Meny
 

Når viltet er skutt

behandling av norsk vilt : matoppskrifter

Helge Hagens Når viltet er skutt kom ut i 1992, og er allerede en klassiker. Den er godt skrevet, har mange gode oppskrifter og artige historiske anekdoter, men først og fremst: Den gir en svært instruktiv beskrivelse av hvordan ulike typer vilt, fra trost til elg, bør behandles etter at de er felt. Derfor er det grunn til å glede seg over at boka nå kommer i utvidet utgave. Les mer
Vår pris
50,-
Spar
440,-

Veil. pris: 490,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 50,-
Spar: 440,-

Veil. pris: 490,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Svein Sæter

Slik gjør du
Hvordan parteres hjortevilt? Hvor lenge skal ei rype henge? Hva er kuldeforkortning? Når viltet er skutt gir svar på disse og en mengde andre spørsmål som gjerne melder seg hos jegeren. Selv parterte jeg mine første storvilt med boka liggende oppslått på slaktebenken. Jeg var særlig opptatt av å få til en fin, anatomisk utskjæring av låret, og husker ennå forfatterens utgangspunkt:
"Det er enkelt å forestille seg lårets nyanserike oppbygning. Vi kan tenke oss vårt eget høyrelår, stående, i den mest vanlige fartsretningen. For det meste er det fremover. Det forutsetter at kjøttskjæreren ikke rygger vettskremt bort fra sitt bord, utfordret av et 40-kilos, tilsynelatende utilnærmelig elglår. Det er ikke utilnærmelig."

Nei, nettopp. Boka mi ble flekkete av blod, men jeg fikk mye god steik fordi boka var steike god.

Ville gleder
I den nye utgaven har Helge Hagen tatt konsekvensen av at arter som villsvin og sel blir stadig vanligere på norske bord, og skrevet nye kapitler om disse. Under tittelen "Smaken av det ekstreme" har han også skrevet om vilt på Svalbard.

Fra før er alle våre vanligste viltslag med i boka: Hjortevilt, hare, ryper og skogsfugl, ringdue, gjess, ender og sjøfugl, pluss flere arter som er glemt, sjeldne eller lite påaktet i matveien: Kramsfugl, bever, kråkefugl, fasan, vadefugler, og selveste bamse brakar.

En annen smakfull forbedring er at det er langt flere oppskrifter i den nye utgaven. For, som Helge Hagen skriver i forordet: "Det har vært vanlig å mene at jaktens gleder er avsluttet når det døde byttet ligger ved jegerens føtter. Jeg tror at jaktgledene kan og bør forlenges. Først når byttet er klargjort for panner eller steikeovner, saltkar eller røkerier, nærmer jakt- og viltopplevelsene seg slutten."

Helt til mål
Når viltet er skutt har undertittelen Behandling av norsk vilt med oppskrifter. Med den i bokhylla har du et glimrende hjelpemiddel når elglåret skal skjæres ut, når rypa krever en saus, når haren skal gjøres opp, når sjøfuglen skal befris for transmak. Kort sagt: Når du skal fullføre innsatsen din som jeger.

Forfatter: Helge Hagen
Tittel: Når viltet er skutt
Forlag: Naturforlaget

 

Fakta