Festprishelggjør et kupp!
Min side Kundeservice Bli medlem

Gratis mat

50 ville og velsmakende vekster

Alt fra granskudd til alger kan spises. Boken inneholder et mangfold av oppskrifter samt gode råd om sylting, safting, tørking og oppbevaring. Naturens råvarer er ikke bare gratis, de smaker godt og er bra for kroppen også. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Forfatteren er sunnmøring, men presiserer at det ikke er derfor hun er opptatt av gratis mat ... Hun er en som nyter å kunne gå ute og sanke av det naturen gir, og det er en stor glede å finne steder som bugner av spiselige vekster og sopp. Det er som å gjøre et realt scoop. Ville vekster trenger ikke å utgjøre en stor del av husholdningen, men være et tilskudd. Også stjernekokker på restauranter har begynt å bruke mer av naturens ville goder. Det er ingredienser som er naturlige, sunne og rene. En gang var vi alle sankere. Vekk opp sankeren i deg, men lær deg først hva som kan spises der ute!

Hva kan du lage av det du sanker?
Mye av det du plukker med deg, vil nok ikke være hovedingrediensene i et helt måltid. En del spiselige planter kan selvfølgelig være hovedbasis i for eksempel supper, men mye er gode tilsetninger og en naturlig del av et sunt kosthold. Husk at dette er mat som ikke er tuklet med, og ville vekster er veldig næringsrike. Særlig nye skudd tidlig i vekstsesongen er utmerket mat. Bruk for eksempel ferske, lekre lysegrønne granskudd og lag en frisk, grønn gele. Den passer godt til viltog kjøttretter. Eller bare tygg på granskudd når du rusler i skauen. Friske og deilige på smak og fulle av cvitaminer, og de smaker bedre enn den friskeste tyggis.

De fleste grønne planter kan brukes i stedet for dyrkede bladgrønnsaker som for eksempel spinat eller grønnkål. Karvekål, nesle, meldestokk, matsyre, groblad, løvetann, geitrams, ramsløk ... deilig å ha i paier, stuinger og supper. Når du først har lært hvilke planter som er spiselige, vil du nok automatisk saumfare terrenget på nye måter når du er ute. Stadig på jakt etter noe som kan berike en rett. Og det anbefales at du bruker en god håndbok over norsk flora i tillegg. Det er ingen god følelse å putte noe i suppa som du ikke er helt sikker på hva er.

Havets godbiter heter tang
Langs kysten vår vokser det tonnevis med tang og tare. Det kan spises. Og det er sunt. Litt uvant å sanke, kanskje, men spennende å forsøke noen nytt. Tang og tare er en ubrukt ressurs som inneholder næringsstoffer som er bra. Gjør som japanerne og bruk den i sushi, supper, salater og sauser, oppfordrer forfatteren. Alger renser systemet og styrker immun forsvaret. Det er med andre ord ikke nødvendig å kjøpe dyre pulver blandinger på boks ... I Norge har vi flere arter med spiselig tang, og du får faktisk kjøpt dem tørket i helsekostbutikker og delikatesseforretninger. Tang og tare kan plukkes hele året. Helst der vannet strømmer litt friskt.

Boka gir deg en rekke ideer om og oppskrifter på hva du kan bruke av vekster, sopp, bær og tang. Du får svar på hva som er trygt å ta med seg hjem til grytene og hvor du finner dem. Mye av det som vokser der ute, tenker vi knapt på som mat. Det er kanskje på tide? Det er i hvert fall en ressurs som bør benyttes, så sett rompa i været og PLUKK!

Detaljer

Forlag
J.M. Stenersens forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
206
ISBN
9788272015533
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2014
Originaltittel
Gratis mat
Format
26 x 21 cm
Nr
8049254

Bla i boka

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Gratis mat:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 

Hitra

Samuel Bjørk
Innbundet 
99,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv