Rabattkode: skuddår for -29 % på nesten alt*
Min side Kundeservice Bli medlem

Sørlandsk skipsfart

1920-2020

«Boken er like spennende som en hardkokt kriminalroman. [...] Enhver med interesse for skipsfart og lokalhistorie tilknyttet tvedestrands-regionen vil ha stor glede av boken som er rikt illustrert i en vakker design.»

Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten 14. desember 2022

Sørlandsk skipsfart 1920-2020 er andre del av tobindsverket Sørlandsk skipsfart. Første bind er skrevet av Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra og dekker perioden fra 1600 til 1920. Dette bindet tar for seg de påfølgende hundre årene med skipsfart i sør. Les mer

454,-

499,- Spar: 45,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Sørlandsk skipsfart 1920-2020 er andre del av tobindsverket Sørlandsk skipsfart. Første bind er skrevet av Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra og dekker perioden fra 1600 til 1920. Dette bindet tar for seg de påfølgende hundre årene med skipsfart i sør.

For å forstå hvordan det var mulig å drive en så konkurranse- og risikopreget, kapitalkrevende og verdensomspennende virksomhet som shipping fra små, bortgjemte steder på sørlandskysten, er det lagt inn så vel lokale som internasjonale perspektiver. I tillegg har et nasjonalt perspektiv trengt seg på, et behov for å knytte opp sørlandsk skipsfart mot den generelle norske skipsfartsutviklingen. Et behov for å sammenlikne for å identifisere. Dette bunner paradoksalt i at skipsfart er blitt gjennomglobalisert. I dag kan det være vanskelig å identifisere et norsk skip, og enda vanskeligere å si hva som er genuint sørlandsk.

Beretningen om disse siste hundre årene av sjøfartshistorien er bygd opp som et drama i sju akter der den sagnomsuste, men skadeskutte og akterutseilte sørlandske skipsfartsnæringen gjenoppstår og moderniseres i mellomkrigstidens kriseår, blir rammet brutalt av andre verdenskrig, for så å reise seg på ny og seile videre og ekspandere kraftig på en tjuefem år lang medvindsbølge. Det som kjennetegner denne seilasen var massiv, nesten ensidig satsing på store oljetankskip og etter hvert bulkskip. 1928-1978 er oljetankskipstiden i sørlandsk skipsfart. Lykken snur og fortellingen vender under shippingkrisen 1976-1987, karakterisert som en nær-døden-opplevelse for sørlandsk skipsfart. Nordsjøen og oljeeventyret blir redningen for de få som overlevde. Så hvor blir det av den sørlandske handelsflåten i det som blir kalt verdens mest globaliserte næring? På Sørlandet synes tradisjonell skipsfart, kanskje med unntak av Grimstad, å seile inn i solnedgangen. Etter tusenårsskiftet går det maritime Sørlandet fra å være en tradisjonell skipsfartsregion til å bli en spesialisert klynge for leveranser til olje- og gassvirksomheten, og i shipping overtar offshorerederiene hegemoniet.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
343
ISBN
9788202566272
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
29 x 22 cm
Serie
Sørlandsk skipsfart 2

Bla i boka

Anmeldelser

«Boken er like spennende som en hardkokt kriminalroman. [...] Enhver med interesse for skipsfart og lokalhistorie tilknyttet tvedestrands-regionen vil ha stor glede av boken som er rikt illustrert i en vakker design.»

Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten 14. desember 2022

«Abrahamsen har skrevet en interessant regionhistorie om skipsfarten i Agder som leter etter mønster og forklaringer i spennet mellom internasjonale, nasjonale og lokale forhold. Dette er en bok både historikere, studenter og andre med interesse for norsk sjøfartshistorie vil ha nytte av. [...] «Sørlandsk skipsfart 1920-2020» er blitt en innholdsrik regionhistorie om skipsfarten på Agder i medgang og i kriser, i krig og i fred.»

Bård Gram Økland, Heimen 1-2 2023

«Abrahamsen har hatt et enormt materiale å pløye gjennom. Litteraturlisten teller hele 184 bøker! Og det er absolutt en solid jobb han har gjort. Boka er skrevet med innsikt.»

Jostein Blokhus, Fædrelandsvennen, 26. august 2023

«... en av de viktigste bøkene som er skrevet på lenge.»

Valerie Kubens, Færdrelandsvennen, 30. mars 2023

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Sørlandsk skipsfart:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Askefall

Stein Arne Nistad
Innbundet 
254,- 279,-
 

Jekta

Bjørn Tore Pedersen
Innbundet 
410,- 450,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv