Meny
Lars Saabye Christensen: En tilfeldig nordmann. Den fulle og hele sannheten om Gordon Mo
En tilfeldig nordmann - Lars Saabye Christensen

En tilfeldig nordmann

den hele og fulle sannheten om Gordon Mo

«Det er bare å få tak i denne boka, rydde kalenderen og bruke god tid på de tre hundre sidene. Lars Saabye Christensen inviterer til en språklig Fest med stor F ...»

, Nettavisen Terningkast 6

Forfatteren trodde selv han hadde avsluttet forfatterskapet med storverket Byens spor, men lik en rockestjerne gjør han comeback med ny roman. Hovedpersonen i En tilfeldig nordmann er en umiskjennelig Saabye Christensensk karakter, en du kunne sittet ved siden av på bussen uten å legge merke til, men som har stoff i seg til en hel roman. Som leser er det bare å prise seg lykkelig over at dette forfatterskapet tydeligvis bare fortsetter og fortsetter!

Les mer
Bestselger
Mannlig hovedperson
Samtid
Humor
Vår pris
375,-
Spar
54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 375,-
Spar: 54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Endelig tilbake!

For to år siden tok Lars Saabye Christensen avskjed som forfatter, men heldigvis ombestemte han seg.

«For ikke så lenge siden skrev avisene om en viss skandale på Litteraturhuset i Oslo: Da man åpnet for debatt etter en samtale om ved og vedhogging i norsk litteratur, som to av våre fremste samtidsforfattere hadde deltatt i, ble talerstolen nærmest kuppet av en middelaldrende, eller eldre mann som lirte av seg en serie med bannord, ulyder og slibrigheter som de færreste hadde hørt maken til, og det sier ikke så lite, og når man i tillegg fikk oppleve et kroppsspråk så utagerende at de som satt på nærmeste rad fryktet for sin egen sikkerhet og helse, var begeret fullt, som det heter. Dette satte altså ikke bare en solid støkk i publikum, det satte ganske enkelt en effektiv stopper for hele arrangementet, som i stedet utviklet seg til det den ene av forfatterne karakteriserte som høylytt og udelikat kaos, på grensen til håndgemeng.»

Gordon Mo er en svært så anonym byråkrat i Landbruksdepartementet. Han nærmer seg 60 år, bor alene, gjør lite av seg på jobb og blir knapt sett av kollegene. 

«Lars Saabye Christensen friskmelder seg selv med denne rasende romanen om hykleriet og selvpiskingen i det norske samfunnet. Les denne boken!»

Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 5

Når det koker over
Bak det kjedelige ytre koker det i Gordon. Med jevne mellomrom tar han inn på hotell for å slippe ut dampen av trykkokeren. Han reiser bort for å rase fra seg, og det er en strategi som har vist seg å fungere for Gordon Mo. Hvis han bare får ventilert litt, kan han fortsette sin tilbaketrukne og anonyme tilværelse akkurat slik han ønsker.

Alt endres den dagen han blir overrasket av kollegene på jobben. 30 års ansettelse skal feires med kaker og vennlige ord. Gordon Mo er alt annet enn forberedt på oppmerksomheten han blir til del. Her har de oversett og forbigått ham i 30 år, men nå skal han feires stort. Det er mer enn Gordon Mo kan tåle akkurat denne dagen, det begynner å koke. Det koker over. 

I motsetning til de fleste 60 år gamle byråkrater som mister jobben, er ikke Gordon Mo overflødig: Noen trenger en mann som koker over.

Neste dag jobber ikke Gordon Mo lenger i Landbruksdepartementet. Men i motsetning til de fleste 60 år gamle byråkrater som mister jobben, er ikke Gordon Mo overflødig: Noen trenger en mann som koker over.

Sånn begynner Gordon Mos reise, i første omgang til en institusjon som skal hjelpe ham på beina igjen. Der møter han nattevakten Bare Meg, som skal vise seg å spille en avgjørende rolle.

«Lars Saabye Christensen er en av Nordens aller største forfattere og en forteller av Guds nåde.»

Information

Vi, de krenkede
Mange forbinder nok Saabye Christensens romaner med en tid som for lengst er tilbakelagt, særlig 1950- og 60-tallet er grundig beskrevet i romanene hans. Men Gordon Mo er en av oss. Han lever midt iblant oss her og nå. Så tett opp mot samtiden ligger årets fortelling at leseren også får ta del i covid-19-virusets reiserute fra markedene i Wuhan via Nord-Italia til Oslo.

For Gordon Mo handler tilværelsen nå om å oppsøke offentlige møter med temaer om alt fra flytende kjønnsidentitet og norsk litteratur til den norske IS-kvinnen som ble hentet tilbake til landet med barna sine. Symptomatisk for vår tid vekker temaene sterke følelser i deler av befolkningen selv om de angår et forsvinnende lite antall mennesker og ikke krenker andres rettigheter. 

Når Gordon Mo nå tar ordet, er det ikke lenger slik han utførte jobben i  departementet, der det å imøtekomme dem som sto i midten, var det sentrale. Nå er det snarere å krenke oss som er målet.

«En tilfeldig nordmann er full av språklig energi, fiffige formuleringer og passe skeive individer»

Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 5

En tilfeldig nordmann. Den fulle og hele sannheten om Gordon Mo er bokas fulle tittel, den stemmer selvsagt ikke helt, Gordon Mo bærer på for mye til at vi skal få det. Men det som stemmer, er at Lars Saabye Christensen har gitt oss nok en uforglemmelig romanfigur, det er ikke tilfeldig. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen
Terningkast 5 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 5 Leif Gjerstad, BOK365
Terningkast 5 Therese Jægtvik, Helgelands Blad
Terningkast 5 Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenbald
Terningkast 5 Simen Ingemundsen, Randaberg 24

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 302
ISBN: 9788252591880
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8179026
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Lars Saabye Christensen (f. 1953) debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976), som han fikk Vesaasprisen for. Debutromanen Amatøren kom i 1977. Saabye Christensen hevder ofte at alle hans romaner kunne ha båret den samme tittelen. Mennesker som sliter med indre usikkerhet og opptrer klossete – dette er personer han har en stadig tilbakevendende kjærlighet for i sine bøker.

«Det er bare å få tak i denne boka, rydde kalenderen og bruke god tid på de tre hundre sidene. Lars Saabye Christensen inviterer til en språklig Fest med stor F ...»

, Nettavisen Terningkast 6

«Full av energi! | Lars Saabye Christensen friskmelder seg selv med denne rasende romanen om hykleriet og selvpiskingen i det norske samfunnet. Les denne boken!»

, VG Terningkast 5

«Morsommere enn noen gang | For dette er en samtidsroman, for svingende! Og som sådan er den både absurd, smart, morsom, provoserende og elegant skrevet.»

, Dagbladet Terningkast 5

«... språklig leken med en satirisk undertone»

, BOK365 Terningkast 5

«Stort mer samtids enn Saabyes engasjerte og energiske nye roman kan litteraturen knapt bli. (...) Og setningene. De nydelig siterbare, aforistiske gullkornene som er Saabyes spesialitet.»

, Dagsavisen

«Sprø satire med absurde vendinger (...) full av spenstige formuleringer. (...) vanskelig å legge den fra seg.»

, Helgelands Blad Terningkast 5

«[...] en ny roman. Ikke av det milde, raust underholdende, upolitiske slaget, men en original, samfunnskritisk tekst med skarpe kanter, uegnet til å gjøre alle til lags.»

, Stavanger Aftenbald Terningkast 5

«Satirisk på en intelligent måte» «... et litterært mesterverk som skiller seg ut» «...formuleringer på en smart, provoserende og elegant måte.»

, Randaberg 24 Terningkast 5