Min side Kundeservice Bli medlem

Seierherrene

«Stort bedre har det ikke vært fortalt på denne siden av Hamsun.»

Tinic Talén, VG

"Det er arbeiderklassen som skal bli historiens seierherrer, glunt, også her i landet... det er vi fattige jævler som skal arve bruket - skjønna du dæ?"

Spranget fra bestefaren som ror fiske på Helgelandskysten og håper på revolusjon, til brødrene som starter eget datafirma i Oslo to generasjoner senere, er langt. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

"Det er arbeiderklassen som skal bli historiens seierherrer, glunt, også her i landet... det er vi fattige jævler som skal arve bruket - skjønna du dæ?"

Spranget fra bestefaren som ror fiske på Helgelandskysten og håper på revolusjon, til brødrene som starter eget datafirma i Oslo to generasjoner senere, er langt.

Roy Jacobsen skildrer dette store tidsspennet med en imponerende innsikt og kunnskap. I romanens brennpunkt står bruddet, eller spranget, i det norske etterkrigssamfunnet: generasjonen som ved hjelp av fedre og mødre skulle komme seg oppover, ut av arbeiderklassen, og som samtidig mer eller mindre vendte ryggen til de verdier som muliggjorde "oppstigningen". Og med Rogern fra Grorud som forteller i bokas andre del har Roy Jacobsen levert en generasjonsroman som vil bli stående.

Med Seierherrene fikk Roy Jacobsen Bokhandlerprisen i 1991 og ble samme år innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris.

Medlemsvurdering:
Dette er en slektsroman som starter på Helgelandskysten i 1927. Vi følger Marta som vokser opp på 30-tallet, og som blir sendt til Oslo som 14-åring for å arbeide som hushjelp i et pent Oslo-hjem. Der blir hun nektet å snakke nordlandsk, fordi fruen i huset er livredd for at ungene skal bli påvirket av dialekten. Etter hvert treffer Marta, Frank, og de får tre sønner, blant annet Rogern. Han og brødrene vokser opp i Grorud-dalen på 50- og 60-tallet. Det går ikke like bra med alle kameratene til Rogern, men Marta og Franks sønner skikker seg vel etter noen feilskjær i oppveksten. Gradvis jobber familien seg ut av fattigdom, og Rogern er blant de første i slekta som begynner på universitetet. Denne boka bergtok meg fullstendig. Jeg vil tro at det er svært mange annengenerasjons nordlendinger som kjenner seg igjen i mye av det som skjer med familien til Rogern. Dette er et solid stykke etterkrigshistorie, og om hvordan arbeiderklassen jobbet seg opp og inn i middelklassen. Og hvem andre enn Bjørn Sundquist kunne ha lest nettopp denne boka!? Jeg gir toppkarakter!

Rose-Marie

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
472
ISBN
9788202301415
Utgave
4. utg.
Utgivelsesår
2009
Originaltittel
Seierherrene
Format
21 x 14 cm
Priser
Bokhandlerprisen 1991
Serie
Favoritt

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Stort bedre har det ikke vært fortalt på denne siden av Hamsun.»

Tinic Talén, VG

«Det ãr en av de starkaste skildringar av fattigliv og fattigkultur i Norden som jag har lãst. Roy Jacobsen bygger med både õverblick og intrãngande detaljkunskap. Han har dessutom ett brett och odoktrinãrt klassengagemang som man knappast sett maken till sedan Martin Andersen Nexø.»

Lars Olof Franzén, Dagens Nyheter

Medlemmers vurdering

S
SS – 01.11.2009

– "Seierherrene" er en flott bok om en familie som strekker seg over flere generasjoner. Vi følger Marta og hennes familie gjennom livet på Helgelandskysten, i medgang og motgang. Kanskje mest det siste. Livet er hardt og etter at moren dør blir Marta og søsteren, Randi, satt bort til andre familier, fordi faren ikke har råd eller plass til å ha dem. Marta får etter hvert flytte tilbake til familien, men Randi har det så godt hos sin nye familie at hun aldri vil tilbake. Som 14-åring drar Marta til Oslo for å jobbe som hushjelp og der møter hun Frank. Sammen får de tre sønner som vokser opp i Oslo. Vi ser store kontraster mellom barndommen på Helgelandskysten og i Oslo. Jeg synes dette var en flott bok med store kontraster mellom generasjoner og steder. Kan absolutt anbefales.

