Min side Kundeservice Bli medlem

Mr. Woolf

roman

«Raus fortellerglede. Jan Kjærstads nye roman er en vakker kjærlighetserklæring til en fars skjulte sider.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

Midt i skrivingen av årets roman mistet Jan Kjærstad faren sin. Mr. Woolf er en hyllest til alle alminnelige fedre, som viser seg ikke å være så alminnelige likevel. Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Min briljante søster

Hvor vanskelig kan det være? tenker William. Jeg skal bare finne en søster og hente henne hjem. Dagen etter sitter han på flyet til Hongkong. 

William får i oppdrag av sin far å finne søsteren sin. En lett oppgave, tenker han. Men den insisterende måten faren spør ham på, eller ikke spør, men gir ham oppdraget på, burde fått ham til å forstå at dette ikke blir noen ferie. I Hongkong skal han møte mennesker og miljøer som snur opp ned på alt og som setter ham på sporet av forbløffende innsikter. 

«... et nydelig farsportrett, rikelig av ytre spenning og friske spekulasjoner om årsakssammenhengene i tilværelsen.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

En fars hemmeligheter
William skjønner etter hvert at faren, den stødige, omsorgsfulle mannen som han trodde han kjente ut og inn, har sider han ikke har ant noe om. Helt siden barndommen har faren vært klippen i William og søsterens liv, særlig etter at moren døde. Som innehaver av byens populære lekebutikk, Stjerneplassen Leker, har han forsørget dem og sett dem vel av gårde videre i livet. William har hoppet av fra en lovende karriere som forsker i fysikk og jobber for tiden som barista. Storesøster Liz har alltid vært et multitalent og var allerede i barndommen til stor hjelp for faren når han skulle gjøre innkjøp til lekebutikken. Hun plukket alltid skråsikkert ut den neste, store leketøysdillen. Slik var faren alltid i forkant og bestilte rikelig før leken ble en salgssuksess. Liz er mangesidig som en briljant, tenker William om henne. Men hva i all verden gjør hun nå i Hongkong? 

«Mr. Woolf er en rik røverroman som glir sømløst mellom fortid og nåtid (...) spennende som en detektivhistorie; den er både menneskevarm og underlig (...) sier du yes til fortellingen, til alt det underlige rundt oss, er den en skattkiste.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

Mr. Woolf?
Allerede når William lander på flyplassen i Hongkong, begynner underlige ting å skje. Hvem er den mystiske kvinnen som advarer William mot å bli i Hongkong? Hvorfor kaller alle ham Mr. Woolf, som er morens pikenavn? Hvem var det som oppgraderte ham til første klasse på flyet og som har booket ham inn på et luksushotell? Han tenker at det ikke kan være faren, ikke med hans beskjedne budsjett. «En god venn», sier de bare, når han lurer på hvem som står bak, og noe holder ham igjen fra å spørre og grave for mye. Samtidig har William vondt for å skjønne hva dette oppdraget egentlig bunner i. Søsteren har alltid vært den som reddet andre, den som grep inn og ordnet opp når det trengtes. Skulle hun trenge å bli reddet av ham? 

Mens han leter etter Liz, gjør han til sin overraskelse stadig nye oppdagelser om faren, som med ett framstår som en uventet gåtefull person. 

På oppdagelsesferd
Det er alltid med forventning jeg åpner en ny bok av Jan Kjærstad. Med romaner som Berge (2017), Slekters gang (2015) og trilogien om Jonas Wergeland (1999), som han fikk Nordisk råds litteraturpris for, har han befestet sin posisjon som en av Nordens fremste forfattere. Hvilken oppdagelsesferd vil han ta oss med på denne gangen? Det kan i hvert fall røpes at du får ta del i et av det 21. århundrets store vitenskapelige gjennombrudd, et genuint vendepunkt i vitenskapshistorien, og at du sannsynligvis vil få lyst å finne fram barndommens favorittleker. Her er mysterier og kjærlighetshistorier, og skildringer av både Hongkong og Oslo som gir lyst til å dra på egne oppdagelsesferder. 

«Ja, dersom man skulle gå lei av smålåten norsk hverdagsrealisme, kan man plukke opp en hvilken som helst av Kjærstads romaner og finne univers av en ganske annen karakter.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten 

 

Medlemsvurdering:
Bare Jan Kjærstad skriver som Jan Kjærstad. Er man glad i gode historier fortalt på en unik og nydelig måte, er det bare å glede seg til denne. En far er mer sammensatt og flerdimensjonal enn hva en sønn tror...

