Rabattkode: skuddår for -29 % på nesten alt*
Min side Kundeservice Bli medlem

Uroens bok

av Bernardo Soares

Uroens bok fikk en helt egen bokhandel der ivrige bokkjøpere, deriblant kronprinsparet Haakon og Mette-Marit, strømmet til. Og i tillegg til stor oppmerksomhet fra ivrige lesere, aviser og tv, møtte 500 lydhøre publikummere på Bislett stadion for å høre om boka og fenomenet Uroens bok. Les mer

229,-
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

"Hva med å bli bokhandler for en uke og kun selge verdens beste bok, Fernando Pessoas Uroens bok?", tenkte Christian Kjelstrup, som for tiden har permisjon fra redaktørjobben i Aschehoug forlag.

Fikk en egen bokhandel
"Pessoa utga bare én bok i sin samtid, så han kan på mange måter sammenliknes med Kafka. Hadde han gitt ut mer mens han levde, ville han etter min mening vært en soleklar Nobelpris-kandidat. Etter hans død i 1935 ble det funnet en koffert på 27 000 lapper med notater. Disse har vært utgangspunktet for Uroens bok, som ble utgitt etter hans død. Jeg mener selv at dette er verdens beste bok og vil gjerne dele den med flere," sier Kjelstrup i et intervju med Natt&Dag.

Hva er Uroens bok?
Boka er ført i pennen av et av Pessoas berømmelige heteronymer, Bernardo Soares, som forfatteren har kalt "en svakt forkrøplet utgave av min egen personlighet." Denne pregløse regnskapsassistenten frister en begivenhetsløs og anonym tilværelse i Lisboa. Etter endt arbeidstid sitter han i sitt leide værelse og skriver ned sine tanker om drømmen og livsleden, livet og døden, altet og intetheten i en verden der ingenting henger sammen. "Jeg er en nomadisk vandringsmann i min egen bevissthet," skrev Pessoa en gang. Uroens bok kan betraktes som notater fra disse vandringene.

Hvem var Fernando Pessoa?
Fernando Antonio Nogueira Pessoa (1888 - 1935) regnes som en sentral skikkelse i det 20. århundrets poetiske modernisme. Han skapte en hel litteratur på egen hånd ved å skrive gjennom ulike heteronymer, det vil si selvstendige dikterpersonligheter som alle har ulik stil, en egen biografi og ulik måte å betrakte verden og litteraturen på. Han døde bare 47 år gammel av en leverskade etter mange års alkoholmisbruk.

Medlemsvurdering:
I "Uroens bok" maler Pessoa fram leden, ensomheten og kjedsomheten til bokens fortellerstemme Bernardo Soares. Beskrivelsene av tomhet og fravær kollapser fra tid til annet i det intet de pretenderer å beskrive. Metaforene lar seg ikke innløse; logikken mangler. Selv litteraturen makter ikke å fange inn dette intet, og det er en villet mislykkethet vi er vitne til. Andre fragmenter er derimot krystallklare og gjennomgripende i all sin tåkefulle, antydende vaghet. Boken er en skjellsettende klassiker, den er både urolig og foruroligende. "Uroens bok" er en bok man ikke blir ferdig med (kanskje i flere betydninger; den lar seg godt lese fragmentarisk og ufullstending), den blir med som en ledsager i livets uro og lede.

OOL

Detaljer

Forlag
Solum
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
453
ISBN
9788256012145
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2000
Originaltittel
Livro do desassossego
Format
21 x 13 cm
Nr
8051364

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

O
OOL – 09.06.2007

– I "Uroens bok" maler Pessoa fram leden, ensomheten og kjedsomheten til bokens fortellerstemme Bernardo Soares. Beskrivelsene av tomhet og fravær kollapser fra tid til annet i det intet de pretenderer å beskrive. Metaforene lar seg ikke innløse; logikken mangler. Selv litteraturen makter ikke å fange inn dette intet, og det er en villet mislykkethet vi er vitne til. Andre fragmenter er derimot krystallklare og gjennomgripende i all sin tåkefulle, antydende vaghet. Boken er en skjellsettende klassiker, den er både urolig og foruroligende. "Uroens bok" er en bok man ikke blir ferdig med (kanskje i flere betydninger; den lar seg godt lese fragmentarisk og ufullstending), den blir med som en ledsager i livets uro og lede.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Uroens bok:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Veien

Cormac McCarthy
Paperback 
229,-

Stakkar

Matias Faldbakken
Innbundet 
409,- 449,-
 

De tre

Valérie Perrin
Innbundet 
384,- 439,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv