer verdifulle. En versjon av bildet i privat eie, utløste en heftig familiekonflikt i rederfamilien Olsen, som storebror Fred tapte. Skrik har bidratt med mye for mange, mer enn Munch kunne forestille seg. Og mens Skrik skriker videre, skriker også andre ut i uenighet innenfor og utenfor Munch-museet på Oslos østkant. Om Munch selv ville funnet et museum i Bjørvika passende, midt i den samme slyngende kystlinjen som skjærer gjennom hans mest kjente mesterverk, får vi aldri vite.

Poul Erik Tøjner og Bjarne Riiser Gundersen har skrevet en medrivende koloss om kunstverket Skrik.
Kari Gisholt, Varden

Medlemsvurdering:
En bok du bare må ha i din samling,formidabel femstjerners bok som også i dag fasjinerer mennesker med eller uten noen form for masker.

knut roger glesne.

Detaljer

Forlag
Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
415
ISBN
9788275473200
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2013
Format
24 x 18 cm
Nr
8031541

Medlemmers vurdering

k
knut roger glesne. – 23.03.2016

– En bok du bare må ha i din samling,formidabel femstjerners bok som også i dag fasjinerer mennesker med eller uten noen form for masker.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Skrik:

Stormen
Ny!

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Kirurgen

Ida Hegazi Høyer
Innbundet 
390,- 429,-
 

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv