Min side Kundeservice Bli medlem

Hjulskift

roman

«Hjorth er drivende god til både å skildre og diskutere egne tankerekker og livsanskuelser. Språket er meget presist og opplysende. Romanen er morsom og den er innsiktsfull.»

Leser-anmeldelser

Hjulskift er kjærlighetshistorien om bilselger Truls og litteraturprofessor Louise. Et møte mellom to som er fanget i hver sin kultur, intelligent og humoristisk fortalt.

"Mannen foran henne, som sitter ganske ubevegelig på en stein og røyker Prince, litt smilende nå, med albuene på knærne og knærne langt fra hverandre, mindre mektig enn henne etter alle kjente målestokker, bortsett fra den kroppslige, hva skal hun med ham? Men det er da noe, i hvert fall, sier hun til seg selv, at hun ikke går oppover i hierarkiet, som de fleste kvinner, men motsatt vei, nedover. Les mer

229,-
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Hjulskift er kjærlighetshistorien om bilselger Truls og litteraturprofessor Louise. Et møte mellom to som er fanget i hver sin kultur, intelligent og humoristisk fortalt.

"Mannen foran henne, som sitter ganske ubevegelig på en stein og røyker Prince, litt smilende nå, med albuene på knærne og knærne langt fra hverandre, mindre mektig enn henne etter alle kjente målestokker, bortsett fra den kroppslige, hva skal hun med ham? Men det er da noe, i hvert fall, sier hun til seg selv, at hun ikke går oppover i hierarkiet, som de fleste kvinner, men motsatt vei, nedover. Er det så enkelt, så barnslig. Å gjøre det motsatte? Hva er hun ute på? Hun hviler. Fra seg selv, fra arbeidet, fortiden, framtiden, livet sitt. Utsetter det vanskelige, det krevende, har pause, puster ut hos ham. Det løser ikke problemet. Og han vet ikke engang at det er et problem. At hun er utilregnelig i gjernings-øyeblikkene, på flukt, at han er et tilfluktsrom".

Medlemsvurdering:
Kort fortalt handler boka om en akademiker fra hovedstaden som innleder et forhold til en bilselger fra Skien. Boka beskriver hovedpersonens tanker og følelser ¿ og ikke minst fordommer ¿ i forhold til å innlede et forhold til en som er plassert et helt annet sted enn henne selv på den intellektuelle rangstigen. Forfatteren klarer på mesterlig vis å få frem spenningsfeltet mellom våre fysiske lyster og hva vi rasjonelt syns vi kan tillate oss. Hun beskriver godt hovedpersonens behov for midt i livet å vurdere en kursendring, stille spørsmålstegn ved egne holdninger og ta et oppgjør med det miljøet som har vært toneangivende for mange av hennes valg. Dypest sett syns jeg boka setter et kritisk søkelys på menneskets behov for å løfte oss selv (eller andre) opp på en pidestall. Hvilken utsikt får man der oppe fra? Er den bedre enn den man hadde tidligere ¿ og har man blitt lykkeligere av å stå høyt hevet? Eller står de best de som står med begge bena godt plantet i bakken? Dette var en bok jeg elsket fra første øyeblikk - en bok jeg ønsker å eie slik at den kan leses flere ganger. Anbefales.

Sandik

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
205
ISBN
9788202544256
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Format
21 x 13 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Bla i boka

Anmeldelser

«Hjorth er drivende god til både å skildre og diskutere egne tankerekker og livsanskuelser. Språket er meget presist og opplysende. Romanen er morsom og den er innsiktsfull.»

Helge Ottesen, Varden

«Kjærlighetens klassereise»

Finn Stenstad, Tønsberg Blad

«Skal en gå så tett innpå livet, bør også diktningen holde mål. Det gjør den her.»

Annette Orre, Dagsavisen

«Hjorths siste utgivelser skildrer stadig bedre dilemmaer ved å leve i det øvre kulturelle sjiktet i norsk middelklasse. Hun skriver tankevekkende og underholdende [...] bøkene er blant de beste som utgis på norsk.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Det er bare å ta fram superlativene [...] Hun dissekerer klasseforskjeller, kjærlighet, intimitet, kunst og liv i et rent, enkelt og uhyre presist språk [...] en nytelse å lese.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Forfatteren lar språket skinne i denne praktfulle pasjonsromanen om mentale klasseskiller. [...] Romanen utvikler seg raffinert og optimistisk, den er skarp og vittig, ja til tider svært morsom.»

Stein Roll, Adresseavisen

Medlemmers vurdering

C
CM – 03.04.2009

– Det er vår. Litteraturprofessor Louise Berg har fått innvilget et stipendiat for å skrive en biografi om forfatteren Edith Gray. Hun er singel og bor alene. På en festival treffer hun bilselgeren Truls, en mann hvis syn på livet og dets utfordringer og sosiale omgangskrets er ganske annerledes enn hva Louise er vant med. Hun kvier seg for å blir forelsket, men føler seg likevel betatt av Truls. "Hjulskift" er en drivende og lettlest fortelling om kjærlighet, om å leve og å sette pris på det man har. Den er skrevet med humor, særdeles godt språk og er lett å la seg begeistre av. Hjorth er dyktig på beskrivelser av Louises syn på livet, og motsetningene som de to hovedpersonene byr på. Soleklar anbefaling!

S
Sana – 07.12.2008

– Louise er professor og Truls er bilselger. De møtes på bluesfestival og selv om de på mange områder er veldig forskjellige, prøver de å være veldig åpne og de utvikler seg etterhvert et veldig fint forhold mellom dem. Men Louise er litt usikker og vet ikke om hun kan tørre å kalle det de har for et forhold. Denne boken er mer Louises tanker enn en historie som drives frem. Kan kanskje virke kjedelig for noen, men til tross for de få replikkene så er dette en grei bok. Fortellerstil til Vigdis Hjorth kan man enkelt kjenne igjen i denne boken, og jeg synes hun er veldig flink. En fengende og litt annerledes historie om kjærlighet.

M
Mariana – 17.08.2008

– Tidligere har jeg ikke lest noe særlig av Vigdis Hjort, men denne boka ga mersmak. Boka beskriver dynamikken i et gryende forhold mellom en akademikerkvinne og en uskolert mann. Har han noe andre menn med samme bakgrunn som kvinnen ikke har? Eller er han i bunn og grunn et lite "eksotisk" mellomspill før hun går videre i livet? For hvordan kan en litteraturprofessor og et menneske som aldri har lest en bok, virkelig klare å danne et felles ståsted for et samliv? Tankene kvinnen tilkjennegir er rått ærlige, og vil sikkert provosere mange. Jeg har selv samme bakgrunn som kvinnen, og kjente meg veldig igjen. Hjort treffer spikeren på hodet! Hvordan det går med paret, står helt åpent på slutten. Det er opp til leseren å tenke videre.

S
Sandik – 17.05.2008

– Kort fortalt handler boka om en akademiker fra hovedstaden som innleder et forhold til en bilselger fra Skien. Boka beskriver hovedpersonens tanker og følelser ¿ og ikke minst fordommer ¿ i forhold til å innlede et forhold til en som er plassert et helt annet sted enn henne selv på den intellektuelle rangstigen. Forfatteren klarer på mesterlig vis å få frem spenningsfeltet mellom våre fysiske lyster og hva vi rasjonelt syns vi kan tillate oss. Hun beskriver godt hovedpersonens behov for midt i livet å vurdere en kursendring, stille spørsmålstegn ved egne holdninger og ta et oppgjør med det miljøet som har vært toneangivende for mange av hennes valg. Dypest sett syns jeg boka setter et kritisk søkelys på menneskets behov for å løfte oss selv (eller andre) opp på en pidestall. Hvilken utsikt får man der oppe fra? Er den bedre enn den man hadde tidligere ¿ og har man blitt lykkeligere av å stå høyt hevet? Eller står de best de som står med begge bena godt plantet i bakken? Dette var en bok jeg elsket fra første øyeblikk - en bok jeg ønsker å eie slik at den kan leses flere ganger. Anbefales.

A
Abo – 13.04.2007

– I år byttet jeg ut på påske krimmen og koste meg med hjulskift *S* Denne gangen tar forfatter oss med inn i et nytt perspektiv av kjærlighetens uransakelige veier. Leker egentlig like barn best.... - så flaut for en akademiker å falle for en lavere på den sosiale rangstigen OG Værtfall så lavt som en bilselger. Hun tar oss med inn i sin utbrendt faste. Hun opplever ting hun aldri oppllevd før. Hun får innblikk i livets enkle gleder og lyster. Boken har artige vinklinger og refleksjoner. Den ga meg en absolutt glad og morsom lese opplevelse. Kan også anbefales til det store singel markedet både om man er akademiker eller butikkdame..hihi, - går man med skylapper?- er man for kravstor? - er man for oppatt av prestige og anseelse ? - er noen av tankene som blir vekket i løpet av boka.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hjulskift:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Stakkar

Matias Faldbakken
Innbundet 
409,- 449,-
 

Mira

Sabine Lemire
Innbundet 
60,- 199,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv