Min side Kundeservice Bli medlem

Berge

roman

«I «Berge» vrir og vrenger Jan Kjærstad på noen av de største mytene, traumene og arketypene i nyere norsk historie. Resultatet er en av hans sterkeste romaner noensinne.»

Sindre Hovdenakk, VG

«GLIMRENDE! ... Jeg tar sats og utroper med dette Berge til en sikker vinner bokhøsten 2017!» Sindre Hovdenakk, VG (terningkast 6)

En augustdag i 2008 blir Ap-nestoren Arve Storefjeld og flere i familien hans funnet drept i hytta ved Blankvann i Nordmarka. Les mer

199,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

«GLIMRENDE! ... Jeg tar sats og utroper med dette Berge til en sikker vinner bokhøsten 2017!» Sindre Hovdenakk, VG (terningkast 6)

En augustdag i 2008 blir Ap-nestoren Arve Storefjeld og flere i familien hans funnet drept i hytta ved Blankvann i Nordmarka. Fem mennesker med strupene skåret over. Alle går ut fra at terrorister står bak ugjerningen.

Journalist Ine Wang har følt seg akterutseilt i den siste tiden. Men drapene på Storefjeld-familien endrer alt.

Tingrettsdommer Peter Malm lever et tilbaketrukket liv og sysler med sine små prosjekter på fritiden. Det siste han ønsker er å få oppmerksomhet på grunn av denne saken.

I flere lykkelige år var Nicolai Berge kjæreste med Gry, Arve Storefjelds datter. Så gjorde hun det slutt. Nå er hun død.

Det usannsynlige skjer i verden, igjen og igjen. Allikevel er vi aldri forberedt. Berge er en historie om en grufull hendelse, fortalt i tre deler, fra tre ulike synsvinkler: En journalist, en dommer, en eks-kjæreste.

Berge er en roman som ikke handler om 22. juli, men som ikke kunne vært skrevet uten 22. juli.

«... en av Jan Kjærstads mest underholdende, innsiktsfulle, velstrukturerte romaner og fortjener mange lesere.» Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad (terningkast 6)

«Kjærstad på topp. Alt tyder på at Jan Kjærstad har skrevet årets vesentligste norske roman. Berge er også en av hans beste noensinne.» Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad (terningkast 6)

«En praktfull og solid roman. Om oss.» Atle Nielsen, BOK365

«BERGE er både særdeles tankevekkende og en klassisk pageturner. (...) Den som ikke blir grepet og rystet av denne beretningen, er enten fullstendig uinteressert i slik litteratur, eller på en eller annen måte emosjonelt avstumpet. Det er både ønskelig og fullt mulig at Kjærstad når sitt gamle tallrike publikum med denne utgivelsen.» Espen Grønlie, Dagbladet (terningkast 5)

«Kjærstads beste på over 20 år. (...) Bakom synger Utøya, i velkomponert, syrlig roman om politikk, presse og et fantasiløst Norge.» Terje Eidsvåg, Adresseavisen (terningkast 5)

«... ulidelig spennende» Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen (terningkast 5)

«Dette er godt håndverk - det er det ingen tvil om.» Solgunn Solli, Altaposten (terningkast 5)

«Åpner opp 22. juli i spenstig roman. (...) Kjærstad gjør sinnrike forskyvninger i sted og tid for å skaffe seg kunstnerisk frihet til å skrive satirisk, kritisk og underholdende om et ladet tema. (...) Ja, forfatterens beste kvaliteter kommer helt til sin rett i høstens utgivelse: Kjærstad har et viktig anliggende som han utmynter innenfor rammene av en utpreget litterær konstruksjon. (...) Språklig er BERGE et smart flettverk av stemmer og stilarter.» Ingunn Økland, Aftenposten

«Fantasirikt om vårt lille land. (...) BERGE er hans beste på lenge. Spennende og tankevekkende, svært leseverdig roman.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Berge» er ein spennande og insisterande roman om tvil, håp og kjærleik (...) Kjærstad har skrive ei av sine viktigaste romanar.» Marta Norheim, NRK

«Strålende fra Jan Kjærstad. Han har skrevet en briljant og annerledes krim om en nasjonal tragedie.» Aslak Nore, A-magasinet/OP-5.no

«Berge» er Jan Kjærstads sterkaste roman på lang tid. ... Det som gjer «Berge» vellukka er det sentrale grepet Kjærstad har gjort i romanen: Å skrive ein roman om 22. juli som ikkje handlar om 22. juli.» Eivind Myklebust, Klassekampen