Terje

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
315
ISBN
9788203364839
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Format
21 x 14 cm
Nr
8152101

Utdrag

Brev til leseren

Kjære leser,

Denne romanen har en spesiell bakgrunn. Midtveis i arbeidet, mens alt fremdeles var kaos og jeg lette etter en kjøl for historien, døde faren min. Han ble 99 år. Så det var til å leve med. Og allikevel. I ukene etterpå – de fleste vil kjenne seg igjen i situasjonen – ble jeg sittende og gruble: Hvem var han?

Dette er en bok til far. Dette er en bok om far.

Selv om ikke mange vil se det, er Mr. Woolf også en selvbiografisk roman.

Da jeg ryddet i fars hus, fant jeg en liten koffert med de gamle lekene mine. Jeg tok en Matchbox-bil i hånden, en flyttebil – og simsalabim. Jeg var gutt igjen, jeg satt i stuen og flyttet møbler fra det ene teppet til det andre, det vil si, det var ikke tepper, det var bydeler i Oslo.

Bli med på et lite eksperiment: Lukk øynene og tenk på din yndlingsleke i barndommen. Eller tenk at du er på loftet og finner en av lekene dine. Tenk så på de universene som stiger opp i deg når du tar den i hånden. Du vil nå ha en idé om hva Mr. Woolf handler om.

Det fortelles en del om leker i romanen, men det viktigste er ikke lekene i seg selv, men den fantasikraften de setter i gang. Så len deg tilbake og slå følge med William Abelson når han, til sin overraskelse, får et oppdrag av faren sin. Allerede neste dag sitter han i et fly på vei til Hongkong.

Og apropos det siste: Jeg vil se det som et personlig nederlag om du ikke får lyst til å reise til Hongkong etter å ha lest denne romanen.

Vennlig hilsen Jan Kjærstad

Made in Hongkong

Made in Hongkong

Med sin sans for det magiske i alt fra barndommens leker til den mylderende storbyen Hongkong, blir Jan Kjærstads fortelling om en far også et storslagent eventyr. 

Faren til William i romanen Mr. Woolf er leketøysforhandler, og det er slik William og søsteren Liz kjenner ham. En omsorgsfull forsørger og far som går på jobben, forutsigbar og trygg – og nesten litt kjedelig. Først på den andre siden av kloden, i Hongkong – leketøyenes hjemland – oppdager William hvem faren egentlig er. 

En eller annen gang i løpet av livet vil vi alle se på foreldrene våre med et nytt blikk. Den vi alltid har tenkt på som en forelder, en som er til for oss, blir plutselig noe mer – en person med en mye større og mer spennende historie. Da Jan Kjærstad skrev Mr. Woolf, opplevde han samtidig å miste sin far. Det gjorde at romanprosjektet tok en ny og uventet vending. Mr. Woolf er en hyllest til alle alminnelige fedre, som kanskje ikke er så alminnelige som man tror. 

 

Om forfatteren

Jan Kjærstad (f. 1953) er regnet som en av Nordens fremste forfattere. Kjærstad debuterte i 1980 med novellesamlingen Kloden dreier stille rundt. I 1984 mottok han Kritikerprisen, i 1993 Aschehougprisen, i 1998 den høythengende Henrich Steffens-prisen, i 2000 Doblougprisen og i 2013 Det Norske Akademiets pris. Trilogien om Jonas Wergeland – Forføreren, Erobreren, Oppdageren – ble fullført i 1999, og ble samme år tildelt Nordisk råds litteraturpris. Kjærstads bøker er oversatt til en rekke språk, og særlig hans seneste romaner Slekters gang (2015) og Berge (2017) har nådd ut til et bredt publikum. 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Raus fortellerglede. Jan Kjærstads nye roman er en vakker kjærlighetserklæring til en fars skjulte sider.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«En mektig strøm av en leseopplevelse.»

