Min side Kundeservice Bli medlem

Dikt i samling

Tor Ulvens forfatterskap står som et av de betydeligste i nyere norsk litteratur.
Tor Ulvens forfatterskap står som et av de betydeligste i nyere norsk litteratur. Han ga ut bare fem diktsamlinger i sin levetid, men de fem bøkene har satte dype spor i norsk poesi. Les mer

249,-
Paperback
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Tor Ulvens forfatterskap står som et av de betydeligste i nyere norsk litteratur.
Tor Ulvens forfatterskap står som et av de betydeligste i nyere norsk litteratur. Han ga ut bare fem diktsamlinger i sin levetid, men de fem bøkene har satte dype spor i norsk poesi.

Dikt i samling omfatter dikt fra debuten Skyggen av urfuglen (1977) og frem til Etterlatte dikt (1996). Boken viser en dikters utvikling fra billedoppfinnsom surrealisme til skarpslepen poetisk pregnans. Med sin presise observasjonsevne og et språklig repertoar av sjeldent format, fremstår poeten Tor Ulven som nådeløst klartseende i sin betraktning av de menneskelige eksistensvilkår, der våre stadige forsøk på å legge betydning inn i vår korte tid på jorden, settes i relieff til det som eksisterer umælende og uavhengig av oss, før oss og etter oss.

Tor Ulven ble i løpet av 1980-årene for svært mange selve målestokken i norsk samtidspoesi, og tekstene hans er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, tysk, spansk, arabisk, hindi og russisk.

Boken har et etterord av Janike Kampevold Larsen.

Medlemsvurdering:
Poesi som griper deg om hjertet og klemmer til. Ikke rart Tor Ulven har satt dype spor i litteraturen.

Thomas Bratlie

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
508
ISBN
9788205458086
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2013
Format
21 x 13 cm
Serie
Gyldendal pocket

Medlemmers vurdering

T
Thomas Bratlie – 02.03.2016

– Poesi som griper deg om hjertet og klemmer til. Ikke rart Tor Ulven har satt dype spor i litteraturen.

U
Ulvenleser – 10.09.2008

– Dette er å regne for Tor Ulvens samlede verker bind 1 ("Prosa i samling" utgjør bind 2). Ulvens tidligere forfatterskap var sterkt preget av surrealismen (han referte senere til seg selv som ortodoks surrealist på den tiden), han skrev blant annet en artikkel om emnet i tidsskriftet "Vinduet" da han var svært ung. Utover 80-tallet ble hans dikteriske stemme mer selvstendig, selv om man tydelig kan spore en inspirasjon fra Paul Celan. Han holdt seg for det meste innendørs på 80-tallet, imens andre unge forfattere kom på besøk. Leses av mange, imiteres av mange. Vanskelig å komme ut av skyggen av. Sluttet å skrive dikt på slutten av 80-tallet, men fortsatte å skrive konsentrerte prosadikt frem til sin selvforskyldte død i 1995.

S
SU – 08.06.2007

– Denne samlingen spenner fra Ulvens tidlige surrealistiske dikt til de senere diktenes klarsyn og nærhet. Gjennomgående i hele forfatterskapet er en sernsibilitet for vårt lodd som meningsøkende mennesker i verden. Ulven fanger inn hvordan vi og vår meningsmettede verdensutleggelse står i kontrast til våre omgivelsers stumme meningsløshet, hvordan våre utsatte og til tider plagede liv forsvinner i fortiden, framtiden og universets uendelighet. Ulven maler ut og maner fram vår kosmiske ubetydelighet. Men også de mer eller mindre vellykkede kontaktforsøkene av mellommenneskelig art blir fremragende skildret av Ulven. Særlig i de senere diktene er blikket for skjørheten og avhengigheten, håpet og skuffelsene i våre forhold framherskende. En rik poesiproduksjon er med denne boken samlet på en flott måte.

K
KL – 08.06.2007

– Denne diktsamlingen burde komme med en advarsel: "Pass deg! Disse diktene kan forandre ditt liv!". Tor Ulven sine dikt er mørke, mørke, mørke. Først kan de forone seg som uforståelige, men de smyger seg ganske fort innpå deg...så blir du slått, slått av en sannhet! Denne sannheten om menneskets grunnvilkår kan være ganske tøff å bære, men den er ikke desto mindre sann. Egentlig har vi nok alle godt av å bli minnet på hvor tøft livet kan være, noe Ulven sine dikt er egnet til å gjøre. Ulvens samlede dikt hører hjemme i enhver bokhylle. Glimrende også for den som ikke leser dikt til vanlig. To tomler opp til Gyldendal som har inkludert denne samlingen i deres "små grå" serie. Les, om du tør.

L
LT – 12.01.2005

– Ulvens dikt er et sjelens plaster. Det er et sted hvor ens fortvilelse kan få hvile seg i fred, hvor den blir overskuelig, klar og vakker. Så legger man fra seg Ulvens bok, og tilværelsen blir tyngre igjen, den blir formløs igjen, man grøsser seg over knoklene i jorden, at man en gang skal bli knokler. I redsel og fortvilelse plukker man opp Ulvens dikt og leser og leser. For å slippe å bære det alene, dette grusomme bildet av en grav som venter oss. Det Tragiske -Ulven er ikke helt ulik Peter Wessel Zapffe

Oppdag mer

Bøker som ligner på Dikt i samling:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Ta vare

Vigdis Hjorth
Innbundet 
305,- 349,-
 

#lyrikk

Karen Marie Kvåle Garthus
Paperback 
519,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv