Meny
Midtøsten på 200 sider - Odd Karsten Tveit
Midtøsten på 200 sider - Odd Karsten Tveit

Midtøsten på 200 sider

fra 1820 til i dag

«Formidler et komplisert stoff i en språkdrakt som ikke burde skremme noen fra å gå i gang. Den norske debatten om Midtøsten vil utvilsomt berikes.»

, Klassekampen

Bli med bak nyhetene, til de bakenforliggende sammenhengene og maktstrukturene som forklarer mye av stormaktenes spill i Midtøsten.

Les mer
Historie
Illustrert
Aktuell
Politikk
Vår pris
390,-
Spar
39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 390,-
Spar: 39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Presentert av RUNHILD SKJØLAAS, redaktør

Midtøsten på 200 sider

Odd Karsten Tveit har kjent Midtøsten på kroppen, som NRKs mangeårige korrespondent i det konfliktfylte området. Som journalist har han stått foran kamera i kuleregnet, og han har møtt mektige ledere som Arafat, Begin og Erdogan. I Midtøsten på 200 sider får vi en lettlest og spennende innføring i historien i regionen, selve bakteppet for det vi leser om i avisene i dag.

Kvinnens rolle
Tveit har gode kilder og deler raust fra egne erfaringer og kunnskap. Han løfter blant annet fram kvinnens rolle i århundrene han tar for seg, fra 1820 fram til i dag. I historien om Saudi-Arabias første konge, Ibn Saud, får vi et glimt av kvinnenes viktige rolle. – Sauds tante inspirerte ham til framstøtene som gjorde ham til noe mer enn en stammeleder. Den eldre søsteren var kong Sauds nærmeste rådgiver, han presenterte seg ofte som «bror til Nora», forteller Tveit.

Utrolige historier
Boka er spekket med utrolige fortellinger og interessante fakta, fra da Det osmanske riket dominerte området, så Storbritannia og Frankrike, før USA gjorde sitt inntog. Tveit byr på et skarpere analytisk blikk på maktrelasjonene og stormaktenes spill enn i sine tidligere bøker, og vi får kjennskap til historiene bak både krigen i Syria, den arabiske våren, fremveksten av IS og Israel- Palestina-konflikten. – Det skal være kjøtt og blod og egne erfaringer, sier Tveit, – ellers kunne folk like gjerne brukt Wikipedia.
Boka er rikt illustrert.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Kagge
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 201
ISBN: 9788248926429
Utgave: 1. utg.
Format: 23 x 17 cm
Nr: 8168156
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

ODD KARSTEN TVEIT (f. 1945) har som journalist og NRK-korrespondent dekket Midtøsten-konflikten i over førti år og skrevet prisbelønte bøker om regionen. I 2005 fikk han Brageprisen for Krig og diplomati. Tveit er, med sin store kunnskap og rike kildetilfang, en internasjonal kapasitet på Midtøstens moderne historie og konfliktens politiske betydning.

Begrepet Midtøsten stammer fra 1800-tallet, da sjøfolk kalte skjæringspunktet mellom 30 grader øst og 30 grader nord for «midt-øst». Dette punktet lå nær inngangen til Suezkanalen, den nye vannbårne snarveien til Østen fra Europa. I dag dekker betegnelsen landene øst for Middelhavet og ved Persiabukta; Iran, Irak, Syria, Israel, Libanon, Jordan, Egypt, De forente arabiske emirater, Bahrain, Kuwait, Oman, De palestinske territoriene, Qatar, Saudi-Arabia, Tyrkia og Jemen.

Kilde: wikipedia.no

«Formidler et komplisert stoff i en språkdrakt som ikke burde skremme noen fra å gå i gang. Den norske debatten om Midtøsten vil utvilsomt berikes.»

, Klassekampen

«Midtøsten på 200 sider – Fra 1820 til i dag er både ei bok som kan lesast i sin samanheng og som eit oppslagsverk for dei som ynskjer kortfatta innsyn i konkrete tidsepokar eller hendingar ... eit verdfullt bidrag til auka kunnskap om land og folk som stadig er framme i det internasjonale nyhendebiletet.»

, Hordaland