Melk

en romodyssé

"Engasjerende og underholdene om melkens industrihistorie i Norge med mye artigfakta på kjøpet. Hvem skulle tro at det kunne bli så morsomt å lese om norsk meierihistorie, om melkens vei fra et farefullt produkt til sunnhetens eliksir?"

Stein Roll, Adresseavisen

Hvit og fet flommer melken gjennom generasjonene, livgivende og nærende - i noen familier tykkere enn blod.

Tore Stavlund kunne ha blitt fjerde generasjons meierimann, men valgte bøkene og musikken fremfor melkerampen. Les mer

345,-

379,- Spar: 34,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Hvit og fet flommer melken gjennom generasjonene, livgivende og nærende - i noen familier tykkere enn blod.

Tore Stavlund kunne ha blitt fjerde generasjons meierimann, men valgte bøkene og musikken fremfor melkerampen. I Melk går han opp sporene etter sin far, farfar og oldefar, som alle var innflytelsesrike meieribestyrere. Gjennom de tre mennene forteller han historien om norsk meierivirksomhet, fra de tradisjonelle gårdsmeierienes tid, til opprettelsen av fellesmeierier og, etter hvert, den kommersielle kjempen Tine.

I sin reise gjennom det norske kulturlandskapet, til byer der meieriene engang var sentrale i bybildet så vel som i samfunnslivet, blir det klart for Stavlund hva som har gått tapt - ikke bare i overleveringen mellom han og hans far Karsten Stavlund, som døde da forfatteren var i 20-årene, men mellom det før-industrialiserte og moderne Norge.

Melk er en dypt original og engasjerende sakprosabok - dels personlig historie, dels Norgeshistorie, men også kulturhistorie. For melken har alltid hatt en særegen plass i menneskets kultur og mytologi, som kilde til næring og liv, men også som bærer av sykdom og død.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
260
ISBN
9788202479886
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2016
Originaltittel
Melk
Format
21 x 14 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

"Engasjerende og underholdene om melkens industrihistorie i Norge med mye artigfakta på kjøpet. Hvem skulle tro at det kunne bli så morsomt å lese om norsk meierihistorie, om melkens vei fra et farefullt produkt til sunnhetens eliksir?"

Stein Roll, Adresseavisen

"På eksemplarisk vis viser han hvordan nye former for meieridrift og sentralisering har skapt konflikter og framskritt opp gjennom historien. Når det hele ender med at farens meieri i Porsgrunn blir offer for sine egne tiltak for effektivisering og rasjonalisering, blir det til og med rørende. Med sitt personlige grep løfter han fram en oversett del av norgeshistorien."

Marius Wulfsberg, Dagbladet

"Stavlund løfter fram et upåaktet kapittel i norsk industrihistorie, på en kunnskapsrik og engasjerende måte. Virkelig kraft får boka når politiske spørsmål kommer i kontakt med eksistensielle lengsler."

Erik Engblad, Klassekampen

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Melk:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv