Meny
Mr. Woolf - Jan Kjærstad
Mr. Woolf - Jan Kjærstad

Mr. Woolf

roman

«Raus fortellerglede. Jan Kjærstads nye roman er en vakker kjærlighetserklæring til en fars skjulte sider.»

, Dagbladet Terningkast 5
Midt i skrivingen av årets roman mistet Jan Kjærstad faren sin. Mr. Woolf er en hyllest til alle alminnelige fedre, som viser seg ikke å være så alminnelige likevel. Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Min briljante søster

Hvor vanskelig kan det være? tenker William. Jeg skal bare finne en søster og hente henne hjem. Dagen etter sitter han på flyet til Hongkong. 

William får i oppdrag av sin far å finne søsteren sin. En lett oppgave, tenker han. Men den insisterende måten faren spør ham på, eller ikke spør, men gir ham oppdraget på, burde fått ham til å forstå at dette ikke blir noen ferie. I Hongkong skal han møte mennesker og miljøer som snur opp ned på alt og som setter ham på sporet av forbløffende innsikter. 

«... et nydelig farsportrett, rikelig av ytre spenning og friske spekulasjoner om årsakssammenhengene i tilværelsen.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

En fars hemmeligheter
William skjønner etter hvert at faren, den stødige, omsorgsfulle mannen som han trodde han kjente ut og inn, har sider han ikke har ant noe om. Helt siden barndommen har faren vært klippen i William og søsterens liv, særlig etter at moren døde. Som innehaver av byens populære lekebutikk, Stjerneplassen Leker, har han forsørget dem og sett dem vel av gårde videre i livet. William har hoppet av fra en lovende karriere som forsker i fysikk og jobber for tiden som barista. Storesøster Liz har alltid vært et multitalent og var allerede i barndommen til stor hjelp for faren når han skulle gjøre innkjøp til lekebutikken. Hun plukket alltid skråsikkert ut den neste, store leketøysdillen. Slik var faren alltid i forkant og bestilte rikelig før leken ble en salgssuksess. Liz er mangesidig som en briljant, tenker William om henne. Men hva i all verden gjør hun nå i Hongkong? 

«Mr. Woolf er en rik røverroman som glir sømløst mellom fortid og nåtid (...) spennende som en detektivhistorie; den er både menneskevarm og underlig (...) sier du yes til fortellingen, til alt det underlige rundt oss, er den en skattkiste.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

Mr. Woolf?
Allerede når William lander på flyplassen i Hongkong, begynner underlige ting å skje. Hvem er den mystiske kvinnen som advarer William mot å bli i Hongkong? Hvorfor kaller alle ham Mr. Woolf, som er morens pikenavn? Hvem var det som oppgraderte ham til første klasse på flyet og som har booket ham inn på et luksushotell? Han tenker at det ikke kan være faren, ikke med hans beskjedne budsjett. «En god venn», sier de bare, når han lurer på hvem som står bak, og noe holder ham igjen fra å spørre og grave for mye. Samtidig har William vondt for å skjønne hva dette oppdraget egentlig bunner i. Søsteren har alltid vært den som reddet andre, den som grep inn og ordnet opp når det trengtes. Skulle hun trenge å bli reddet av ham? 

Mens han leter etter Liz, gjør han til sin overraskelse stadig nye oppdagelser om faren, som med ett framstår som en uventet gåtefull person. 

På oppdagelsesferd
Det er alltid med forventning jeg åpner en ny bok av Jan Kjærstad. Med romaner som Berge (2017), Slekters gang (2015) og trilogien om Jonas Wergeland (1999), som han fikk Nordisk råds litteraturpris for, har han befestet sin posisjon som en av Nordens fremste forfattere. Hvilken oppdagelsesferd vil han ta oss med på denne gangen? Det kan i hvert fall røpes at du får ta del i et av det 21. århundrets store vitenskapelige gjennombrudd, et genuint vendepunkt i vitenskapshistorien, og at du sannsynligvis vil få lyst å finne fram barndommens favorittleker. Her er mysterier og kjærlighetshistorier, og skildringer av både Hongkong og Oslo som gir lyst til å dra på egne oppdagelsesferder. 

«Ja, dersom man skulle gå lei av smålåten norsk hverdagsrealisme, kan man plukke opp en hvilken som helst av Kjærstads romaner og finne univers av en ganske annen karakter.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 5 May Grethe Lerum, BOK365
Terningkast 5 Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 315
ISBN: 9788203364839
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8152101
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Kjære leser,

Denne romanen har en spesiell bakgrunn. Midtveis i arbeidet, mens alt fremdeles var kaos og jeg lette etter en kjøl for historien, døde faren min. Han ble 99 år. Så det var til å leve med. Og allikevel. I ukene etterpå – de fleste vil kjenne seg igjen i situasjonen – ble jeg sittende og gruble: Hvem var han?

Dette er en bok til far. Dette er en bok om far.

Selv om ikke mange vil se det, er Mr. Woolf også en selvbiografisk roman.

Da jeg ryddet i fars hus, fant jeg en liten koffert med de gamle lekene mine. Jeg tok en Matchbox-bil i hånden, en flyttebil – og simsalabim. Jeg var gutt igjen, jeg satt i stuen og flyttet møbler fra det ene teppet til det andre, det vil si, det var ikke tepper, det var bydeler i Oslo.

Bli med på et lite eksperiment: Lukk øynene og tenk på din yndlingsleke i barndommen. Eller tenk at du er på loftet og finner en av lekene dine. Tenk så på de universene som stiger opp i deg når du tar den i hånden. Du vil nå ha en idé om hva Mr. Woolf handler om.

Det fortelles en del om leker i romanen, men det viktigste er ikke lekene i seg selv, men den fantasikraften de setter i gang. Så len deg tilbake og slå følge med William Abelson når han, til sin overraskelse, får et oppdrag av faren sin. Allerede neste dag sitter han i et fly på vei til Hongkong.

Og apropos det siste: Jeg vil se det som et personlig nederlag om du ikke får lyst til å reise til Hongkong etter å ha lest denne romanen.

Vennlig hilsen Jan Kjærstad

Made in Hongkong

Med sin sans for det magiske i alt fra barndommens leker til den mylderende storbyen Hongkong, blir Jan Kjærstads fortelling om en far også et storslagent eventyr. 

Faren til William i romanen Mr. Woolf er leketøysforhandler, og det er slik William og søsteren Liz kjenner ham. En omsorgsfull forsørger og far som går på jobben, forutsigbar og trygg – og nesten litt kjedelig. Først på den andre siden av kloden, i Hongkong – leketøyenes hjemland – oppdager William hvem faren egentlig er. 

En eller annen gang i løpet av livet vil vi alle se på foreldrene våre med et nytt blikk. Den vi alltid har tenkt på som en forelder, en som er til for oss, blir plutselig noe mer – en person med en mye større og mer spennende historie. Da Jan Kjærstad skrev Mr. Woolf, opplevde han samtidig å miste sin far. Det gjorde at romanprosjektet tok en ny og uventet vending. Mr. Woolf er en hyllest til alle alminnelige fedre, som kanskje ikke er så alminnelige som man tror. 

 

Jan Kjærstad (f. 1953) er regnet som en av Nordens fremste forfattere. Kjærstad debuterte i 1980 med novellesamlingen Kloden dreier stille rundt. I 1984 mottok han Kritikerprisen, i 1993 Aschehougprisen, i 1998 den høythengende Henrich Steffens-prisen, i 2000 Doblougprisen og i 2013 Det Norske Akademiets pris. Trilogien om Jonas Wergeland – Forføreren, Erobreren, Oppdageren – ble fullført i 1999, og ble samme år tildelt Nordisk råds litteraturpris. Kjærstads bøker er oversatt til en rekke språk, og særlig hans seneste romaner Slekters gang (2015) og Berge (2017) har nådd ut til et bredt publikum. 

«Raus fortellerglede. Jan Kjærstads nye roman er en vakker kjærlighetserklæring til en fars skjulte sider.»

, Dagbladet Terningkast 5

«En mektig strøm av en leseopplevelse.»

, BOK365 Terningkast 5

«En tekstvev som virker nøye gjennomtenkt, godt utført.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Mr. Woolf er en rik røverroman som glir sømløst mellom fortid og nåtid (...) spennende som en detektivhistorie; den er både menneskevarm og underlig (...) sier du yes til fortellingen, til alt det underlige rundt oss, er den en skattkiste.»

, Dagens Næringsliv

«... et nydelig farsportrett, rikelig av ytre spenning og friske spekulasjoner om årsakssammenhengene i tilværelsen.»

, Aftenposten

«Ja, dersom man skulle gå lei av smålåten norsk hverdagsrealisme, kan man plukke opp en hvilken som helst av Kjærstads romaner og finne univers av en ganske annen karakter.»

, Aftenposten

«Jan Kjærstad leikar seg i denne romanen, det skulle berre mangle i ein roman der leiketøy står sentralt. Romanen byr på vakre passasjar om leik og leiker, og varme skildringar av far, leiketøysforhandlaren som kunne få fantasien i sving hjå ein liten gut. Han leikar seg også med sjangrar: biografisjangeren, som han filleristar, og krimsjangeren, som han godflørtar med.»

, NRK P2