Min side Kundeservice Bli medlem

Nedtegnelser

dikt

«Viktige nedtegnelser

Arne Hugo Stølan, VG

I dag er Tone Hødnebø en av våre mest fremstående lyrikere, og forventningene var skyhøye da det ble kjent at hun ville gi ut sin neste bok. Fallhøyden var stor. Ville hun klare å innfri? Svaret gir seg selv. Ikke bare har Hødnebø mottatt panegyriske anmeldelser av begeistrede litteraturkritikere, den nye samlingen Nedtegnelser er også hyllet som en av norsk lyrikks mest etterlengtede utgivelse noensinne. Les mer

272,-

299,- Spar: 27,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Etterlengtet samling
Hødnebøs utforskning av poetikkens vesen er noe man kjenner igjen fra hennes tidligere verk. Etter debuten med Larm i 1989, har hun gitt ut diktsamlingene Mørkt kvadrat (1994), Pendel (1997) og Stormstigen (2002), i tillegg til å bidra med Skamfulle Pompeii til forlaget H Press’ innovative Imperativserie (2004). Hun har også gjendiktet Emily Dickinson i Skitne lille hjerte (1995). Seks år har gått etter at hennes forrige samling Stormstigen ble gitt ut, og Nedtegnelser har ikke gått upåaktet hen blant anmelderne. «Endelig ny bok fra Tone Hødnebø!», skrev Aftenposten, mens NRKs litteraturkritiker mener samlingen absolutt er «verdt å vente på».

«Hødnebø har en helt enestående poetisk karriere. Hun er den eneste i Norge som kan
tillate seg å publisere med mange års mellomrom og likevel klare å innfri forventningen som bygger seg opp i leserne mellom hver gang. »
Janike Kampevold Larsen, Morgenbladet

Uventet vri
Selv om Hødnebø beveger seg innenfor et univers som er kjent for oss mennesker, med tematikk som kjærlighet, lengsel og kommunikasjon, er det aldri stivnet forutsigbarhet å spore hos henne. Hun har uttalt at hun først og fremst søker å overraske seg selv, og komme under overflaten på det som virker innlysende. «Jeg prøver å føre sammen det som i utgangspunktet ikke hører sammen,» har hun fortalt. I diktene hennes ser vi glimt av øyeblikk som kan forandre alt, og det er blant annet dette som gjør
lyrikken hennes så overrumplende og tankevekkende for leseren. Formuleringene og uttrykksmåtene har ofte en uventet vending, idet Hødnebø viser oss en åpning vi ikke har sett før, eller en utgang som vi ikke visste fantes.

Hånden skriver
men jeg slipper ikke unna
tankene som kjeder meg
de totalt ubetydelige tankene

Jeg skriver for å forbinde diktets
og leserens øyeblikk; det som ikke er
og det som allerede finnes

Jeg skriver for å motsi meg selv
oppsøker stillhet, men finner bråk
og forsømmer tiden jeg lever i

Jeg skriver for å finne det punktet
som skal romme alle punkter
løgn, min fortvilelse i et lykkelig
øyeblikk.

Nominert til Brageprisen 2008
Nedtegnelser
ble nominert til Brageprisen 2008 for beste lyrikksamling, og av juryen ble Hødnebø hyllet for sine gåtefulle og fortettede dikt. «De er skrevet med autoritet og ydmykhet, alvor og patos, tvil og tro - kort sagt i en stil få behersker som Hødnebø,» var juryens begrunnelse. Konklusjonen deres var at Nedtegnelser på alle måter er en betydningsfull bok.


Tone Hødnebø (f. 1962) debuterte med diktsamlingen Larm i 1989. Hun har blant annet fått Sultprisen (2003), Doblougprisen (2005), og i 2007 var hun Festspilldikter under festspillene i Bergen.

Detaljer

Forlag
Kolon
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
75
ISBN
9788205307568
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2008
Format
21 x 13 cm
Nr
9003525

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Viktige nedtegnelser

Arne Hugo Stølan, VG

«Endelig ny bok fra Tone Hødnebø! Det er alltid en begivenhet når det kommer en ny diktsamling fra Tone Hødnebø; ikke bare på grunn av den betydning hun har innen norsk poesi, men også fordi det gjerne går noen år mellom hver gang.»

Mariann Enge, Aftenposten

«Hødnebø har en helt enestående poetisk karriere. Hun er den eneste i Norge som kan tillate seg å publisere med mange års mellomrom og likevel klare å innfri forventningen som bygger seg opp i leserne mellom hver gang. Dette fordi hun skriver uhyre raffinerte og finslepne dikt.»

Janike Kampevold Larsen, Morgenbladet

«Etter seks år er Tone Hødnebø ute med ny diktsamling. Den var verdt å vente på.»

Anne Cathrine Straume, NRK P2

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Nedtegnelser:

Vennskap

Bjørg Thorhallsdottir
Innbundet 
217,- 239,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv