Meny

Agnes i senga

roman

Agnes har rundet tretti og jobber som flyvertinne. Kjæresten, William, har gjort det slutt. Han har lenge stått i med en annen kvinne. Faren til Agnes eier en bygård, og hun får lov til å låne en leilighet midlertidig. Les mer
Vår pris
119,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokklubb-app | Kindle

  Kjøp NÅ - få 6 bonuskroner!

Vår pris: 119,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokklubb-app | Kindle

  Kjøp NÅ - få 6 bonuskroner!

Om boka

Agnes har rundet tretti og jobber som flyvertinne. Kjæresten, William, har gjort det slutt. Han har lenge stått i med en annen kvinne. Faren til Agnes eier en bygård, og hun får lov til å låne en leilighet midlertidig. Den egentlige leieboeren heter Åsa Wallander og er for tiden i praksis i Tromsø. Agnes tar kjærlighetssorgen svært alvorlig - selvmedlidenheten når de store høyder, og hun holder senga. Så vondt har hun at hun ser seg nødt til å dempe sorgen med Paralgin forte. Og ikke klarer hun å la være å snoke i Åsa Wallanders saker.


Ikke lenge etter at hun flytter inn, blir hun oppsøkt av en mann som heter Samuel - Åsa Wallanders ulykkelige kjæreste. Samuel tar det for gitt at Agnes er en venninne av Åsa, og Agnes lar ham tro det. Han ligner tross alt ganske kraftig på den kjekke skuespilleren Ryan Gosling. Når Agnes i tillegg leser i dagboka til Åsa og finner en betroelse om at Åsa er forelsket i Samuels bror, aner hun nye muligheter. Men det vil ikke bli uten komplikasjoner.


Forunderlige og pinlige

Med sikker hånd turnerer Heidi Linde fortellingen om Agnes' sorg og nye håp. Inn i dette fletter hun så forunderlige og pinlige episoder fra barneskolen, ungdomsskolen, opplæringen i SAS og ikke minst forholdet til William. Agnes i senga er noe så sjeldent som en morsom roman. Så morsom at man sitter og ler høyt på trikken når man leser den. Ikke siden Erlend Loe og Nick Hornby har jeg humret så godt i selskap med en roman. For Agnes er kjærlighetssorgen gravalvor, men for oss andre som ikke ligger i senga med Agnes, er det gøy.


Hun som begynte å spise

For de fleste har vel vært der Agnes er, jeg regner med at det ikke bare er meg som i nødens stund liksom Agnes har forestilt seg sin egen begravelse. Så sterkt lurer hun på hvordan omgivelsene ville reagert på hennes død at hun må stå opp om natta og gruppere venner og familie etter hvem som garantert ville dukket opp i begravelsen, hvem hun er i tvil om - og de hun ikke tror ville kommet. Og menneskene rundt Agnes plasserer skapet der skapet bør stå, som faren til Agnes sier det: "Skal man være realistisk, og det skal man jo, er det liten tvil om at situasjonen din ville sett adskillig lysere ut om dette hadde hendt for noen år siden." For Agnes har bikket tretti. Og far er bekymret og minner henne på hva som skjedde med den amerikanske kvinnen i Texas som var omtalt i avisene: "Ektemannen forlot henne og hun begynte å spise. Hun sluttet å stå opp, sluttet å kle på seg, bare åt og åt. I løpet av et år la hun på seg nesten hundre kilo. Hun fikk svære liggesår også - og siden hun var så vanvittig diger, klarte hun ikke stelle dem. Til slutt kom det mark i sårene, fikk du ikke med deg det bildet på nettet?" Takk gudarna for velmenende foreldre!


Fasene av kjærlighetssorg

Men Agnes slutter ikke å gråte, og hun gråter ikke som på film. Agnes gråter seg gjennom alle de patetiske, men likevel sanne fasene av kjærlighetssorg. Agnes gråter, og jeg ler av Agnes som gråter. Så tar livet i sorg en liten vending. Agnes klarer ikke å holde seg unna Åsa Wallanders saker; bøker og klær, ikke engang dagboka lar hun være i fred.


Hva gjør at vi utstår Agnes og hennes selvmedlidenhet? I tillegg til at den er svært morsomt skildret, vil det for de fleste være en god dose gjenkjennelse i kjærlighetssorgen hennes.

Heidi Linde skriver så god og morsom dialog at man både småhumrer og gapskratter. Og Agnes i senga har et så snurrig og rikt persongalleri. Samtidig som det er troverdighet i personskildringene. Denne setningen syns jeg for eksempel sier veldig mye om naboen Gro Moe: "Antagelsen om at Gro Moe er et menneske som uoppfordret forteller om drømmene sine, viser seg å stemme."


Det er en fryd å følge Agnes, som er i en livssituasjon der hun kanskje er litt mer eller litt mindre seg selv, og dermed oppstår situasjoner som dette når hun er på legekontoret for å forlenge sykemeldingen. Her treffer ulykkelige Agnes en lykkelig gravid:


- Du også? spør hun lavt.
- Hva? sier Agnes.
- Er du også i lykkelige omstendigheter? Hun smiler forsiktig og skotter nedover Agnes.
- Ikke akkurat, sier Agnes. - Jeg har nettopp fått fjernet livmoren


Henge med Agnes

Jeg liker å le av og følge med på folk som jeg kjenner meg igjen i, og som ikke er så polerte. Agnes er ikke et menneske med all verdens selvkontroll, og det er gøy. Hun er dessuten svært aktiv i forhold til alt som forulemper henne og står i hennes vei. Hun slår ned butikkeieren som ikke har Paralgin forte og som mener at det Agnes trenger, er pikk. Agnes dør sakte av sorg, men hun er ikke helt fremmed for en romanse med den Ryan Gosling-lignende kjæresten til Åsa Wallander.


Man får bare lyst å henge med Agnes i senga. Samtidig unner man henne et liv utenfor den senga som er selve symbolet på den selvsentrerte - og for oss andre - morsomme suttingen på sorgens drops.

Fakta

Hvordan lese denne e-boka?