Min side Kundeservice Bli medlem

Kritikerens spøkelse

om kunsten å felle smaksdommer i det 21. århundre

Hva trenger vi kritikere til i dag? Siden bokanmeldelsen så dagens lys på 1700-tallet, har kritikerens rolle vært i kontinuerlig endring. Kritikeren ble født inn i og var toneangivende i en gryende publiseringskultur der tidsskrifter og aviser var «nye medier». Les mer

345,-

379,- Spar: 34,-

Paperback
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Hva trenger vi kritikere til i dag? Siden bokanmeldelsen så dagens lys på 1700-tallet, har kritikerens rolle vært i kontinuerlig endring. Kritikeren ble født inn i og var toneangivende i en gryende publiseringskultur der tidsskrifter og aviser var «nye medier». I det 21. århundrets nye og mindre hierarkiske publiseringskultur vokser skepsisen mot smaksdommerne: Hva skal vi med kritikere når vår digitale vennekrets, algoritmene og de kunstige intelligensene står klare med sine skreddersydde anbefalinger? Og hva skjer med kritikeren i våre fragmenterte offentligheter? Er hun allerede overflødig? Er kritikeren døende - eller allerede død?

I Kritikerens spøkelse undersøker Eirik Vassenden hva som skjer med litteraturkritikken når kritikeren ikke lenger er noen selvsagt autoritet i spørsmål om smak og kulturell verdi, hvilken plass kritikken kan ha i de nye offentlighetene og hvordan den kan håndtere de nye teknologiene som truer med å ommøblere hele skriftkulturen. Kritikerens spøkelse er et forsøk på å beskrive hvordan kritikken kan gjenoppfinne - eller gjenopplive - seg selv.

Eirik Vassenden er professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har anmeldt bøker i blant annet Klassekampen, Morgenbladet, Bergens Tidende, Vinduet, Vagant og NRK, og er tidligere medredaktør av tidsskriftene Edda og Vagant. Han har redigert og utgitt en rekke bøker, blant annet Den store overflaten. Tekster om samtidslitteraturen (2004), Norsk vitalisme. Litteratur, ideologi og livsdyrking 1890-1940 og Norsk litteraturkritikks historie (2016, sammen med Sissel Furuseth og Jahn Thon).

Detaljer

Forlag
Pelikanen
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
228
ISBN
9788283831382
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Kritikerens spøkelse
Format
21 x 13 cm

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kritikerens spøkelse:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Homer
Ny!

Homer

Øivind Andersen
Innbundet 
449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv