Meny
 

Havende

roman

«Det er en fryd å få en ny bok av Gunstein Bakke i hendene ... Det som gjør romanen briljant, er den språklige kvaliteten, og forfatterens evne til å plukke fra hverandre og løfte fram det menneskelige.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 5
Moskva 1860. Groruddalen 1979. Mexico 2013.

Julia Pastrana - «apekvinnen», «bjørnekvinnen» - ble født i 1834 i Sinaloa, Mexico, med en lidelse som medførte forstørret kjeveparti og ekstrem behåring. Les mer
Vår pris
119,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokklubb-app | Kindle

E-bok
Legg i
E-bok
Legg i
Vår pris: 119,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokklubb-app | Kindle

Om boka

Moskva 1860. Groruddalen 1979. Mexico 2013.

Julia Pastrana - «apekvinnen», «bjørnekvinnen» - ble født i 1834 i Sinaloa, Mexico, med en lidelse som medførte forstørret kjeveparti og ekstrem behåring. Fordi hun øyeblikkelig ble en sensasjon, tok delstatsguvernøren henne inn i sin husholdning, og siden ble hun en del av den voksende industrien knyttet til freak shows. En amerikansk impresario, Theodore Lent, giftet seg med henne og lot henne opptre for betalende publikum verden rundt.

I 1860 er ekteparet kommet til Moskva. Julia skal snart føde, men kan fort-satt oppleves daglig på sirkus Salomanskij, for folks nysgjerrighet når stadig nye høyder: Vil avkommet være runnet av ham - et menneske - eller av henne, hun som ingen riktig vet hva er?

Mot slutten av 1970-årene har en lettere forhutlet type bosatt seg i en rønne inne på ei søppelfylling i Groruddalen. På en av sine vandringer kommer han over en utstoppet kvinnekropp som han husker fra noen år tilbake, da hun var en attraksjon på Lunds tivoli. Han tar henne med hjem og bruker henne som samtalepartner.

Journalisten Kira reiser til Sinaloa i forbindelse med overleveringen av Julia Pastranas levninger til den meksikanske stat i 2013. Også Kira er havende, med et mørkets avkom; et resultat av en overfallsvoldtekt. Kira har trosset omgivelsenes forventninger og vil bære barnet frem, en avgjørelse som forvandler reisen til Julias hjemtrakter til noe langt mer enn et oppdrag.

"Havende" er en fabulerende, klinisk og øm roman om fødsel og død, overskridelse og abnormitet, fortalt gjennom historien til tre individer som av ulike årsaker har havnet på utsiden av sin tid.

Fakta

Hvordan lese denne e-boka?

Anmeldelser

«Det er en fryd å få en ny bok av Gunstein Bakke i hendene ... Det som gjør romanen briljant, er den språklige kvaliteten, og forfatterens evne til å plukke fra hverandre og løfte fram det menneskelige.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 5

«... det er i tankefylden, og den nærmest sensasjonelle evnen til elegante og øyeåpnende setninger, at Havende [...] griper leseren etter intellektet og ikke slipper taket ... hvert eneste skritt er like overraskende som det er begripelig og gjenkjennelig ... en formidabel roman.»

, Morgenbladet

«Havende er den type bok hvor man skjønner hvilken kraft og skjønnhet som ligger i språket. Hvor viktig litteratur kan være ... Dette er en av de beste norske romanene du kan lese i år.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Suverent strukturert triptykon med leksikalsk tyngde, poetisk snert og innfløkte refleksjoner.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Bakkes detaljorienterte ømhet gjør anmelderen så begeistret at hun blir svett i hodet.»

, Klassekampen

«Gunstein Bakkes roman er ingen bred landevei, men den leder til litterære paradiser ... Bakkes gåtefulle roman er et godt sted å tenke over hvordan språket kan brukes til å utforske liv på grensa ... Jeg planlegger å vende tilbake til Havende ikke bare i 2017, men i flere år fremover. AAGE BORCHGREVINK, DAGBLADET. Terningkast 5»

, DAGBLADET Terningkast 5