S
SAS – 01.11.2009

– Dette er en flott historie som spenner seg over flere generasjoner. Marta vokser opp på Helgelandskysten og vi følger henne fra sommeren 1927. Livet er ikke alltid lett og hun blir som jente satt bort fordi faren ikke hadde råd til å fø alle barna sine. Som 14-åring blir hun sendt til Oslo for å jobbe som hushjelp i et penere hjem. Her får hun refs fordi hun snakker for stygt, og må legge bort sin nordnorske dialekt til fordel for det pene byspråket. Marta treffer Frank og de får tre sønner hvis oppvekst i Groruddalen vi følger gjennom andre del av boken. En flott bok jeg gjerne leser igjen.

M
Mi – 02.10.2009

– I denne boken følger vi Marta, ei jente som er vokst på på Helgelandskysten, men som reiser til Oslo som 14-åring for å arbeide som hushjelp. I Oslo må hun legge av seg sin nordnorske dialekt, for fruen i huset hvor hun jobber er så redd for at barna sine skal ta etter det "forferdelige talemålet". Marta møter etterhvert Frank, og de får tre sønner sammen. Den yngste, Rogern, er den som følges tettest i boka. Vi får et innblikk i deres oppvekst i Groruddalen i Oslo, og turer på ferie nordover. En fascinerende bok om hvordan ting kan forandres mellom generasjoner.

R
Rose-Marie – 06.10.2008

– Dette er en slektsroman som starter på Helgelandskysten i 1927. Vi følger Marta som vokser opp på 30-tallet, og som blir sendt til Oslo som 14-åring for å arbeide som hushjelp i et pent Oslo-hjem. Der blir hun nektet å snakke nordlandsk, fordi fruen i huset er livredd for at ungene skal bli påvirket av dialekten. Etter hvert treffer Marta, Frank, og de får tre sønner, blant annet Rogern. Han og brødrene vokser opp i Grorud-dalen på 50- og 60-tallet. Det går ikke like bra med alle kameratene til Rogern, men Marta og Franks sønner skikker seg vel etter noen feilskjær i oppveksten. Gradvis jobber familien seg ut av fattigdom, og Rogern er blant de første i slekta som begynner på universitetet. Denne boka bergtok meg fullstendig. Jeg vil tro at det er svært mange annengenerasjons nordlendinger som kjenner seg igjen i mye av det som skjer med familien til Rogern. Dette er et solid stykke etterkrigshistorie, og om hvordan arbeiderklassen jobbet seg opp og inn i middelklassen. Og hvem andre enn Bjørn Sundquist kunne ha lest nettopp denne boka!? Jeg gir toppkarakter!

j
jony – 18.02.2006

– Seierherrene av Roy Jacobsen er en boken om mennesker og samfunn i utvikling. Det er ikke enkelt å fortelle en del av handlingen i boken og hvordan den utvikler seg i begynnelsen, dette gir liten sammenheng. Boka er nemlig delt opp i to deler, Martas sang og Gutt er fortalt i to ulike former og på to ulike grunnlag. Likevel beholder delene sammenhengen og forståelsen gjennom nære forbindelser og slektskap.
Johan Strand er en fiskerbonde på Herøy i Nordland. Han har tre ekte barn og tre uekte. De tre uekte barna kommer fra hans andre kone, sigøyneren. Han er som majoriteten i Nord-Norge på 1920-tallet, lutfattig. Den hardbarskede fiskeren plages med gjeld som rekker han over ørene, påført av hans avdøde far, som lånte seg gård og grunn. Han har et lite bruk og en liten færing (liten båt, ofte brukt i fiske). Dette er grunnlaget for Martas sang. Med stor historisk nøyaktighet fortelles historien om en fiskerbonde og hans slekt.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Seierherrene:

De tre

Valérie Perrin
Innbundet 
384,- 439,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Herman

Herman Flesvig
Innbundet 
318,- 349,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv