Meny
En tid for å leve - Jan Kjærstad
En tid for å leve - Jan Kjærstad

En tid for å leve

roman

«En tid for å leve er intet mindre enn stor romankunst. Jan Kjærstad trenger ikke å bekrefte noe som helst lenger, men du verden som han gjør det likevel.»

, Nettavisen Terningkast 6

Tolv mennesker fra hver sin kant er på vei mot premieren på Hedda Gabler. Bare én av dem vet at det i kulissene på teateret ligger en skarpladd pistol, klar til bruk ...

Les mer
Samtid
Spenning
Samfunn
Bøkene folk snakker om
Vår pris
375,-
Spar
54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 375,-
Spar: 54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

På kornet

Det er mars 2019. Tolv mennesker er på vei mot Nationaltheatret fra hver sin kant av byen. Alle har billett til premieren på Hedda Gabler. Hver og en grubler på noe i sitt eget liv, og de er på forskjellige vis påvirket av hverandre –  uten kanskje å være helt bevisst på det. Bare én av dem vet at det i kulissene på teateret ligger en skarpladd pistol, klar til bruk ...

Vi, oss – fellesskapet
Med romanen Berge satte Jan Kjærstad ord på et nasjonalt traume uten å nevne katastrofen 22. juli med et ord. I årets roman er handlingen lagt til livet før koronaen. Igjen kommenterer han samtiden og livet vi lever, på en måte som ingen andre er i nærheten av. En tid for å leve er en roman om hvordan historiene våre er koblet til hverandre. Det er en roman om den umistelige verdien av å møtes, hva som skjer når vi sitter tett sammen i en sal – noe som ble umulig ett år senere, da pandemien tvang oss inn i isolasjon.

Skandale
Vi møter den unge læreren Eystein, som har reist fra Hadeland til hovedstaden og Nationaltheateret med skoleklassen sin. Han burde selvsagt være opptatt av elevene og teaterstykket som de har arbeidet med i forkant, men sitter i stedet oppslukt i egne tanker. Han har gjort noe veldig dumt. Tenk om han blir den neste metoo-skandalen? Er det noe han kan gjøre for å hindre det?

Stalker-Stine
Stine Franzen er også på premieren. Den 29 år gamle bloggeren er bedre kjent under navnet Stalker-Stine. Hennes genistrek er å parodiere kjendiser. Og hun klarer å gjøre det med deres velsignelse. I kveld har hun planlagt noe som har potensial til å løfte bloggen hennes til et helt nytt nivå.

Bare hun vet at pistolen som skal brukes i stykket, er ladd med skarpe skudd.

Det viktige livet
Dette er bare to av de tolv personene vi møter i romanen, du vil også møte blant annet en fortvilet datter, en avventende ekskjæreste, en upopulær kritiker, selveste statsministeren, som har fått sete på første rad, og mange flere – et knippe mennesker som representerer norske liv anno mars 2019. 

Historien
At det norske samfunnet snart skal bli endret av den verdensomspennende pandemien, er det ingen som vet i En tid for å leve. Slik minner den oss om at vi må ta vare på de avgjørende øyeblikkene i livet. Ingen kan vite hva som venter rundt neste sving, det er opplevelsene her og nå som former oss.

Kostelig portrett av vår tid
Kjærstad er en av våre fremste samtidsforfattere. I tillegg til spenningen som bygger seg opp rundt de personlige dramaene som utspiller seg og en hemmelig skarpladd pistol, viser romanen på snedig vis vår tids desperate lengsel etter å få oppmerksomhet. Hedda Christine Foss, den tolvte personen vi følger inn mot forestillingen, stiller i særklasse. Hun spiller selveste Hedda i teaterstykket. Bare hun vet at pistolen som skal brukes i stykket er ladd med skarpe skudd.

Det alle vet, er at man ikke bringer pistoler ut på scenen uten å avfyre dem. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Tor Hammerø, Nettavisen
Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 5 Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 394
ISBN: 9788252592306
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 14 cm
Nr: 8186235
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Jan Kjærstad (f. 1953), en av Nordens fremste forfattere, debuterte i 1980 med novellesamlingen Kloden dreier stille rundt. Han har mottatt en rekke priser, blant annet Kritikerprisen, Aschehougprisen og den høythengende Henrich Steffens-prisen. Trilogien om Jonas Wergeland – Forføreren, Erobreren, Oppdageren – ble fullført i 1999, og innbrakte ham Nordisk råds litteraturpris.

«En tid for å leve er intet mindre enn stor romankunst. Jan Kjærstad trenger ikke å bekrefte noe som helst lenger, men du verden som han gjør det likevel.»

, Nettavisen Terningkast 6

«... nok en hyperelegant konstruert Jan Kjærstad-roman. (...) Det er interessant, frekt og innimellom dundrende morsomt. (...) Romanen har karakter av en thriller, med mye attåt. (...) Det er litterært snop til glede for lesenerder.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Jan Kjærstad byr på spenning til siste slutt i En tid for å leve»

, nrk.no

«Lekent om livet. Jan Kjærstads nyeste er et godt valg for godstolen utover høsten.»

, Dagsavisen

«Leken, kritisk og nyansert. (...) Jan Kjærstad mestrer sin valgte form. De mange synsvinklene tilfører en tredimensjonal nyanserikdom og lekenhet, uten å fjerne romanens kritiske brodd.»

, Dagens Næringsliv

«... en fascinerende roman som kombinerer mer eller mindre raffinert nasjonal selvpisking og selvhevdelse med hyllest til gode ting.»

, Adresseavisen

«Her er dessuten samtidskritikk av kjendisliv, sosiale medier og hysteriet rundt avisenes anmeldelser i et herlig satirisk og lekent språk. (...) Lesningen av denne boken blir uunngåelig en kommentar til tiden vi nettopp har vært gjennom.»

, Vårt Land

«Handlinga er lagt til mars 2019. I forfattarens fiksjon eksisterer korona framleis berre som potensiell trugsel. Det som derimot finst er metoo, sosiale medium, influensarar og jag etter merksemd. Ikkje minst finst keisemd. Kjærstads forteljing er på si side ikkje keisam. Den er på alle måtar dramatisk med eit episenter lagt til hovudscenen på Nationaltheatret. »

, Morgenbladet

«... en kløktig studie av det største spørsmålet i hans (Jan Kjærstads) eget felt: Hvilke krefter befinner seg i litteraturen? Kan også litteratur skape liv.»

, Klassekampen

«Målbevisst, mangesidig og thrilleraktig om liv og død. Det hele er dyktig og medrykkende gjort.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5