May Grethe Lerum, BOK365

«En tekstvev som virker nøye gjennomtenkt, godt utført.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«Mr. Woolf er en rik røverroman som glir sømløst mellom fortid og nåtid (...) spennende som en detektivhistorie; den er både menneskevarm og underlig (...) sier du yes til fortellingen, til alt det underlige rundt oss, er den en skattkiste.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

«... et nydelig farsportrett, rikelig av ytre spenning og friske spekulasjoner om årsakssammenhengene i tilværelsen.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Ja, dersom man skulle gå lei av smålåten norsk hverdagsrealisme, kan man plukke opp en hvilken som helst av Kjærstads romaner og finne univers av en ganske annen karakter.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Jan Kjærstad leikar seg i denne romanen, det skulle berre mangle i ein roman der leiketøy står sentralt. Romanen byr på vakre passasjar om leik og leiker, og varme skildringar av far, leiketøysforhandlaren som kunne få fantasien i sving hjå ein liten gut. Han leikar seg også med sjangrar: biografisjangeren, som han filleristar, og krimsjangeren, som han godflørtar med.»

Marta Norheim, NRK P2

Medlemmers vurdering

T
Terje – 22.08.2021

– Bare Jan Kjærstad skriver som Jan Kjærstad. Er man glad i gode historier fortalt på en unik og nydelig måte, er det bare å glede seg til denne. En far er mer sammensatt og flerdimensjonal enn hva en sønn tror...

J
Jorunn – 25.08.2020

– Jeg har store forventninger til en Kjærstad-roman, og han innfrir igjen. Fortellingen er medrivende slik bare en stor forteller som Kjærstad kan gjøre det. Og med innslag som nærmer seg magisk realisme, blir det også en befriende annerledes leseopplevelse. Personer og miljøer er skildret med både varme og nysgjerrighet. Jeg ville lese boka så fort som mulig, samtidig som jeg ville drøye opplevelsen for å holde på lesingen av den så lenge som mulig.

B
Bente Knutsen – 15.07.2020

– Ser for meg lekebutikken og faren i lagerfrakk,en god atmosfære.Det ble veldig uvirkelig alt dette fra Hong Kong,jeg sleit med å komme gjennom.Fint å lese om fysikklæreren hans og at han selv gikk tilbake dit.Mer meningsfyllt enn alle slags atomer og Higgsboson og CERN.Klarer ikke å anbefale denne,desverre....vanskelig å forholde seg til,selv om jeg aner essensen.

K
Kari Lutnæs – 23.06.2020

– Synes boken var langtekkelig. Hadde gode partier, men ikke noen favoritt!

F
Fred Andreas Ottersen – 28.04.2020

– Jeg likte noe, men det meste måtte jeg slite meg igjennom.

A
Arne Metzner – 03.03.2020

– Det er alltid med spenning jeg venter på en ny bok fra Jan Kjærstad, vår tids beste forfatter. Mr. Woolf er i likhet med de øvrige bøkene til Jan, en inspirerende bok. Jeg fikk lyst til å reise til Hong Kong som følge av de levende beskrivelsene av byen. Nok en sekser fra Kjærstad.

A
Aud Solveig reitan – 05.02.2020

– Dette var ikke den store leseropplevelsen. Har ikke lest noe fra Jan Kjærstad tidligere, eller som jeg husker. frister ikke med flere romaner fra ham. Terningkast 2 fra meg.

T
Tord – 05.02.2020

– elendig

A
Aud G. Lægreid – 05.02.2020

– Dette var ikke akkurat min sjanger.

A
Anonym – 05.02.2020

– Mr. Woolf

M
Mari Rustad – 05.02.2020

– Veldig bra og annerledes bok!

S
Synøve Johannessen – 04.02.2020

– Mr Wolf

b
brith – 04.02.2020

– Mer.woolf

P
Pjuskelina – 07.01.2020

– Mr woolf

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 11.11.2019

– Mens Jan Kjærstad arbeidet med årets roman mistet han faren sin. Det førte naturlig nok til refleksjoner for Kjærstad som ble sittende å tenke mens et spørsmål stadig vendte tilbake: Hvem var han? Jeg vil tro dette er gjenkjennelige tanker for voksne mennesker som mister en forelder. For Kjærstad førte hendelsen til at boka Mr. Woolf tok en ny vending og ble til en bok til og om en far. Ifølge Kjærstad selv er det bare en ting som blir igjen etter oss, ettermæle. Og det lever så lenge det blir fortalt. Mr. Woolf har blitt et vakkert ettermæle til en helt alminnelig far som kanskje ikke var så alminnelig som Jan Kjærstad hadde trodd. Slik det nok er med de fleste fedre – og mødre der ute. Se fram til en stor leseopplevelse. Og er du ute etter en bok til en helt alminnelig far trenger du ikke lete lenger.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Mr. Woolf:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv