Min side Kundeservice Bli medlem

Utryddelsen

historien om den norske industrielle hvalfangsten

«Både kvaliteten på bildene og ikke minst Ytrebergs fascinerende og svært velformulerte analyser gjør boken til noe langt mer enn ren historiefortelling. I stedet for å skrive et stykke næringshistorie, har han skapt en til tider poetisk-realistisk skildr»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Det var det første norske oljeeventyret. I dag snakker ingen om det. I drøye hundre år etter at Svend Foyn oppfant granatharpunen i 1863, var Norge pådriver, innovatør og profitør i den største nedslaktingen av ville dyr verden noensinne har sett: Den globale industrielle hvalfangsten. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Det var det første norske oljeeventyret. I dag snakker ingen om det. I drøye hundre år etter at Svend Foyn oppfant granatharpunen i 1863, var Norge pådriver, innovatør og profitør i den største nedslaktingen av ville dyr verden noensinne har sett: Den globale industrielle hvalfangsten. Norge utviklet teknologi, åpnet nye fangstfelt og arbeidet internasjonalt for å hindre regulering og begrensninger. Da hvalfangstens epoke var over, var nesten ingen igjen av hvalene som hadde fylt verdenshavene. I dypet rådet en ny stillhet. Langs strendene i Sørishavet lå bare de råtnende hvalskrottene igjen. Men de norske hvalfangstrederne hadde blitt rike.
Vanlige norske arbeidere bemannet den norske hvalfangstindustriens hvalkokerier og hvalbåter. For disse mennene var arbeidet slit, eventyr og mareritt. Etter dem finnes et stort materiale - fotografier, dagbøker, brev - som forteller om arbeidernes erfaringer fra slaktesonene i Sørishavet. I Utryddelsen forteller Espen Ytreberg historien om den norske hvalfangsten fra arbeidernes perspektiv. Han tar oss med på fangsten, lar oss følge arbeidernes opplevelser, setter bildene og beretningene deres inn i en større historisk sammenheng. Utryddelsen er et enestående stykke historieskriving om et avgjørende kapittel i norsk historie - en bok som åpner den nære norske fortiden opp for oss på helt nye måter.

Detaljer

Forlag
Forlaget Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
292
ISBN
9788232805136
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Utryddelsen
Format
23 x 16 cm
Nr
8221014

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Både kvaliteten på bildene og ikke minst Ytrebergs fascinerende og svært velformulerte analyser gjør boken til noe langt mer enn ren historiefortelling. I stedet for å skrive et stykke næringshistorie, har han skapt en til tider poetisk-realistisk skildr»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Det som gjør boken så god og spennende, er forfatterens bruk av de underbetalte arbeidernes egne stemmer, om sine harde liv i form av brev, notater og bilder. De slitne som tråkket i fett, som la seg i fett, som spiste fett, som ble gale av hjemlengsel, s»

Stein Roll, Adresseavisen

«En frådende framstilling av en virksomhet som fortjener å bli et nasjonalt traume. [...Espen Ytrebergs bok om den norske hvalfangstens brutale historie bør vekke bred oppmerksomhet.»

Jon Rognlien, Dagbladet

«Fremragende tolking av unike bilder gjør Utryddelsen til et høydepunkt i årets sakprosa. [...] Sjelden har jeg lest en bok som til de grader viser verdien av å beherske et tverrfaglig felt som medier og kommunikasjon. Utryddelsen utgjør ikke bare en usedv»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Boken om den industrielle hvalfangsten er rystende lesning og et etterlengtet innblikk i et glemt stykke norsk historie. [...] Espen Ytreberg formidler hvalfangstens historie på fortryllende vis. [...] I en tid hvor utryddelse av arter er blitt dagligdags»

Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Utryddelsen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Giganten

Aage Storm Borchgrevink
Innbundet 
409,- 449,-
 

Skrik

Poul Erik Tøjner
Innbundet 
375,- 429,-
 

Sepp

Nina Kristin Nilsen
Innbundet 
363,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv