Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

304 dager

roman

«For en enorm innsikt forfatteren har!»

Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

I mars 2015 står Afghanistan-veteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover moren sin å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna.

Les mer

169,-

429,- Spar: 260,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Gigantsalg - romaner inntil -80 % Velg flere her

Å overleve freden

I mars 2015 står Afghanistan-veteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover moren sin å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna.

Da Simon Stranger skrev sin forrige roman, tok han utgangspunkt i en egen opplevelse foran en snublestein til minne om nazismens ofre. Resultatet ble boka Leksikon om lys og mørke, som ble kåret til årets bok av landets bokhandlere.

Med rot i virkeligheten
I 304 dager har Simon Stranger igjen tatt utgangspunkt i virkelige hendelser rundt oss. Da en tidligere Afghanistan-soldat tok kontakt og fortalte om sine opplevelser, tok historien etter hvert form av en ny, sterk roman med røtter i virkeligheten. I mars 2015 står Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv. Men han innser at han er nødt til å ta farvel med sine nærmeste, og han vil gjøre det så skånsomt som mulig for menneskene rundt seg. Han lover moren sin å holde seg i live så de kan ha en siste jul sammen. Jula er 304 dager unna.

«Hjerteskjærende. Simon Strangers roman fra Afghanistan gir et rystende innblikk i soldatliv som blir ødelagt for all ettertid.»

Inger Bentzrud, Dagbladet, terningkast 5

Norge og Afghanistan
Gjennom 304 deler fortelles to fortellinger: Den om Nicholas, som reiser til Afghanistan for å gjøre verden til et bedre sted – og den om afghaneren Arman, som prøver å leve et normalt liv i et krigsherjet land. Nicholas er lykkelig da han kommer inn i troppen som skal ut i aktiv tjeneste. Selv om det innebærer å reise fra kjæresten og det han har hjemme, er han svært motivert for å reise ut og å gjøre en innsats for å bedre forholdene i Afghanistan.

Mening og samhold
Tjenesten gir mening, han opplever å gjøre noe nyttig, kampene de står i, skaper samhold og han føler kameratskapet på kroppen. Det vil si, han merker særlig fraværet av alt dette når han er hjemme igjen. Da er det  meningsløsheten og stillheten som preger ham og som er i ferd med rive livet hans i fillebiter. Samtidig møter vi afghaneren Arman, som bare var tre år gammel da Sovjetunionen invaderte landet. Han har knapt opplevd noe annet enn å leve under okkupasjon. Som voksen slutter han seg så til Taliban for å beskytte landet sitt – blant annet mot norske soldater. Arman gir oss et blikk fra en ganske annen synsvinkel enn vi er vant til å forholde oss til.

«På livet løs! | Simon Stranger er en spennende og modig forfatter. Han gyver i sin nye roman løs på Afghanistan og har med stor innlevelse skildret hva krig kan gjøre med mennesker.»

Guri Hjeltnes, VG

Kampen for å overleve freden
304 dager er en roman om krig og vennskap, om kjærlighet og familie. Den handler om måten våre livsløp er vevet sammen på, i en fortelling som strekker seg tusenvis av år bakover i tid. Mest av alt handler den om kampen for å komme seg gjennom et krigstraume og forsøke å overleve freden. Når de siste vestlige soldatene nå har forlatt Afghanistan, er landet igjen overlatt til seg selv. Samtidig har mange norske kvinner og menn kommet hjem. Etter å ha lest 304 dager, kjenner man litt bedre til hvordan tilværelsen deres etter krigen kan oppleves. Nettopp derfor er det godt å vite at Simon Stranger og virkelighetens Nicholas, den tidligere soldaten Nicholas Dreyer, denne høsten skal på foredragsturne for å snakke om hvordan man overlever den vanskelige freden. 

 «304 dager oppleves som en bok som klarer å kombinere leselyst med relevans.»

Leif Gjerstad, BOK365

 

Medlemsvurdering:
Velskrevet og underholdende lærerik. Anbefales på det sterkeste.

Bjørnar Aaslund

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
435
ISBN
9788252592535
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
21 x 14 cm
Nr
8191131

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Simon Stranger har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og hans forrige roman, Leksikon om lys og mørke, ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«For en enorm innsikt forfatteren har!»

Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

«Hjerteskjærende | Simon Strangers roman fra Afghanistan gir et rystende innblikk i soldatliv som blir ødelagt for all ettertid.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«På livet løs! | Simon Stranger er en spennende og modig forfatter. Han gyver i sin nye roman løs på Afghanistan og har med stor innlevelse skildret hva krig kan gjøre med mennesker.»

Guri Hjeltnes, VG

«304 dager oppleves som en bok som klarer å kombinere leselyst med relevans.»

Leif Gjerstad, BOK365

«... Stranger skal ha honnør for å ville løfte frem hva krig kan koste den enkelte.»

Live Lundh, Morgenbladet

Medlemmers vurdering

A
AnnE G. – 13.07.2023

– Sterk leseopplevelse!

B
Bjørnar Aaslund – 02.04.2023

– Velskrevet og underholdende lærerik. Anbefales på det sterkeste.

T
Thea – 06.02.2023

– Anbefales!

B
Berit – 31.05.2022

– Afghanistan -det forbannede land "alle" ser ut til å ville redde fra kriger - ved å krige. Men få kommer lykkelig ut av en krig, og resultatet blir aldri det paradiset opprørere drømte om. Alt dette og mye mer får Stranger med seg i denne romanen, nesten helt sann fra en ekte virkelighet. Anbefales!

K
Kjersti Meyer – 11.01.2022

– Som alltid fra Simon Stranger, god bok.

H
Hans Faye-Schjøll – 11.01.2022

– Skrevet på en måte som gjør det klart at her er det snakk om to verdener som kanskje aldri kan møtes i forståelse

G
Gunn Nøstdal – 11.01.2022

– En bok til ettertanke.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 05.10.2021

– Den tidligere Afghanistan-soldaten Nichlas Dreyer overlevde krigen, men problemene oppsto da han kom hjem. Som så mange andre opplevde han at ettervirkningene etter oppholdet i Afghanistan var vel så tunge å bære som det å fysisk være til stede i Afghanistan. Han hadde på et tidspunkt bestemt seg for å ta sitt eget liv, men moren hans fikk ham til å utsette det til etter jul. Nå har de 304 dagene blitt til over 2000 dager og i mellomtiden har han truffet Simon Stranger som til vår alles glede svarte ja på spørsmålet om å skrive Nichlas’ fortelling. Det faktum at det er flere norske soldater som har tatt livet sitt etter fullført tjeneste enn det er soldater som har blitt drept under krigshandlinger understreker betydningen av å ikke bare klare seg gjennom krigen, men å også overleve freden.

Oppdag mer

Bøker som ligner på 304 dager:

Moria

Katrin Glatz Brubakk
Innbundet 
375,- 429,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv