Min side Kundeservice Bli medlem

En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten

«Det komplekse behandles med stødig hånd, alt gjort i korte trekk og hele tiden poengtert og leservennlig. [...] Alt det saklige bidrar til at konflikten presser seg på og beleirer leseren også, og slik treffer den der den skal, tenker jeg.»

Aasne Jordheim, Forskerforum 3/2022

"En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten" gir en lett tilgjengelig men samtidig grundig og forskningsbasert framstilling av de viktigste trekkene i den betente konflikten mellom palestinere og israelere. Les mer

209,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

"En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten" gir en lett tilgjengelig men samtidig grundig og forskningsbasert framstilling av de viktigste trekkene i den betente konflikten mellom palestinere og israelere. Forfatterens utgangspunkt er at Israel-Palestina-konflikten er en moderne nasjonalkonflikt. Den må forstås historisk, men da primært ut ifra moderne historie. Israel-Palestina-konflikten oppstod nemlig i moderne tid, og må forstås i lys av de storpolitiske, regionale og lokale hendelsene som bidro til å sementere motsetningene mellom de to folkegruppene.

Kapitlene er inndelt slik at de tar for seg de viktigste definerende hendelsene og hvordan de formet konflikten mellom palestinere og israelere. Forfatteren viser hva som er de sentrale stridsårsakene, hvem som er de viktigste aktørene i konflikten, hva slags løsninger som har vært diskutert, og hvilke hindringer som ligger i veien for at disse løsningene kan implementeres.

Den palestinske ledelsen, det internasjonale samfunnet og formelt sett også Israel har bundet seg til en tostatsløsning. I praksis har en slik løsning blitt mindre og mindre realistisk. Avslutningsvis drøfter forfatteren hva som skal til for å få til en tostatsløsning - og hva alternativene kan være.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Språk
Bokmål
ISBN
9788202756871
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten
Serie
En kort introduksjon

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Det komplekse behandles med stødig hånd, alt gjort i korte trekk og hele tiden poengtert og leservennlig. [...] Alt det saklige bidrar til at konflikten presser seg på og beleirer leseren også, og slik treffer den der den skal, tenker jeg.»

Aasne Jordheim, Forskerforum 3/2022

«Jørgen Jensehaugens «En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten» er en utmerket, nøktern bok som også fortjener oppmerksomhet. Den er akkurat det du trenger hvis du bare vil ha en grunnleggende oversikt.»

Jon Rognlien, Dagbladet

«Jørgen Jensehaugen lyckas väl och gör ett utmärkt jobb med att tackla denna utmaning. [...] en utmärkt introduktion till Israel-Palestina-konflikten. Det är en lättillgänglig och koncis genomgång för den som närmar sig denna långvariga konflikt utan mycket mer bakgrundskunskap än vad de fått från nyheterna. För läsare som är mer bekanta medhändelser i Mellanöstern fungerar boken likvälsom en användbar sammanfattning och jag rekommenderar boken varmt.»

Timo R. Stewart, Babylon 2/2023

«Det brutale angrepet på Israel fra Gaza i oktober i fjor og Israels kampanje i Gaza har igjen brakt denne langvarige og konflikten inn i sentrum av begivenhetene. I serien med «korte introduksjoner» er Jørgen Jensehaugens bok om Israel-Palestinakonflikten en god start for den som har lyst til å sette seg inn i eller friske opp egen kunnskap om bakgrunnen.»

Sjef Luftforsvarets leseliste 2024, Strategem

«Jørgen Jensehaugen har levert en velskreven og innsiktsfull bok. Måtte den få mange lesere.»

Odd Karsten Tveit, Morgenbladet 18. februar 2022

«Styrken ligger i hans evne til å lage struktur, framstille mylderet av tilgjengelige fakta på en etterrettelig måte i en elegant språkdrakt. Boka holder således hva den lover. Den representerer en verdig oppsummering av Israel-Palestina-konflikten, og utgjør et korrektiv til litteratur som er skrevet ut fra et ideologisk, aksjonistisk eller formalistisk diplomatisk ståsted. Boka fortjener en bred leserkrets.»

Tor Erik Gjerde, Bistandsaktuelt 1. mars 2022

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv