Min side Kundeservice Bli medlem

Vi er fem

roman

«Med sin blanding av skittenrealisme og det grotesk fabulerende går Faldbakken sin forfatterkollega, bygdedesperadoen Thure Erik Lund, en høy gang. Samtidig som han tangerer en annen kollega, Carl Frode Tiller, i sine skummelt underspilte skildringer av betente familierelasjoner og giftig nabolagssladder. Matias Faldbakken bestyrker med denne boken sin høyst originale plass i norsk samtidslitteratur. 'Vi er fem' fortjener fullt og helt terningkast fem!»

Sindre Hovdenakk, VG

Matias Faldbakkens femte roman er en bygdefortelling helt utenom det vanlige.

P2-lytternes romanpris 2019!

Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Matias Faldbakkens femte roman er en bygdefortelling helt utenom det vanlige. På Råset, tre timer nord for hovedstaden, bor Tormod Blystad med kona Siv og barna Alf og Helene. Huset på den karrige tomta har han bygget selv. Etter noen utsvevende ungdomsår har Tormod blitt en trygg og pålitelig familiemann. Men i alle familier finnes det tomrom som må fylles. Slik kommer hunden Snusken til huset på Råset. Og slik går det til at Tormod en kveld går på verkstedet og blander rødleire og kunstgjødsel i eltemaskinen - og dermed utfordrer krefter han ikke aner rekkevidden av.

Vi er fem er en skarp, humoristisk og særpreget roman, som blander eventyr, horror, mytologi og science fiction med rå realisme. 

 

Medlemsvurdering:
Boka er ironisk, morsom og spennende samtidig som den har interessante beskrivelser av mennesker og miljø. Det er en slags moderne bygderoman der jeg føler at språket i starten har noe gjenklang fra eldre norske bygdeforfattere som Sigurd Hoel, i interessant blanding med Irwine Welsh (Trainspotting/ Lim). Selv om hovedpersonen er fra bygda er livet hans noe en urban person også kan kjenne seg igjen i. Språket er mer renspikket enn utmalende og det gir akkurat nok til å gi en fullgod beskrivelse av det Mattias Faldbakken vil. Det er helt hans eget språk, og som jeg vil lese mer av. Boka går under skittenrealisme og fiction, men jeg vil også si prosa. . Jeg heier på hovedpersonen helt til slutten der han sjokkerer og skuffer meg så innmari at det er som å få en knytteneve i magen, da jeg alltid trodde på «happy ending»

Lara Solem

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
208
ISBN
9788249522217
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
19 x 11 cm
Priser
P2-lyttaranes romanpris 2019

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Med sin blanding av skittenrealisme og det grotesk fabulerende går Faldbakken sin forfatterkollega, bygdedesperadoen Thure Erik Lund, en høy gang. Samtidig som han tangerer en annen kollega, Carl Frode Tiller, i sine skummelt underspilte skildringer av betente familierelasjoner og giftig nabolagssladder. Matias Faldbakken bestyrker med denne boken sin høyst originale plass i norsk samtidslitteratur. 'Vi er fem' fortjener fullt og helt terningkast fem!»

Sindre Hovdenakk, VG

«... for en fortelling det er blitt! Jeg tror jeg vil bruke ordet fantastisk allerede her. (...) På mesterlig vis får Faldbakken brukt sin solide håndverksmessige kunnen innen formgivning til å skape en morsom, forfriskende skarp og kanskje også samtidsrelevant moralsk fabel med spor av både Faust og Daidalos/Ikaros.»

Preben Jordal, Aftenposten

«Sugande historie om klumpen frå helvete ... Forfattaren er ein meister i å byggje sakte opp til ting ... Vi er fem kan lesast rett fram, som ei underhaldande, ekkel og etter kvart uhyggeleg historie. Det går også an å reflektere over kor skjør normaliteten er, og kor kort vegen er frå ein kvardag som let seg handtere og over til det komplett ustyrlege. (...) Historia fungerer så det susar uansett korleis ein vel å gå inn i ho.»

Marta Norheim, NRK Bok

«Faldbakkens nye roman er en helsprø opplevelse, på den best tenkelige måten»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

«Bygderoman på speed. Matias Faldbakken har gitt den klassiske bygderomanen en make-over med grøss ... Portrettet av Tormod Blystad må være et av de ømmeste mannsportretter denne leseren har sett i en norsk roman på ganske lenge. Fylla og dopet til tross ... Det hele skarpt og humoristisk formidlet av en forfatter med stålkontroll på språket.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«Med leirkladden som en kontinuerlig og ustyrbar uro har Matias Faldbakken skapt et univers som stadig unndrar seg både definisjon og kontroll. (...) Til et visst punkt er det en roman med rom for både humor og undring. Men bare til et visst punkt. Det er der det avgjørende skjer. Det er da Matias Faldbakken viser sin styrke, og demonstrerer intensiteten i stoffet. Det er også da det blir faretruende for alvor»

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Å lese Matias Faldbakken kan minne litt om å lese Dag Solstads romaner om Bjørn Hansen ... stort sett skaper uhyggen i handlingsutviklingen en spenning som fremfor alt er preget av litterært og fantasifullt overskudd»

Vilde Imeland, Fædrelandsvennen

«... romanen hadde ikke vært blant årets mest oppsiktsvekkende hvis den var bare var et vilt spinn av påfunn og bygdesatire. At romanpersonene i Vi er fem framstår usedvanlig levende, handler ikke bare om at de går hånd i hånd med en leirklump som skulle vært død, men om forfatterens fortellerglede ... en sjeldent nær og energisk opplevelse.»

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

«Det er en roman forfatteren må ha hatt stor glede av å skrive. Språket til Faldbakken er like tøyelig, seigt og deigete som klumpen han skriver fram.»

Torgeir Holljen Thon, Vårt Land

Medlemmers vurdering

H
Henrik – 08.06.2020

– Lettlest og fengede!

L
Lara Solem – 03.05.2020

– Boka er ironisk, morsom og spennende samtidig som den har interessante beskrivelser av mennesker og miljø. Det er en slags moderne bygderoman der jeg føler at språket i starten har noe gjenklang fra eldre norske bygdeforfattere som Sigurd Hoel, i interessant blanding med Irwine Welsh (Trainspotting/ Lim). Selv om hovedpersonen er fra bygda er livet hans noe en urban person også kan kjenne seg igjen i. Språket er mer renspikket enn utmalende og det gir akkurat nok til å gi en fullgod beskrivelse av det Mattias Faldbakken vil. Det er helt hans eget språk, og som jeg vil lese mer av. Boka går under skittenrealisme og fiction, men jeg vil også si prosa. . Jeg heier på hovedpersonen helt til slutten der han sjokkerer og skuffer meg så innmari at det er som å få en knytteneve i magen, da jeg alltid trodde på «happy ending»

I
Inda Dragnes – 31.03.2020

– Veldig bra skrevet, lettlest, humor, spennende

Oppdag mer

Bøker som ligner på Vi er fem:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stakkar

Matias Faldbakken
Innbundet 
409,- 449,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv