Meny
Vigdis Hjorth: Lærerinnens sang
Vigdis Hjorth: Lærerinnens sang

Lærerinnens sang

roman

For en strålende, liten roman Vigdis Hjorth har skrevet. Boken meisler ut de aller største spørsmål i livet: Hvem er jeg? Hvordan er jeg sett gjennom andres øyne? ... Først og fremst er dette Vigdis Hjorth av beste merke ... Det er rett og slett en fin roman å lese.

, VG Terningkast 5
Vigdis Hjorth har gjort det igjen! Hvordan kan man vite om andre ser en slik som man selv tror? Vittig, satirisk og høyst gjenkjennelig lar hun Lotte Bøk oppleve å bli gjort til hovedperson i en annens kunst. Les mer
Vår pris
149,-
Spar
250,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 7 bonuskroner!

Vår pris: 149,-
Spar: 250,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 7 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Slik andre ser deg

Vigdis Hjorth har gjort det igjen! Hvordan kan man vite om andre ser en slik som man selv tror? Vittig, satirisk og høyst gjenkjennelig lar hun Lotte Bøk oppleve å bli gjort til hovedperson i en annens kunst. 

I fjor ble Vigdis Hjorth selv framstilt gjennom en annens øyne i søsterens roman, Fri vilje. Nå skriver hun med stor troverdighet om å bli sett gjennom andres øyne.

Vigdis Hjorths forrige roman, Arv og miljø, ble et gjennombrudd og årets snakkis; berømmet, debattert og tildelt Kritikerprisen og Bokhandlerprisen. Vi fikk den store debatten om virkelighetslitteraturen, og bruduljen fortsatte da søsteren svært overraskende kom med en mot-roman. Årets roman av Vigdis Hjorth er ikke en oppfølging av fjorårets debatt, men noen vil nok tenke på denne historien også når de leser Lærerinnens sang.

«Hjorth er en våre beste, mest interessante samtidsforfattere – alltid intellektuelt forskende og forførende, alltid uhyre velformulert, og ikke minst, alltid modig.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Drama med Lotte
Hovedpersonen er 57 år gamle Lotte Bøk, en engasjert og dedikert foreleser i dramatikk på skuespillerlinja ved Kunsthøgskolen. Hun står daglig foran sine studenter og gir alt i undervisningen. Da hun blir spurt om å være med i en film en av avgangselevene ønsker å lage fra skolehverdagen og dagliglivet til noen av lærerne, er hun både skeptisk og smigret. 

«Det er faktisk litt pirrende å bli spurt. Men er det lurt å si ja?»

Pirrende prosjekt
Hun vet hvem hun er og hva hun står for. Det er faktisk litt pirrende å bli spurt. Men er det lurt å si ja? "Den tiende april 2016 gikk Lotte Bøk fra sitt gamle hus ved Akerselva til sin arbeidsplass på Kunsthøgskolen, uten en anelse om hvordan hennes liv skulle komme til å endre seg i løpet av de nærmeste ukene. Og på grunn av noe som for andre muligens ville kunne fortone seg som tilfeldigheter." 

Hvem ser hva?
Hva ser studenten når han studerer henne gjennom kameralinsen? Ser han det hun tror – og ønsker – at han skal se? Den godt voksne kvinnen blir plutselig usikker og keitete under blikket til den unge mannen, både litt kokett og paranoid. Hvor ærlig skal hun tillate seg å være i møtet med kameraet? Skal han få komme hjem til henne? Blir det for intimt? Vil hun bli avslørt? Gjør det i så fall noe? 

«Hjorths forfatterskap vil bli stående som referanseverk for å forstå nære relasjoner mellom mennesker omkring årtusenskiftet.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen (2016)

En erfaring rikere
«Enkelte gode forfattere evner å skrive så troverdig om et enkeltmenneskes helt personlige erfaringer og følelsesliv at det føles dypt relevant selv for lesere som har helt andre erfaringer og følelser,» sa juryen for Kritikerprisen da Hjorth mottok den for Arv og miljø. «De ville kanskje ha vært utestengt fra deler av den menneskelige erfaring – lykkelig eller ulykkelig uvitende, men i begge tilfeller fattigere – om det ikke var for disse enkelte, gode forfatterne,» konkluderte de. 

Blottstilt
Vigdis Hjorth har høstet stor anerkjennelse for sin uredde tilnærming til og skarpe  blikk på dagsaktuelle temaer, og hvordan hun tar opp eksistensielle spørsmål i romanene sine. Hun blottstiller, utleverer og undersøker, men hun tar ikke parti. Nå er den voksne, enslige kunsthøgskolelæreren Lotte Bøk som eksponeres for våre granskende blikk. Men mest av alt handler det om eksistensielle, evige spørsmål i menneskers liv: Er man den man selv tror man er? 

 

Fakta

Utdrag

 

Modige Vigdis Hjorth

Modige Vigdis Hjorth

Hvordan kan man beskytte seg mot kunsten? Skal man det?

«Hovedpersonen Lotte Bøk føler at hun har oversikt over hvem hun er, hva som er oppgavene i livet, sitt virke som lærer og hele sin livssituasjon,» forteller Hjorth i et Dagblad-intervju om sin nye roman. «Så skjer det noen ting i løpet av noen måneder, hvor hele dette bildet av henne selv forrykkes, og hun blir tvunget til å gå gjennom tingene i livet sitt på en ny måte.» 

Virkelighetsdebatten
To år etter romanen som ble opphav til den store debatten om virkelighetslitteratur her i landet, er Vigdis Hjorths nye hovedperson, Lotte Bøk, ute mellom to permer. Lærerinnens sang leses av mange som en refleksjon over spørsmålene som kom etter utgivelsen av Arv og miljø og søsteren Helga Hjorths tilsvar, Fri vilje, som kom året etter. 

Ubehaget i kunsten
Lotte Bøk sier ja til å la seg følge av en student med kamera som har et filmprosjekt på Kunsthøgskolen i Oslo, der hun underviser. Hun overskuer ikke konsekvensen av å la studenten ha den hele og fulle regien på prosjektet, og hva det å bli et objekt foran en annens kamera kan komme til å gjøre med henne. 

«Kunsten kan påføre mennesket ubehag, og kriser kan åpne for forandring,» skriver bokanmelder Eivind Myklebust i Klassekampen, og mener Hjorth i denne nye romanen dramatiserer mye av det som ble debattert etter Arv og miljø. Men, skriver han, hun omfavner mer enn problemene med å utlevere virkelige personer i litteraturen, og hun lar ikke fortellingen ta parti. Den etiske diskusjonen er både vidsynt og fasettert. 

 

Om forfatteren

Vigdis Hjorth (f. 1959) er cand.mag. med fagene idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Etter debuten med barneboka Pelle-Ragnar i den gule gården (1983), som fikk Norsk kulturråds debutantpris, kom ungdomsbok-klassikeren Jørgen + Anne er sant (1984) som fikk Kritikerprisen. 

Første roman for voksne var Drama med Hilde (1987), og hun har siden skrevet et tjuetalls romaner. Leve posthornet! (2012) fikk Kritikerprisen, og det store gjennombruddet kom i 2016 med Arv og miljø, som skapte stor debatt og fikk både Kritikerprisen, Bokhandlerprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. 

I 2011 fikk hun Gyldendalprisen for sitt samlede forfatterskap, i 2014 Amalie Skram-prisen og Brages hederspris, og i 2015 Aschehougprisen. 

 

Medlemsblad

 

Bla i boka

Anmeldelser

For en strålende, liten roman Vigdis Hjorth har skrevet. Boken meisler ut de aller største spørsmål i livet: Hvem er jeg? Hvordan er jeg sett gjennom andres øyne? ... Først og fremst er dette Vigdis Hjorth av beste merke ... Det er rett og slett en fin roman å lese.

, VG Terningkast 5

Hjorth er en av våre beste, mest interessante samtidsforfattere – alltid intellektuelt forskende og forførende, alltid uhyre velformulert, og ikke minst, alltid modig.

, Dagbladet Terningkast 5

Hun skriver medrivende og samtidig analytisk, hun løfter blikket fra det nære private til det globale, som flyktningsituasjonen i Europa. Hun setter spørsmålstegn ved vår mellommenneskelige forståelse, ved vårt engasjement og politiske korrekthet. Det er ubehagelig, og det er stadig prisverdig.

, Tara Terningkast 5

'Lærerinnens sang' fungerer som et refleksjonsrom for Metoobevegelsen og vår tids nærmest maniske trang til at livet skal dokumenteres.

, Vårt Land

I den pågående krigen mellom kunst og virkelighet bidrar Vigdis Hjorth med en vittig og lett satirisk roman.

, Bergens Tidende Terningkast 5

... et forbilledlig tydelig språk og gjennomkontrollert plot, med en hovedperson i ferd med å nærme seg «helheten i det hun uttrykker».

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5