«En sang for Utøya. Jan Kjærstad har skrevet en spenstig utforskning av rettstatens grenser, som samtidig er blitt en verdifull Oslo-roman.» Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

«Jan Kjærstad vil at vi skal se oss selv, og i lys av hvordan vi faktisk reagerte, pressen, folket, politikere og talsmenn, etter 22. juli, gir dette et samlet bilde det er vanskelig å verge seg mot. Glimrende og modig gjort!» Liv Lysaker, LO-Media

«Jeg betrakter Jan Kjærstad som en språklig mester.» Audun Mosvoll, Dagen

Medlemsvurdering:
En spennende og velskrevet bok. Kanskje litt for utbroderende i historien om dommeren, men alt i alt en av de bedre romaner jeg har lest på lenge. De gode anmeldelsene er vel fortjent.

Randi B.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
378
ISBN
9788203363191
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Format
21 x 13 cm
Nr
8191786

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«I «Berge» vrir og vrenger Jan Kjærstad på noen av de største mytene, traumene og arketypene i nyere norsk historie. Resultatet er en av hans sterkeste romaner noensinne.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Kjærstad på topp. Alt tyder på at Jan Kjærstad har skrevet årets vesentligste norske roman. Berge er også en av hans beste noensinne.»

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«... en av Jan Kjærstads mest underholdende, innsiktsfulle, velstrukturerte romaner og fortjener mange lesere.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«En praktfull og solid roman. Om oss.»

Atle Nielsen, BOK365

«Berge er en storslått roman, ikke minst fordi den gir et sammensatt bilde at den norske samtiden.»

Espen Grønlie, Dagbladet

«Kjærstads beste på over 20 år. (...) Bakom synger Utøya, i velkomponert, syrlig roman om politikk, presse og et fantasiløst Norge.»

Terje Eidsvåg, Adresseavisen

«... ulidelig spennende.»

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

«... en eggende og stimulerende roman.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Fantasirikt om vårt lille land. (...) BERGE er hans beste på lenge. Spennende og tankevekkende, svært leseverdig roman.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Berge er ein spennande og insisterande roman om tvil, håp og kjærleik (...) Kjærstad har skrive ei av sine viktigaste romanar.»

Marta Norheim, NRK P2

«Berge er Jan Kjærstads sterkaste roman på lang tid. ... Det som gjer Berge vellukka, er det sentrale grepet Kjærstad har gjort i romanen: Å skrive ein roman om 22. juli som ikkje handlar om 22. juli»

Eivind Myklebust, Klassekampen

«En sang for Utøya. Jan Kjærstad har skrevet en spenstig utforskning av rettstatens grenser, som samtidig er blitt en verdifull Oslo-roman.»

Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

«Jan Kjærstad vil at vi skal se oss selv, og i lys av hvordan vi faktisk reagerte, pressen, folket, politikere og talsmenn, etter 22. juli, gir dette et samlet bilde det er vanskelig å verge seg mot. Glimrende og modig gjort!»

Liv Lysaker, LO-Media

«Strålende fra Jan Kjærstad. Han har skrevet en briljant og annerledes krim om en nasjonal tragedie.»

Aslak Nore, OP-5

«Med BERGE har Jan Kjærstad prestert den kanskje første virkelige betydelige fortellingen om terror her i landet. At han i tillegg fletter inn tanker om litteraturens verdi i samme tankevev, er både uhyre spennende og nyskapende. Intet mindre.»

Kjetil Røed, BLA (Bokvennens Litterære Avis)

Medlemmers vurdering

G
Gerd Løkke – 01.11.2018

– Svært god!

R
Renate – 10.10.2018

– Overoppskrytt og langtekkelig

S
Stig – 26.12.2017

– Dette var rett og slett dørgende kjedelig og intetsigende

B
Bjarne Meling – 21.12.2017

– Bra bok. Jeg trenger ikke si mer om handling eller oppbygging av boken. Det er gjort av flere litteraturanmeldere allerede. Men det var et par unøyaktigheter som ikke betyr så mye, f.eks. Smirnoff er ikke russisk vodka, den er amerikansk om enn navnet er russisk. Jeg reagerte negativt på at en av personene i boken kaller statsmeteorologene for udugelige og overbetalte. Det kunne vært andre den beskrivelsen hadde passet bedre på.

T
Torbjørn Fevang – 20.12.2017

– Veldig kjedelig. Veldig oppskrytt

E
Else-Mona – 30.11.2017

– Drepende kjedelig. Skjønner ikke helt hvorfor den er så populær.

C
Christine – 29.10.2017

– Berge

R
Randi B. – 20.10.2017

– En spennende og velskrevet bok. Kanskje litt for utbroderende i historien om dommeren, men alt i alt en av de bedre romaner jeg har lest på lenge. De gode anmeldelsene er vel fortjent.

T
Tore Ingar karlsen – 20.10.2017

– Dette var ingen bok for meg. Jeg sluttet på side 30. Jeg forbauset meg over lange setninger. På den siste siden strakk setningen seg over 19 linjer. Da hadde jeg allerede glemt hvordan den begynte

B
Bjørn hoenvoll – 18.10.2017

– Her har vi virkelig en "pageturner" fra Kjærestad. Utrolig velskrevet. Med litt mindre "prat", og, etter min mening, litt for mange filosofiske betraktninger som gjør at det noen gangeer stopper opp ville det blitt fem stjerner fra meg

A
Anne – 18.10.2017

– Kjempebra! Tankevekkende og godt skrevet om en ekstraordinær hendelse som påvirker vår kollektive forståelse av en rekke «sannheter».

T
Torill Sandbye – 18.10.2017

– Berge

B
Britt Reboli – 18.10.2017

– Berge

A
Arve Plassen – 18.10.2017

– En leseopplevelse man husker.

M
Marianne Gihle – 18.10.2017

– Grundig og nyansert beskrivelse av et juridisk dilemma. Kritisk søkelys på medias rolle. En tankevekker!

H
Harald – 18.10.2017

– Berge er en rik og modig roman som deler ut kjærlighet og kilevinker til noen hver, dessuten har den et skarpt blikk på vår samtid. Så god at den fortjener å leses flere ganger.

A
Amen Brit Holtan – 18.10.2017

– Ingen over, ingen ved siden! Beste boka jeg har lest hittil.

S
Sissel Lindheim Tjøstheim – 18.10.2017

– Fantastisk bok, rett og slett!

H
Heidi Fossnes – 18.10.2017

– Spennende og svært tankevekkende!

A
Anne-Birgitte Løvlien. – 17.10.2017

– Har lest 100 sider og boka har ikke kommet i gang. Gir opp. Rett og slett kjedelig. Skildring på skildring og gjentakelser om en sliten tennplugg av forfatter. Hvor vil den henn? Hvor mye må jeg lese for å komme til poenget? Ikke spennende nok!

P
Per Medalen – 17.10.2017

– Glimrende og fengslende bok. Bærer litt preg av kunnskap om Utøya 22.11 og etterpåkunnskap om børsutviklingen.

I
Ingerbeth Sandham – 17.10.2017

– Vakkert, rikt språk. Spennende fortelling.

L
Lene – 16.10.2017

– Jan Kjærstad leverer prima no også.

H
Hanna Igelkjøn – 25.09.2017

– Sier bare : Geniet fra Grorud slår til igjen . Meget bra 👍

M
Marit – 12.09.2017

– Denne romanen overgår det meste jeg har lest på lang, lang tid. Den er så bra! Her jobber form og innhold sammen til en perle av en bok som utfordrer leseren på like mange nivåer som det er lag i boka. Perspektivskiftene er meget effektive og overrasker leseren som ikke kan unngå å måtte omstille seg i samme takt. Det er så elegant gjort, så medrivende fortalt og så tankevekkende for leseren at det er bare å bøye seg i støvet for hva Jan Kjærstad her har fått til. For en roman!

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 26.06.2017

– 22. juli er et ukjent begrep for personene i Berge, men vi som leser kjenner historien og vil ha det i bakhodet under lesingen. Ved å ta utgangspunkt i en hendelse, riktignok i noe mindre målestokk og lagt til noen få år før 2011 klarer Kjærstad å fortelle mer om 22. juli og hvordan vi som nasjon og ikke minst enkeltmennesker opplevde og forholdt oss til det, enn jeg har lest noe annet sted. Jan Kjærstad bruker romanformen til å sette leseren på nye tanker og ideer. Det er umulig å lese Berge uten å reflektere over egne og andres reaksjoner på den grufulle hendelsen som rammet Norge i 2011. Det er en roman som får oss til å se oss selv med nye øyne. Akkurat slik stor litteratur skal gjøre. Berge er stor litteratur, det er den viktigste boka du leser i høst.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Berge:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Sapiens

Yuval Noah Harari
Innbundet 
409,- 449,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv