Meny
Berge - Jan Kjærstad

Berge

«I «Berge» vrir og vrenger Jan Kjærstad på noen av de største mytene, traumene og arketypene i nyere norsk historie. Resultatet er en av hans sterkeste romaner noensinne.»

, VG Terningkast 6

En augustdag i 2008 blir Ap-nestoren Arve Storefjeld og flere i familien hans funnet drept i hytta ved Blankvann i Nordmarka. Fem mennesker med strupen skåret over. Bestialiteten i drapene skremmer folk. Men enda vanskeligere er det å takle at handlingen er uforståelig. Alle går ut fra at terrorister står bak ugjerningen.

Journalist Ine Wang har følt seg akterutseilt i den siste tiden. Men drapene på Storefjeld-familien endrer alt.
Tingrettsdommer Peter Malm lever et tilbaketrukket liv og sysler med sine små prosjekter på fritiden. Det siste han ønsker er å få oppmerksomhet på grunn av denne saken.
I flere lykkelige år var Nicolai Berge kjæreste med Gry, Arve Storefjelds datter. Så gjorde hun det slutt. Nå er hun død.

Berge er en historie om en grufull hendelse, fortalt i tre deler, fra tre ulike synsvinkler: En journalist, en dommer, en eks-kjæreste.

Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av redaksjonen

Sommeren 2008 får journalist Ine Wang en sms om bestialske drap i Nordmarka mens hun befinner seg på en bryllupsfest på Hovedøya. Den høyprofilerte Ap-toppen Arve Storefjeld og fire av hans nærmeste er funnet drept på en måte som får folk til å tenke at terroren har rammet vårt land. Ines reaksjon forundrer oss: «Skal dette likevel bli min lykkedag?» Livet hennes har nådd et lavpunkt, selv på festen er hun malplassert. Hun skjønner umiddelbart at denne grusomme hendelsen kan bety et løft for hennes karriere, ja, kanskje endre livet hennes. 

 

«Det skulle være en forbrytelse hinsides all fatteevne. En turgåer hadde ringt avisen. Flere mennesker lå drept i en hytte langt pokker i vold inne i Nordmarka. Slaktet, sa tipseren. På en bestialsk måte. Blant de døde var det visstnok berømte personer. Svært berømte. Terror, farer det gjennom meg. Omsider kom det også hit. Jeg står med mobilen i hånden. Skjelver. Skulle dette allikevel bli min lykkedag?»

Lykketreffet
Ine har akkurat levert en biografi om Arve Storefjeld, en bok forlaget nå får det travelt med å utgi. Tragedien skaper en ny giv for Ine. Inntil hun selv tråkker over en grense da hun skal skrive et stort portrettintervju om Nicolai Berge, den tidligere kjæresten til Storefjelds datter, som er blant de drepte. Så blir Nicolai siktet for drapene.

Tingrettsdommer Peter Malm lever tilbaketrukket. Han dyrker kultur og mat og lever nesten som om han unngår sin egen samtid. Likevel rystes Peter av drapene og leser alt han kommer over om dem. Han føler avsky for den siktede og tar seg i å ønske at vi hadde dødsstraff i landet. Det siste han vil, er å bli dommer i saken - med all oppmerksomheten det vil medføre. Så hvorfor blir nettopp han satt til å dømme i Norges største drapssak?

 

Store forventninger
Deretter blir Nicolai Berge vår forteller. Det er forunderlig og tankevekkende å oppleve det som skjer gjennom ham - en gang i familien Storefjelds indre krets, nå siktet og etter hvert tiltalt. En sønn som aldri levde opp til forventningene. I retten hører Nicolai det han opplever som en absurd historie om seg selv. Gamle bekjente trekker fram utsagn som med hans status som tiltalt for drap, får en annen og farlig betydning. Nicolai virker overbevisende der han opplever det hele som uforståelig. Er det fordi han ikke kan fatte at han har utført en grusom handling, eller at han er tiltalt for det? Er han uskyldig? Er han ikke tilregnelig? 

Det er et spørsmål som Kjærstad suverent får oss til å gruble over. Vi drives gjennom fortellingen - sultne på visshet. Vi ønsker så sterkt å forstå drapene, men er de i det hele tatt mulig å fatte? 

Vidunderlig roman om alt menneskelig
Jan Kjærstad begir seg fryktløst ut i lumske farvann. Berge har referanser til vonde ting i vår egen tid. Vi kjenner igjen diskusjonene om ondskap og tilregnelighet, kravet om rettferdighet (som kanskje bare er et ønske om hevn?). I kjølvannet av en tragedie ser vi hvordan mediene dyrker sorgen og forsterker folks utrygghet. Jan Kjærstad skaper levende og sammensatte personer, drevet av lengsler og forventninger. Men han nekter å skildre dem som forhåndsbestemte eller forutsigbare. I det som tilsynelatende er en tragisk historie, ligger det paradoksalt nok et utvidende og positivt menneskesyn: Ikke tro på dem som påstår at alt i livet er avgjort før du er ti år, sier en romanperson. Berge viser hvilken gåte mennesket faktisk er - at ingenting ved det menneskelige kan tas for gitt. 

Jan Kjærstad har skrevet en vidunderlig roman som lar oss gjenkjenne og oppdage noe nytt på samme tid, og med en avslutning som er like overraskende som den er klok.

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 6 Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
Terningkast 6 Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
Terningkast 6 Atle Nielsen, BOK365
Terningkast 5 Espen Grønlie, Dagbladet
Terningkast 5 Terje Eidsvåg, Adresseavisen
Terningkast 5 Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 378
ISBN: 9788252587821
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8106193
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Jan Kjærstad (f. 1953) er på grunn av sine nyskapende romaner regnet som en av Nordens fremste forfattere. Han har mottatt en rekke høythengende litterære priser. Trilogien om Jonas Wergeland ble fullført i 1999 og innbrakte ham Nordisk råds litteraturpris. Kjærstads bøker er oversatt til en rekke språk.

 

 

 

 

«I «Berge» vrir og vrenger Jan Kjærstad på noen av de største mytene, traumene og arketypene i nyere norsk historie. Resultatet er en av hans sterkeste romaner noensinne.»

, VG Terningkast 6

«Kjærstad på topp. Alt tyder på at Jan Kjærstad har skrevet årets vesentligste norske roman. Berge er også en av hans beste noensinne.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 6

«... en av Jan Kjærstads mest underholdende, innsiktsfulle, velstrukturerte romaner og fortjener mange lesere.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

«En praktfull og solid roman. Om oss.»

, BOK365 Terningkast 6

«Berge er en storslått roman, ikke minst fordi den gir et sammensatt bilde at den norske samtiden.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Kjærstads beste på over 20 år. (...) Bakom synger Utøya, i velkomponert, syrlig roman om politikk, presse og et fantasiløst Norge.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«... ulidelig spennende.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 5

«... en eggende og stimulerende roman.»

, Aftenposten

«Fantasirikt om vårt lille land. (...) BERGE er hans beste på lenge. Spennende og tankevekkende, svært leseverdig roman.»

, Dagsavisen

«Berge er ein spennande og insisterande roman om tvil, håp og kjærleik (...) Kjærstad har skrive ei av sine viktigaste romanar.»

, NRK P2

«Berge er Jan Kjærstads sterkaste roman på lang tid. ... Det som gjer Berge vellukka, er det sentrale grepet Kjærstad har gjort i romanen: Å skrive ein roman om 22. juli som ikkje handlar om 22. juli»

, Klassekampen

«En sang for Utøya. Jan Kjærstad har skrevet en spenstig utforskning av rettstatens grenser, som samtidig er blitt en verdifull Oslo-roman.»

, Morgenbladet

«Jan Kjærstad vil at vi skal se oss selv, og i lys av hvordan vi faktisk reagerte, pressen, folket, politikere og talsmenn, etter 22. juli, gir dette et samlet bilde det er vanskelig å verge seg mot. Glimrende og modig gjort!»

«Strålende fra Jan Kjærstad. Han har skrevet en briljant og annerledes krim om en nasjonal tragedie.»

, OP-5

«Med BERGE har Jan Kjærstad prestert den kanskje første virkelige betydelige fortellingen om terror her i landet. At han i tillegg fletter inn tanker om litteraturens verdi i samme tankevev, er både uhyre spennende og nyskapende. Intet mindre.»