Min side Kundeservice Bli medlem

En kort introduksjon til Irans moderne historie

«Kjeang Mørk tar oss med inn i konfliktenes vepsebol på mildt og saklig vis. [...] denne lille, lettfattelige og nøkterne boka [er] en ypperlig introduksjon til dilemmaene ved global maktutøvelse. Ikke minst fordi den viser hvor galt det kan gå når Vestens ønskede maktgarn rakner.»

Jon Rognlien, Dagbladet 1. desember 2023

En kort introduksjon til Irans moderne historie gir en levende innføring i Irans historie fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag. Forfatteren formidler et komplekst, men likevel lett tilgjengelig bilde av Irans moderne historie, der ulike moderniseringsprosesser, folkelige protestbevegelser og landets konfliktfylte forhold til stormaktene har preget samfunnsutviklingen. Les mer

299,-

329,- Spar: 30,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

En kort introduksjon til Irans moderne historie gir en levende innføring i Irans historie fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag. Forfatteren formidler et komplekst, men likevel lett tilgjengelig bilde av Irans moderne historie, der ulike moderniseringsprosesser, folkelige protestbevegelser og landets konfliktfylte forhold til stormaktene har preget samfunnsutviklingen.

Boken skildrer blant annet grunnlovsrevolusjonen på begynnelsen av 1900-tallet, funnet av olje, Pahlavi-monarkiets framvekst og krisen som oppsto ved nasjonaliseringen av Irans oljeindustri. Vi får også en inngående presentasjon av de utløsende hendelsene som førte til revolusjonen i 1979 og Den islamske republikkens opprettelse. Revolusjonen fikk vidtrekkende konsekvenser, ikke bare for Iran, men for hele den muslimske verden.

Hver for seg gir disse begivenhetene viktig, historisk bakgrunnskunnskap for å forstå dagsaktuelle hendelser i Iran, ikke minst de såkalte «kvinne, liv, frihet»- protestene, som brøt ut i 2022. Protestene er uttrykk for sterk misnøye med det iranske regimet, som på tross av folkelige protester og utenlandsk press har vist seg svært overlevelsesdyktig.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
242
ISBN
9788202791391
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
En kort introduksjon til Irans moderne historie
Format
21 x 15 cm
Serie
En kort introduksjon

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Bla i boka

Anmeldelser

«Kjeang Mørk tar oss med inn i konfliktenes vepsebol på mildt og saklig vis. [...] denne lille, lettfattelige og nøkterne boka [er] en ypperlig introduksjon til dilemmaene ved global maktutøvelse. Ikke minst fordi den viser hvor galt det kan gå når Vestens ønskede maktgarn rakner.»

Jon Rognlien, Dagbladet 1. desember 2023

«Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne historie - fra slutten av 1800-tallet og frem til våre dager - har muligheten nå. I serien «En kort introduksjon til» foreligger det en spennende bok [...] Hulda Kjeang Mørk tar leseren med i denne læreprosessen i sin flotte bok - som er forsiktig illustrert - for å forklare og fortelle om Iran. I 2024 er dette det beste man kan lese om akkurat dette.»

Jørn-Kr. Jørgensen, bokstaver.no 8. januar 2024

«Dette er først og fremst historien om kampen om Iran, internt og internasjonalt, en kamp som har blitt ført og føres av en politisk, religiøs og/eller økonomisk elite. [...] det er absolutt en velskrevet bok, en bok som setter nyhetsoverskrifter inn i en politisk sammenheng.»

Siri Lindstad, Forskerforum 1/2024

«Den islamske republikken spiller en sentral rolle i maktdynamikken i Midtøsten, som også får helt håndgripelige konsekvenser for oss. Derfor er det nyttig å forstå Iran, og Hulda Kjeang Mørks korte introduksjon til landets moderne historie er et godt utgangspunkt for den som vil begynne.»

Sjef Luftforsvarets leseliste 2024, Strategem

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på En kort introduksjon til Irans moderne historie:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Fjomp

Mary Ruefle
Paperback 
318,- 349,-
 

Taper

Kjartan Lorntzsen
Innbundet 
363,- 399,-
 

Skår

Bret Easton Ellis
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv