Min side Kundeservice Bli medlem

17. roman

I denne romanen møter vi igjen Bjørn Hansen fra «Ellevte roman, bok atten».

Den forhenværende kemneren på Kongsberg, Bjørn Hansen, er for lengst sluppet ut av fengslet hvor han sonet en dom på 3 1/2 år for bl. Les mer

179,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

I denne romanen møter vi igjen Bjørn Hansen fra «Ellevte roman, bok atten».

Den forhenværende kemneren på Kongsberg, Bjørn Hansen, er for lengst sluppet ut av fengslet hvor han sonet en dom på 3 1/2 år for bl.a. forsikringssvindel, det er nesten femten år siden. Siden har han prøvd å gå under jorda, og forbli der, i stillhet, så godt det lar seg gjøre. Men nå står han på Sentralstasjonen i Oslo hvor han skal ta toget til en bestemt stasjonsby på Sørlandsbanen der sønnen hans forhåpentligvis står og venter på ham. Han føler seg ikke akkurat ønsket, verken til denne beretning, eller til de begivenheter som danner grunnlag for den, og som han stadig er hovedperson i, meget mot sin vilje.

Bjørn Hansen er altså her igjen. Bjørn Hansen er tilbake igjen. Min romanfigur fra 1992, Bjørn Hansen, har dukket opp igjen. Den forhenværende kemneren på Kongsberg har vendt tilbake til den beretning han er en uomtvistelig del av.

Medlemsvurdering:
Det er fascinerende hvordan Solstad gang på gang gir liv til underlige karakterer man aldri helt klarer å forstå. Denne gangen er det Bjørn Hansen som står i sentrum. Selv om boken starter med å fortelle at Hansen har sonet tre og et halvt år i fengsel for forsikringssvindel, får man ikke inntrykk at hovedpersonen er en tradisjonell svindler med frynsete moral. Bjørn Hansen virker forsiktig, ryddig og har satt seg små mål i livet. Hele veien får leseren imidlertid et innblikk i noen svært oppsiktsvekkende tankerekker hos hovedpersonen, og man skjønner raskt at forfatteren igjen har tørket støv av nok en gåtefull karakter. Og det er få som er flinkere enn Solstad til akkurat dette. Vi blir servert en tidvis trist historie om hvordan skammen av svindelen gjør at Hansen trekker seg ut av samfunnet og familen. Han velger å leve et beskjedent liv på en liten hybel i hovedstaden. Slik jeg ser det er det sjelden at bøkene til Solstad har en tradisjonell avslutning. Denne boken er ikke et unntak. Det fine med det er selvfølgelig at man kan leke videre med historien på egenhånd etter siste side.

Marius

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Lydbokforlaget
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788242182975
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Serie
Bjørn Hansen 2

Lytt til utdrag

Medlemmers vurdering

M
Marius – 20.01.2010

– Det er fascinerende hvordan Solstad gang på gang gir liv til underlige karakterer man aldri helt klarer å forstå. Denne gangen er det Bjørn Hansen som står i sentrum. Selv om boken starter med å fortelle at Hansen har sonet tre og et halvt år i fengsel for forsikringssvindel, får man ikke inntrykk at hovedpersonen er en tradisjonell svindler med frynsete moral. Bjørn Hansen virker forsiktig, ryddig og har satt seg små mål i livet. Hele veien får leseren imidlertid et innblikk i noen svært oppsiktsvekkende tankerekker hos hovedpersonen, og man skjønner raskt at forfatteren igjen har tørket støv av nok en gåtefull karakter. Og det er få som er flinkere enn Solstad til akkurat dette. Vi blir servert en tidvis trist historie om hvordan skammen av svindelen gjør at Hansen trekker seg ut av samfunnet og familen. Han velger å leve et beskjedent liv på en liten hybel i hovedstaden. Slik jeg ser det er det sjelden at bøkene til Solstad har en tradisjonell avslutning. Denne boken er ikke et unntak. Det fine med det er selvfølgelig at man kan leke videre med historien på egenhånd etter siste side.

s
svein – 11.12.2009

– Av alle Dag Solstads aparte romanfigurer må Bjørn Hansen være den rareste. Etter fengselsdommen han ble idømt for svindelsaken han gjenomførte i "Ellevte roman, bok atten" har han avvist enhver kontakt med sine tidligere venner, og også med sønnen. Nå inviterer han imidlertid seg selv på besøk til nevnte sønn og dennes familie.  Bjørn Hansen var ikke akkurat begeistret for sønnen i "Ellevte roman, bok atten", og det ender ikke med familiehygge denne gangen heller. Solstad skildrer på sedvanlig mesterlig vis en person som trives best alene og som prøver alt han kan å unngå nære relasjoner. Boka er fullt på høyde med Solstads beste. Anbefales!

Oppdag mer

Bøker som ligner på 17. roman:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv