Min side Kundeservice Bli medlem Slik virker medlemskapet

Det farlige oljeeventyret

historien om hval- og fiskefett i margarinen
Gjennom 60-70 år var helsefarlig margarin en viktig del av nordmenns kosthold. Margarinen inneholdt delvis herdet hval- og fiskeolje. I kjølvannet fulgte en epidemi av hjerteinfarkt. I tillegg ble blåhvalen nesten utryddet og flere fiskebestander sterkt redusert. Les mer
409,-

449,- Spar: 40,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Gjennom 60-70 år var helsefarlig margarin en viktig del av nordmenns kosthold. Margarinen inneholdt delvis herdet hval- og fiskeolje. I kjølvannet fulgte en epidemi av hjerteinfarkt. I tillegg ble blåhvalen nesten utryddet og flere fiskebestander sterkt redusert.
Hvordan kunne dette skje? Her får du hele historien, fra 1876, da Nordens første margarinfabrikk begynte å levere smørerstatning i Oslo. Seinere startet Denofa fettherding i Fredrikstad. Særlig etter 1945 ble mye delvis herdet fett brukt i margarinen. Naturlig fett ble skjøvet ut, og skadelige transfettsyrer kom inn. Først rundt år 2000 tok det slutt. Vi vet ikke hvor mange som ble syke og døde av helsefarlig margarinfett. Men det var mange.

Hanna Hånes (f. 1953) er ernæringsfysiolog og journalist, med en mastergrad i kunnskapsbasert praksis i helsefag. Hun har arbeidet i dagspresse, som frilansjournalist og som kommunikasjonsrådgiver i Folkehelseinstituttet.

Detaljer

Forlag
Orkana
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
311
ISBN
9788281045712
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Det farlige oljeeventyret
Format
25 x 17 cm

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Det farlige oljeeventyret:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Fire Food

Christian Stevenson (DJ BBQ)
Innbundet 
232,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv