Min side Kundeservice Bli medlem

Et velsignet barn

Sommeren 1979 skjer det noe forferdelig på den vakre og værbitte øya Hammarsö i Østersjøen. Hvert år har halvsøstrene Erika, Laura og Molly tilbrakt sommeren her hos sin temperamentsfulle far, Isak Lövenstad. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Sommeren 1979 skjer det noe forferdelig på den vakre og værbitte øya Hammarsö i Østersjøen. Hvert år har halvsøstrene Erika, Laura og Molly tilbrakt sommeren her hos sin temperamentsfulle far, Isak Lövenstad. De tre unge jentene inngår skiftende og uforutsigbare allianser med andre sommergjester, blant annet med Ragnar, gutten som alltid løper og som på merkelig vis trekkes mot Isak.

Ingen tar på seg skylden for det som hender denne sommeren, og det skal gå mer enn tjuefem år før søstrene vender tilbake til øya, denne gangen for å besøke sin gamle far.

Et velsignet barn utspiller seg i spenningsfeltene mellom skyld og forsoning, mellom erindring og glemsel, og er en roman med kraftige understrømmer av rå sensualisme og vold. Individuelle livsløp virvles sammen til skjøre fellesskap der nesten hvem som helst kan falle utenfor, bli utstøtt og forfulgt. Et velsignet barn er en rik skildring av tre kvinners liv, og samtidig et sjeldent vakkert farsportrett - både nådeløst og ømt. Linn Ullmann skriver med assosiasjonskraft og dristighet, drevet fram av et sterkt fortellertemperament og et skarpt blikk for det utsatte og forsvarsløse.

Medlemsvurdering:
Denne historien er hjerteskjærende, vakker og virkelig. Atmosfæren i språket fanger deg inn i handlingen, med sommer, sol og havet, som et virkningsfullt bakteppe. De tre halvsøstrene Molly, Erika og Laura tilbringer hver sommer på øya Hammarsø med faren sin. Sommeren 1979 skjer det noe på øya, som jager de tre søstrene bort, for så å vende tilbake etter 25 år for å besøke faren, Isak. Vi møter de tre søstrene som voksne kvinner som tenker tilbake på det som skjedde for så lenge siden. Selv om dette er en dramatisk bok, der handlingen bygger seg opp mot det uunngåelige, skildrer den på en var og fin måte forholdet mellom faren og døtrene hans. Dette blir det faste trygge holdepunktet i romanen, klippen som står stødig og ikke faller, selv når alt annet raser ned rundt den.

Mollyanna

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
390
ISBN
9788249516438
Utgave
4. utg.
Utgivelsesår
2015
Format
19 x 11 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

M
Mollyanna – 11.01.2009

– Denne historien er hjerteskjærende, vakker og virkelig. Atmosfæren i språket fanger deg inn i handlingen, med sommer, sol og havet, som et virkningsfullt bakteppe. De tre halvsøstrene Molly, Erika og Laura tilbringer hver sommer på øya Hammarsø med faren sin. Sommeren 1979 skjer det noe på øya, som jager de tre søstrene bort, for så å vende tilbake etter 25 år for å besøke faren, Isak. Vi møter de tre søstrene som voksne kvinner som tenker tilbake på det som skjedde for så lenge siden. Selv om dette er en dramatisk bok, der handlingen bygger seg opp mot det uunngåelige, skildrer den på en var og fin måte forholdet mellom faren og døtrene hans. Dette blir det faste trygge holdepunktet i romanen, klippen som står stødig og ikke faller, selv når alt annet raser ned rundt den.

L
LO – 30.12.2007

– Mine tankar om Ullmann sine romanar var vel blanda før eg les denne romanen. Likevel vart eg frå starten av fanga i historia som vert fortalt - ikkje minst på grunn av meisterleg bruk av retrospeksjon, frampeik og eit drivande godt språk. Historia er alvorleg, men enkelt fortalt gjennom barns auge. På sett og vis gjer dette alvoret endå meir alvorleg. Ein vert engasjert i desse tre kvinnene som tilbrakte somrane saman på ferieøya der den felles far deira haldt seg. Eg vart så engasjert i dei at eg veldig gjerne skulle visst korleis det gjekk med dei, korleis liva deira vart - både saman og kvar for seg. Samstundes er dei ein klar styrke ved romanen at han sluttar der han sluttar - og akkurat sluttkapitlet kunne nok for min del vore endå litt kortare, og på den måten meir i harmoni med resten av boka.

E
Elizabeth Notø – 19.04.2007

– Etter at jeg kjøpte denne boken ble den liggende en god stund i bokhyllen min før jeg faktisk tok den frem og leste den. Jeg er nå utrolig glad for at jeg kjøpte boken, og for at jeg leste den. Brukte kun 3 dager på å lese denne boken. Man følger tre halvsøstre; Erika, Laura og Molly. De er voksne, men forteller om sin barndom på Hammarsø hos sin far Isak. Boken er delt opp i flere deler. Først syntes jeg at det var vanskelig å følge med, men etter et par sider ble jeg rett og slett revet med. En fantastisk bok som burde leses av alle som liker god litteratur.

L
L – 14.04.2007

– Erika, Laura og Molly er halvsøstre, med ulike mødre og felles far. Hver sommer har de imidlertid tilbrakt sammen på øya i den svenske skjærgården, helt fram til sommeren for 25 år siden, da det hendte noe forferdelig. Nå har imidlertid faren bosatt seg i feriehuset, og søstrene reiser tilbake for å besøke ham. Reisen tilbake får fram minnene fra den fatale sommeren. Boka er dermed en skildring av bardommens somre, både lykkelige og fulle av bekymringer, og ikke minst preget av en noe temperamentsfull far, samtidig som den skildrer forholdet mellom de tre halvsøstrene. Boka er full av gode skildringer, av steder og ikke minst personer og hendelser. Jeg synes likevel ikke at dette er blant det beste Ullmann har skrevet, for det er noe ved historien som ikke greier å fenge meg.

R
Ragnhild – 08.08.2006

– Denne boken likte jeg ikke! Vi leste den i bokringen vår, og ingen av oss 10 som leste den likte den! Handlingen og historien er grei nok, men det er rett og slett personene og slik de er som irriterte oss grenseløst. En lege som ikke finner fram og som bare er helt forvirret. Det rimer ikke! Kan ikke kjenne meg igjen i noen av de tre kvinneskikkelsene, og de blir etter å ha lest en stund irriterende vesener. Vi i bokringen syntes ikke at boken er godt skrevet, og stilen likte vi ikke. Det er sjelden det dukker opp en bok som ingen i bokringen liker, men denne gangen så kom den altså. Jeg kan ikke forstå at dette skal være den beste romanen til Ullmann! Men må vel nevne at jeg ikke likte den andre boken som jeg har lest av denne forfatteren heller da.

j
jony – 11.02.2006

– Denne boken handler om tre halv søstre. De tre halv søstrene heter Erika, Laura og Molly er halvsøstre med felles far. I denne boken er de på vei til en svensk øy like ved østkysten. Ingen av dem har vært der på tjuefem år. Grunnen til at de ikke har vært der på tjuefem år er pågrunn av at det skjedde noe forferdelig sist gang de var der. Vil det samme skje denne gangen? Linn Ullmann har denne gangen gjort noe kjempe stort. Jeg var ganske i tvil at dette kom til å bli en suksess men der tok jeg feil. Jeg leste boken å jeg må si at jeg er godt fornøyd med den også. en kjempe bok av Ullmann.

S
S – 12.01.2006

– Nydelig språk i hele boka! Historien dreier seg om de tre halvsøstrene Erika, Laura og Molly. Vi følger dem fram og tilbake i tid, gjennom minnene fra da de var små til hvordan de har blitt som voksne, de tre søstrene som tilsynelatende ikke har så mye annet til felles enn faren, Isak, og en grusom hemmelighet fra barndommens sommerferie. God skildring av søskenkjærligheten mellom de tre, som til tross for at de alle har forskjellige mødre har fått bli kjent med hverandre tidlig. Stedsbeskrivelsene av hhv Oslo og Hammarsö er også flotte, spesielt beskrivelsen av leiligheten i Oscarsgate. Anbefales!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Et velsignet barn:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Handlekurv